Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия

Полицията издирва двама с по няколко паспорта, включително руски
Обновена: 17 апр 2021 22:34 | 17 апр 2021 22:30, Веселина Йорданова
221
Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия
Снимка: БГНЕС

Чехия експулсира 18 служители в посолството на Русия в Прага по подозрение, че руски разузнавателни служби са замесени в експлозиите във военен склад през 2014 г. Това съобщиха днес премиерът Андрей Бабиш и и.д. външен министър Ян Хамачек, цитирани от Ройтерс и АП.

Бабиш подчерта, че чешките спецслужби категорично са установили намесата на руски военни агенти в мащабните експлозии в склада за муниции, в които загинаха двама души.

Хамачек, който е и вътрешен министър, каза, че на 18-те дипломати, идентифицирани като военни шпиони, е разпоредено да напуснат републиката до 48 часа.

ТАСС допълни, че според Хамачек изгонените руснаци са агенти на две руски разузнавателни централи - Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Чешката полиция съобщи днес, че издирва двама мъже с по няколко паспорта, включително и руски с имената Александър Петров и Руслан Боширов, предаде Ройтерс.

Тези имена съвпадат с използваните от двамата заподозрени за отравянето с "новичок" на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
8
 
! Отговори
132 преди 3 години
абе най-добре щеше да е като румънците, след разпада на соца - направо си разстреляха кум-ун-етата без да им дреме. Забраниха комунизма и си върнаха разграбеното. Затова и сега са по-напред от нас като стандарт. И не искат да чуят за ***. Само ние дето ощее ги тачим като нещо значимо. Вместо да ги разкараме оттука както си му е реда и да заживеем нормално.
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36Няма нужда да слушаме който и да било.Достатъчно е само да разгледаме подробно деня на един руски "дипломат" в България и ще намериш 10 причини да го изгониш: дали ще е "посещение" при Прецедента, дали някоя съпруга с двойно гражданство на наш военен ще се затича към него, дали ще е нещо друго, винаги има за какво ....
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 30теб никой нете пита,затова си лягай лека нощ мина одавна
31
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мнение"По-голяма смешка не бях чел до сега. Къде е 2014, къде 2021 г. А това с имената е направо хит."На русофилите винаги има става смешно, когато четат как руските терористи са взривили нещо, или са убили някой ....Обучени от господарите си да не изпитват угризения пред извършваните престъпления на червените.
30
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Коментар"През комунизъма България произвеждаше електоркари,мотокари,рейсове,москвичи,телевизори,радиа,компютри,запаметяващи устройства,платове,дамска и мъжка конфекция,***,желязо,космонавти,калашници и бомби,кораби,краставици чушки и домати,..Абе всичко!Сега нищо не произвежда!"А, защо фалирахме три пъти, като толкова много "произвеждахме"?Дали пък няма общо с това, че "произвеждахме", обаче нерентабилно и некачествено, а?
29
4
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
До kikoАлоооо, чешката икономика винаги е била добре. И по времето преди Хитлер, и по негово време, а и след това. За това са известни като евреити в Източна Европа. Защото винаги са били добре, повярвай ми... въпросът е, ние защо не сме така?
28
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз отдавна казах, че в руското посолство трябва да останат само трима души - посланик, чистачка и шофьор.
27
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократИзключване от SWIFT е достатъчно, засега.
26
8
 
13
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
По-голяма смишка не бях чел до сега. Къде е 2014, къде 2021 г. А това с имената е направо хит. Пълно безсилие... да бяха измислили нещо дрего да ги изгонят. Например за това че съветските танкове през 1945 г. са влезли в Прага. Поне щеше да е по-достоверно...
25
15
 
14
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
Монголите нямат място в Европа на 21. век. Да тровят в родината си и да действат като Кубилай хан там. В Европа само на кратка екскурзия с Шенген виза, за да видят малко цивилизация и сравнят с блатната си ***. Повече като се очевечат.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н ДемократИ кви санкции можем да наложим на Русия, без да се до питаме до Щатите или ЕС.Санкций се налагат на робите, не на колонизаторите.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДемократПърво кажи коронния ти номер за бананите и тогава ..:)))))
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русите партизани взривяват още от ВСВ. Никой не ги е уведомил, че войнта е свършила.
21
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Мачкайте жалките колхозници.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18 души разузнавали войската в Чехия. Ха ха ха ха.При нас сигурно са 20, щото сме въоръжени и много опасни.
19
20
 
17
 
! Отговори
kiko преди 3 години
Айдееее и тука тез коминтерн активисти са се забъркали. Само че Чехия им е сърбала попарата и знае за каква мизерия ставаше въпрос още преди години по комунизъма, та поне навреме и се отърваха. Изгониха ги, дигнаха си икономиката на крака и сега са по-добре от нас. А ние дори и в Европа, още лижем руски *** и милеем за тъпата русия - та затова сме и на тоя хал. Да идват САЩ и НАТО и да се оправя положението час по-скоро.
18
15
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Предлагам да смажем Путин със санкции! Какво мислите за моето предложение, хайде колегите във форума, хайде споделете мнението си.
17
2
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Експулсира В или експулсира ОТ ?Май не сте много наясно с онова нещо, наречено комън сенс...
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е смешно, ако не беше страшно.
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11"Явно е в ход чудовищна провокация против Русия."Мда, отвратителна нетърпимост към Убиеца в Кремъл.СРАМОТА!:)))))