Талибаните са на 80 км от афганистанската столица Кабул

Предприели са настъпление от няколко посоки към Мазар и Шариф
14 авг 2021 11:54, Елка Василева
157
Талибаните са на 80 км от афганистанската столица Кабул
Снимка: архив, БГНЕС

Талибаните са превзели провинция Логар, южно от столицата Кабул, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на афганистанският депутат Хома Ахмади.

Според него талибаните контролират вече цялата провинция, включително столицата й Пули Алам и днес са стигнали до един от окръзите на провинция Кабул, тоест се намират на по-малко от 80 километра от афганистанската столица.

Ислямисткото бунтовническо движение е предприело тази сутрин настъпление от няколко посоки към Мазар и Шариф, един от големите северни градове, отбраняван от могъщи полеви командири, каза говорител на губернатора на провинция Балх. Не се съобщава за жертви.

За града, за да организира отбраната му и да се срещне с командирите на няколко съюзнически на правителството милиции, е заминал президентът Ашраф Гани.
/БТА/




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Час по история Русия: жертви през ВСВ: 27 милиона. Пак Русия днес: МРЗ 300 лева. Победители. :)))))
88
4
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюре преди 2 години
До Анонимен 86 --- Охо, този шлагер за загниващият капитализъм го слушаме от 1917а след 1945, рамо до рамо с браЦкия съветски союз, тръгнахме да изпреварваме капитализЪма и го изпреварихме, не не трябваше да го правим, защото ни видяха голите ***. D: Историята е доказала, че сриващите капитализЪмът се сринаха, а гниещият продължава да гние. Каква ирония на съдбата, нали?
87
2
 
5
 
! Отговори
Час по история преди 2 години
Швабите бяха спряни при Москва, обградени при Сталинград, победени при Ленинград, при Курск и размазани в операция Багратион. Бягаха с напълнени *** чак до Берлин, където руснака си развя знамето и онoдш няколко стотин хиляди немкини за дocвидания :)))
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
96 Ефрейтора нападна с 3 МИЛИОНА ДУШИ Вермахт, срещу на тях Сифилитика сталин имаше двойно повече войски струпани на западната ссср йска граница! И ефрейтор ги сгъва като носна кърпа, за три месеца стигна москва, а руснаците се мъчиха 4 години да си ги " отвоюват" хахаха
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90 "Помня един период когато всяка седмица умираха по 1000 маринчовци в Афганистан :)))" Такъв период никога не е имало, тъй че "помниш" някоя нощна сесия на Кънтърстрайк.
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86 "Първо ефрейтора не е нападнал сам, а с помощта на пне половин Европа и второ "съюзниците" откриха Втори фронт когато чак започна да им се червенее пред къщите им." Каква "половин Европа"? Германските дивизии прегазиха руснаците, причинявайки им невъобразими жертви. По някоя рота от някоя завладяна държава не прави помощта на "половин Европа". А преди изобщо да има втори фронт, имаше военни доставки в критични фази и на критични места, а и фронт в Северна Африка. Неграмотни сте.
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като 20 години янките ашладисваха на 4a'лмa демокрация, сега поне 200 години ще берат на мух'амедя пъ'pxyтa...
82
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия 1000 us марина ще бъдат изядени за закуска от талибаните. Помня един период когато всяка седмица умираха по 1000 маринчовци в Афганистан :)))
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Залеза на САЩ и ЕС започна.
80
6
 
2
 
! Отговори
Оберщумбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 80 --- Само 5 (пет) години след победата на СССР над "фашистка" Германия, се оказа, че Федералната Република стъпи на краката си и започна мощно производство и свръхзадоволяване нуждите на "победеното" население, а СССР-ОНД-Русия-Руска Федерация ще и трябва може би 1000 (хиляда) години, за да се оправи горе-долу, ако въобще до тогава има държава с подобно име. Та кой е победителят и кой - победеният, отдавна е станало ясно. Да, руснаците имат ядрено оръжие - факт, но оръжие не се яде
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Достатъчно е само да обсадят Кабул и пилетата ще изхвркънат сами. Посолството официално нареди всичи да напуснат страната.
78
7
 
3
 
! Отговори
ДНIПР1 преди 2 години
Кабул за сега няма да падне там са дислоцирани поне 1000 US марина имат и тежка артилерия, подръжка от въздуха и така мноооого *** ще хвърчат ако тръгнат с калашниците впериод.. ..И второ от големите градове талибаните взеха само Кандахар и то понеже се оказало че и управата на града са....талибан, така че много се драматизира . Снощи в Белия дом шефовете на щаба вече са обсъждали връщането на поне 3000 US солджъри обратно в Афганистан
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 20 годишна война обявена от Буш мдадши "War on Terror" може ли някой да обобщи успехите на бойните полета в Ирак, Сирия, Либия, Афганистан, Сомалия, Нигерия...?
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 "също като теб се заканваше на Русия" Въобще не се е заканвал на Русия, ами тихомълком я смачка, докато Запада не й се притече на помощ, без която бяха живи умрели. Сега Русия е може да разчита на помощ от Запада, след като свали картите и си показа истинското лице. Ще трябва да се подлага на Китай, а Дракона само това чака :)))
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Оберщурбамфюрер Хитлер също като теб се заканваше на Русия и накрая нaлапа пистолетa. Момченце, недей да се опитваш да страхуваш страна с 10 000 ядрени глави.
74
7
 
3
 
! Отговори
До Прабулгар преди 2 години
Е, кажи честно, що се излагаш така!? Кви братя, йви сестри са ни тея ***!? То верно, всични хора сме братя, но по изначален произход, т. е. някога...Има съвременни атропологични изследвани на останки на хора живели оо нашите земи... Е, хубаво да забравиш за азиатския ни произход. Много, много, много малък процент, не важен е.
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги другарите русофили от крайна еуфория, че САЩ " избегал" от Афган, съвсем скоро ( предполага се към късната есен на тази година), когато движението " талибан" ще започне изграждането на упоменатия в Декларацията им Халифат, ще изпаднат в крайно тижка депресия и паник атаки за съдбата на любимата им русия. В подобно състояние още от сега е другаря Песков, който остро разкритикува напускането на Афган от Щатите! Като го нарече " безотговорно" и създаващо " нови зони на конфликти".
72
7
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 71 --- Да, Русия е азиатска колония на Китай. Руската *** дава ежедневно фира и след няколко петилетки няма да съществува. От РусКит, ще остане само Кит, а Русь ще го зачеркнат и наводнят с китайска молодьож. Язък за победителите със зиг-заг "топ-модерните" ракети, летящи където си искат.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатите живеят на заем. И само трупат нови и нови дългове. Рано или късно бaлона ще се спука.
70
1
 
0
 
! Отговори
нов внос преди 2 години
и всички са с калашници . що така ?!