Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война

Той обвини зложелатели, които искали да навредят на Беларус
Обновена: 26 май 2021 13:24 | 26 май 2021 13:24, Елка Василева
105
Лукашенко: Ако тук нещо пламне, това е поредната световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Александър Лукашенко обвини "зложелатели" на Беларус в опит да задушат страната му, съобщи Ройтерс, като се позова на информационна агенция БелТА.

В първите си коментари след принудителното кацане на пътнически самолет на ирландската авиокомпания "Райънеър" в Минск, предизвикало остра международна реакция, Лукашенко защити действията на бившата съветска република.

Още по темата

В отговор на критиките президентът осъди  атаките срещу страната му, при които според него са били преминати много червени линии, посочва Франс прес, позовавайки се също на беларуската държавна осведомителна агенция.
       
"Нашите недоброжелатели в чужбина и в страната промениха методите си за атака срещу държавата ни. Те прекрачиха много червени линии, преминаха границите на здравомислието и на човешкия морал", заяви Лукашенко в реч пред парламентаристи и други висши представители на властта.
      
Президентът осъди "модерната хибридна война" срещу Беларус, която нарече "място за експерименти", която ще продължи в източна посока.
      
Лукашенко редовно обвинява американците и европейците, че се стремят да го свалят, а после да нападнат Русия на Владимир Путин, основния му съюзник, припомня АФП.
      
"Действах законно, защитавайки хората си", каза той. Обвиненията, че е изпратил изтребител МиГ-29, за да принуди самолета на "Райънеър" да кацне, според него са "абсолютна лъжа". "Мисията на изтребителя бе да установи връзка, да придружи пътническия самолет при кацането му в случай на спешна ситуация", обясни беларуският лидер.
      
На борда на самолета, кацнал по спешност в Минск, е имало по думите на Лукашенко терорист и други страни са знаели за това. Сигналът за бомба в самолета е дошъл според президента от Швейцария, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизия АТН.
     
Беларуският лидер каза, че всеки ден в страната му има предупреждения за бомби за училища, университети, предприятия. Според него се изпращат заплахи и за бомби в самолети "от ай пи  адреси в Полша, Литва и Латвия. Във всеки случай сме реагирали адекватно на получената информация", добави той.
      
Беларуският президент предупреди, че ако в страната му започне въоръжен конфликт, ще има риск от световна война. Той прикани чуждестранните държави да не се опитват да дестабилизират обстановката в страната му.

"Обръщам се към цялата световна общност: няма смисъл да бъде разклащана Беларус! Ние сме малка страна, но ще отговорим адекватно. В света има подобни примери. А преди да правите резки необмислени движения, спомнете си, че Беларус е центърът на Европа. И ако тук нещо пламне, това е поредната световна война", каза Лукашенко.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
9
 
! Отговори
Сакса преди 3 години
От заявлението на Батката съвсем случайно изпускателна може би най важното. Летищата във Полша, Литва и Латвия ОТКАЗВАТ на пилота да го приемат с бомбата и той сам решава да кацне на единственото място -Минск. Защо мълчат като риби и от Райън и от трите въпросни натовски страни? Защото ги изиграха като кифладжии?
27
1
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А какво стана с отвлечения либииски танкер от нашата хунта
26
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е толкова ИЗГОРЯЛ, че му е бедна фантазията.
25
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един достен мъж.
24
11
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МНОГО МУ СЕ ИСКА НА НАПЪЛНО НЕЗАКОННИЯ УЗУРПАТОР НА ВЛАСТТА ДА СТАНЕ СВЕТОВНА ВОЙНА, НО НЯМА ДА СТАНЕ! КОЛКОТО СТАНА ЗАРАДИ УКРАЙНА ТОЛКОВА ЩЕ СТАНЕ И ЗАРАДИ БЕЛАРУС!!!
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е буферна изкуствена държава между запада и Русия. Необходимо е да има буфер, който да обира напреженията. Турция е също е такъв изкуствен буфер между Европа и арабския свят. Македония е буфер между България и Албания. За нас тези държави - буфери са полезни, защото ни предпазват от директни конфликти със злите сили и ние можем да живеем по-спокойно.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26 те долупишещите не познават геополитиката. А ти я познаваш отлично. Тц. Тц. Тц.
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой от коментиращите май не познава геополиката към днешна дата ..то с Беларус да не е само Русия....лагерите са ясни, ясно е и България ,че с който се е хванала ,потъва ..добре,че е Турция да пази мира в района, че иначе бежанци и кво ли още не от тефтера на херото муфаса хах
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще е новодомец на дачата в подмосковието.
19
18
 
14
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Долу лапите от Беларус нагли западни изчадия !
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус е изкуствена държава. Нещо като руски вариант на Македония. Беларус е отломка нищожна от СССР, точно, както Македония е отломка от Югославия. Две изкуствени държави, които още живеят във времената на СССР и Югославия. Там времето е спряло преди 40 години.
17
11
 
15
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Лукашеску май озвети гащите, явно усети че този път много тежко настъпи мотиката и ще свърши като колегата си Чаушеску, но така завършват земния си път всички самозабравили се диктатори!
16
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко е беларуския Бойко Борисов. Същият интелект, същият слугинаж само че в посока Путин и Русия. Жалко човече, ***, дрънкащо глупости. Каква световна война ще стане, бе Лукашенко? Никой не се интересува от вас и няма да си рискува живота, за да се занимава с болен мозък като теб. Ще ви оставят да си гниете и ще ви изолират от нормалния свят. Това ще стане. Но война, особено пък световна, заради вас няма как да стане.
15
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само че още не са го накарали да признае че е терорист, защо така?///////// Да бе, мега джендъра го измъчват по тайни чекистки методи, но той е корав *** и държи. Едно време след седмица мъчения сами са си подписвали смъртните присъди, но те не са били ***, нали? Извода какъв е - няма изтезания, може да са му предизвикали дискомфорт че са му нарушили веган диетата... Ай бегай го тоя Простакевич от тука. Бетер Нахални. Само дето още не е гълтал десет пъти Новичок, без да му има нищо.
14
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не ти пламне мустака, деде?
13
1
 
0
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
До Анонимен 10, 11...то има ли такава, резан
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е печелил войни срещу целия свят... Така че...
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво, мачкай сатаниститепалачинката се обръща , доларови ***
10
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновен ще сте Вие г-н Лукашенко
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бг да ме хванат за оная работа,работа,работа.