В Германия разследват Google за дискриминация на медии

Обект на разследването е Google News Showcase
5 юни 2021 14:31, Петя Славова
31
В Германия разследват Google за дискриминация на медии
Снимка: Bloomberg.com

Германските антимонополни власти разследват Google News Showcase, платформа, която прави новини налични в новинарския уебсайт на технологичния гигант, предава Ройтерс.

Сътрудничеството с Google може да е привлекателно за издателите и за други новинарски организации и да дава на потребителите по-добри информационни услуги, посочват още властите.

"Въпреки това трябва да се убедим, че това не води до дискриминация на отделни медии“, гласи изявлението.

В отговор Google заяви, че продуктът Showcase, който беше пуснат миналата есен, е бил един от опитите компанията да подкрепи журналистиката, изграждайки продукти и фондове, от които издателите могат да се възползват.   

"Showcase е международна лицензионна програма за новини – селекцията на партньори се основава на обективни и недискриминиращи критерии, и няма предпочитания към съдържанието на партньорите в класирането на резултатите ни“, коментира говорителят на Google Кей Обербек. Той допълва, че Google ще съдейства на разследването.

Това е вторият случай срещу Google, заведен в последните дни, след като германски антимонополен регулатор даде начало на разследване дали американският технологичен гигант не използва пазарната си доминация в начина, по който обработва потребителски данни, пише Investor.bg.

Базираният в Бон регулатор се възползва от по-големите си правомощия, дадени му благодарение на неотдавнашните реформи в германското законодателство в областта на конкуренцията. Така той започна нови разследвания на Facebook и Amazon във връзка с практиките им за събиране и управление на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Яяяяя преди 3 години
Ако може разследвайте и дир.бг, че там са включили цензурата яко и не те пускат да си напишеш мнението с разните им " не съм робот".
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почна съ!!!! Днеска Чичко Гугъл, утре Фейсбук и Твитър! Рано или късно Държавата трябва да поеме контрола на електроните медии в свои ръце! Демокрация - не означава хаос и анархия! Един от лостовете на Власта е Цензурата - винаги я е имало и ще я има!На кой му харесва, на кой - не, никой не нъ пита!
2
0
 
3
 
! Отговори
???? преди 3 години
За какво ви е притрябвал тъпия Гугъл???Аз знам поне още 10 търсачки........................мога и без Google!!!
1
1
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ВСЕКИ ИСКА ДА Е РЕКЛАМИРАН ОТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪРСАЧКА И ТЯ ДА ПОКАЗВА НЕГОВИТЕ НОВИНИ НО ЗА ТОВА СЕ ПЛАЩА!