Тихановская призова за протести по целия свят заради Протасевич

Тя води митинг в Литва
29 май 2021 21:27, Нели Христова
84
Тихановская призова за протести по целия свят заради Протасевич
Снимка: БГНЕС

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска води демонстрация за солидарност в литовската столица Вилнюс днес. Тихановска призова за протести по целия свят в подкрепа на демокрацията в Беларус. Съединените щати са готови със санкции срещу правителството в Минск след отклоняването на пътнически самолет и ареста на един от пътниците в него - журналиста дисидент Роман Протасевич.

Точно преди година съпругът на Светлана Тихановска - Сергей, който планираше да се кандидатира на президентските избори, бе вкаран в затвора. Днес американското посолство в Минск призова за освобождаването му и за започване на диалог за нови избори. Междувременно във Варшава бе организиран протест срещу задържането на блогъра Роман Протасевич от беларуските власти.

Вашингтон обяви, че от 3 юни ще наложи санкции на Беларус, насочени към девет държавни предприятия и ключови представители на правителството. Ще бъдат забранени и полетите на беларуски авиокомпании до Съединените щати.
Беларуската журналистка и политически анализатор Хана Любакова заяви пред BBC:

"Трябва да кажа, че санкциите сами по себе си не са достатъчни. Нужна е наистина цялостна стратегия за постигане на решение на кризата в Беларус - политическата и тази с човешките права. Не става дума само да бъдат наказани няколко души, свързани с инцидента, а да бъде принуден режимът да преговаря с опозицията и да спре държавния терор."

По-рано Русия изрази подкрепа за правителството в Минск в противопоставянето му със Запада след инцидента със самолета на "Райън еър" и задържането на Протасевич. Днес президентите Путин и Лукашенко продължиха разговорите си в Сочи.

"Ер Франс" възобнови полетите от Париж до Москва с нов полетен план извън въздушното пространство на Беларус. Руските власти дадоха одобрение за нов маршрут и на "Луфтханза".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние, от Европейския съюз, даваме 3 милиарда евро за преврат в Беларус. Действайте, протестирайте.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 50 от славянинНАПРОТИВ ПАСПОРТИТЕ СА ИМ ПЪЛНИ С ПЕЧАТИ ОТ МАЛДИВИ,ЗАНЗИБАР,ЕГИПЕТ,ИСПАНИЯ,ГЪРЦИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ...ТЕ ПЪТУВАТ ПОВЕЧЕ ОТ БАЙ-***...ДЕНГИ...АБЕ ИМАТ СИ ДА ТИ КАЖА...
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 46 от славянинПРАВ СИ БИХА ГО НАПУСНАЛИ ТОЗИ "РАЙ",ЗА ДА РАБОТЯТ КАТО БЕРАЧИ НА АСПЕРЖИ В ЕДИН ДРУГ "РАЙ"-ГЕРМАНИЯ ЗАЕДНО С АФГАНИСТАНЦИ,НИГЕРИЙЦИ,СОМАЛИЙЦИ И ПАКИСТАНЦИ...И БИХА ГО НАПУСНАЛИ,ЗА ДА ЖИВЕЯТ В ГАРСОНИЕРА В ПРЕДГРАДИЕ НА МЮНХЕН СРЕЮУ 1000 ЕВРО НАЕМ.ТАКА КАТО БЪЛГАРИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ РАБОТЯТ КАТО КОСАЧИ НА ТРЕВА В ПРЕДГРАДИЯТА НА МАНЧЕСТЪР И ПЛАЩАТ НАЕМ НА САХИБ ОТ ИНДИЯ.
40
5
 
2
 
! Отговори
до 50 от славянин преди 3 години
Малко пресилено ми изглежда беларусите да ''пътуват по цял свят'' при техните доходи, защото все пак за пътуване по цял свят трябват деньги! Ако някой беларусин е дошъл до нашето море или планини, това не означава че той ''пътува по цял свят''!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е минтинга за Пpocтaкевич да се включа и аз?
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 46 от славянинПО ПРИНЦИП Е ТАКА,НО ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ,БЕЛАРУСИТЕ ПЪТУВАТ ИЗ ЦЕЛИЯ СВЯТ КАТО ТУРИСТИ...В ТОЗИ СМИСЪЛ КЪДЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА ЖИВЕЕШ В "КОНЦЛАГЕРА"БЕЛАРУС ИЛИ В АМЕРИКАНСКИЯ ГРАД ФИЛАДЕЛФИЯ,КЪДЕТО ВСЕКИ ВТОРИ Е ТЕЖКОЗАВИСИМ НАРКОМАН ИЛИ АЛКОХОЛИК А УЛИЦИТЕ СА ПРЕВЪРНАТИ В ГЕТА,КЪДЕТО ХОРАТА СЕ ИЗХОЖДАТ ПО УЛИЦИТЕ.
37
1
 
7
 
! Отговори
РАЗБИРАЧ преди 3 години
С ТАА НЕМА А СТАНЕ РАБОТАТА
36
11
 
3
 
! Отговори
до 46 от славянин преди 3 години
Сигурен съм че и севернокорейските деца са изключително образовани и дисциплинирани, ако живееш в концлагер няма как да не си такъв, само че съм и сигурен че ако можеха тези деца до едно щяха да напуснат този образователен и дисциплиниращ ''рай''! Това което търси Душата на човек не е нито образование, нито дисциплина, а свобода, затова стремежът към свобода е изначален, вечен и неизкореним, но един сатрап поради невежеството си няма как да го знае това!
35
12
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Няма нужда от протести по цял свят срещу Лукашеску - трябват само жестоки икономически санкции срещу него, за да падне напълно в ръцете на Путин и точно заради това самите белоруси ще го свалят от власт! Средностатистическият белорус не иска да е част от Русия, а от Европа!
34
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ НЕ ЗНАМ,НО БЕЛАРУСКИТЕ ДЕЦА,КОИТО ИДВАТ С ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ НА ПОЧИВКА В БЪЛГАРИЯ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВЪЗПИТАНИ,ИНТЕЛИГЕНТНИ И УМНИ-ЗНАЯТ ПО НЯКОЛКО ЧУЖДИ ЕЗИКА,ПОЧТИ НЯМА ДЕТЕ,КОЕТО ДА НЕ СПОРТУВА НЕЩО И ДА НЕ СВИРИ НА НЯКАКЪВ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ,ТЕХНИЧЕСКИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРАМОТНИ...И ВСИЧКО ТОВА Е ПЛОД НА ТЯХНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА...
33
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
... КаТ виден протестър съм се запасил с биричка с мезета и ще чакам белоруското лошо МВД да качи в нета първа серия на "робинята Изау..."..., извинете,... "странните перипетии на гус'ин Простакевич и Со"Първа серия очаквам да е "Билецкий и Простакевич... Азовска лИбов... ил нет"Във втора серия очаквам:"Принц Уилям Варшавски и левият му *** дал Простакевич... едно незабравимо ковидно лято и злият БаЦъка, който им бръкна в... "
32
2
 
14
 
! Отговори
Леша преди 3 години
"протести по целия свят заради Протасевич"муа-ха-ха
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусТОЧНО...КЪДЕ Е ТУК ДЕМОКРАЦИЯТА И ЗАЩО АЗ СЪМ ЗАДЪЛЖЕН ДА ЗАЕМА СТРАНАТА НА ПРОТАСЕВИЧ...ПРЕДИ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ ЦЯЛА РУСИЯ СЕ НАДИГНА В ЗАЩИТА НА НАВАЛНИ И КАКВО ОТ ТОВА...ДА РАЗБИРА СЕ ЕТО ПРОТЕСТИРАХТЕ,ПОДКРЕПИХТЕ НАВАЛНИ АМА...WHO CARES?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
WHO CARES ДОРОГАЯ СВЕТА!ВАШИНГТОН СЛЕЗАМ НЕ ВЕРИТ!
29
2
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Зомбита в момента в омразните ви Русия и Беларус има по-голяма свобода на словото отколкото в евро-атлантическа Европа и Сащ!
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЕЛАРУСИТЕ СА ЕДНИ ОТ ОСНОВНИТЕ ТУРИСТИ ПРЕЗ ЛЯТОТО В БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА,ЧЕ СА ДОСТА ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ...МНОГО ВЪЗПИТАНИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЛЕРАНТНИ,ПОДРЕДЕНИ И ЧИСТИ...БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ИСКА ТУРИСТИ ОТ БЕЛАРУС НИЩО ПОВЕЧЕ!
27
2
 
3
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй ЪРььь преди 3 години
За гъби съм...за гъби съм...Обади ми се утреее...!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛИГОЧ!
25
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
тази тетка се взема на сериозно.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА СВЕТА САЩ МОЖЕШ ДА ПРОТЕСТИРАШ КОГАТО СИ ИСКАШ,КЪДЕТО СИ ИСКАШ,КОЛКОТО СИ ИСКАШ,ЗА КАКВОТО СИ ИСКАШ И КАКТО СИ ИСКАШ...ОТДЕЛЕН Е ВЪПРОСА ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ ТЕ ЧУЕ И ДОРИ ДА ТЕ ЧУЕ ЩЕ ТИ ПОКАЖЕ ЕДИН СРЕДЕН ПРЪСТ И ЩЕ ТИ КАЖЕ-WHO CARES!ТАКА И АЗ ПРЕДПОЛАГАМ,ЧЕ ЧИСТО ПО АМЕРИКАНСКИ МОГА ДА МУ ПОКАЖА ЕДИН СРЕДЕН НА ТОЗИ ПРОТАСЕВИЧ...