Противници на талибаните в Афганистан искат оръжие от Запада

Америка все още можела да бъде "велик арсенал на демокрацията"
19 авг 2021 08:31, Елка Василева
65
Противници на талибаните в Афганистан искат оръжие от Запада
Снимка: архив, БГНЕС

Силите за съпротива срещу талибаните в афганистанската провинция Панджшер призовават Запада да им окаже помощ с оръжие и боеприпаси, заяви в статия във в. "Вашингтон пост", техният лидер Ахмад Масуд, син на някога влиятелния полеви командир Ахмед Шах Масуд.

Още по темата

"САЩ и съюзниците им напуснаха бойното поле, но Америка все още може да стане "велик арсенал на демокрацията", както заяви Франклин Рузвелт, притичвайки се на помощ на обсадените британци преди влизането на САЩ във Втората световна война", подчертава Ахмад Масуд. Той призова приятелите на Афганистан на Запад да се застъпят за тях пред властите във Вашингтон, Лондон и Париж.

Ахмад Масуд отбелязва, че към него и вицепрезидента на Афганистан в Панджшер се присъединяват разочаровани от предишното командване войници от афганистанската армия, включително от специалните части.

Той се заклева, че неговите сили ще защитават провинцията, която определи като "последния бастион на свободата на Афганистан", но подчертава, че те ще имат нужда от оръжие и боеприпаси. Собствените им запаси няма да са достатъчни и ще се изчерпят бързо.

Талибаните не са проблем само за афганистанците. Под контрола на талибаните, Афганистан без съмнение би се превърнал в сборен пункт за радикален ислямски тероризъм, предупреждава Ахмад Масуд.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТАЛИБАНИТЕ СА ЛИЧНО ВЪОРЪЖЕНИ ОТ ФАЩ! ТЪЙ, ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ ПОМОЩ! БАЙДЪН ЛИЧНО НАРЕДИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО В АФГАНИСТАН ДА ПРЕДАДЕ СТРАНАТА БЕЗ НИКАКВА СЪПРОТИВА НА 200 ДУШИ ВМЕСТО ДА СЕ ОБЯВИ ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ! И ТАЛИБАНИТЕ НАПАДНАХА ОЩЕ ДОКАТО ФАЩ НЕ СЕ Е ИЗНЕСЪЛ КОЕТО НЕ БИХА НАПРАВИЛИ НИКОГА АКО НЕ ИМ Е РАЗРЕШЕНО ОТ ФАЩ! ТАЛИБАНИТЕ И БАЙДЪН СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!
17
4
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До пияница мистик - Хахаха готино си си поживял. :D Тукашното е мешилка от лидокаин, ефедрин и бяла прах приличаща на стъкло от Мексико. Преди пазарувах от даркнет-а, ама е много безсмислено. Близо 10 години ям ЛСД и гъби и играта е на светлинни години. Белото и джама са, за да се забиват 20-30 годишни безмозъчни наркоманки :} Имам много познати, които готвят бело и хората около тях са пълна пародия. Хахахаха. Момите и за *** не стават като опулят очи и мозъка им даде заето.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-красивия човек, когото видях беше афганистанец. С една бяла кожа, разкошна коса, дълги мигли. Тоя ставаше за манекен отвсякъде и имаше 12 братя и сестри. Един футболен отбор, но хич не си мислете, че беше нещо издостанал от съвремието. Просто последно дете и останалите в Америка се учат. Нищо не знаете за тази страна.
15
2
 
4
 
! Отговори
Същото искаха преди 2 години
Тримата украински патриоти, открити пияни заляни в Крuм на 15 март 14-та година. Народът посреща с цветя и китки освободителите, а потомците на доблестния муджахедин търсят помощ от благодарните наpkоguлъри - непресъхващия арсенал на глобалната демокрация.
14
1
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 16 - Нормални са, ама ние дали сме нормални... Когато Америка бяха там, защо са там. Като ги няма, защо ги няма...
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно посолство не е обезпокоено и не бяга от талибаните!!! Служителите му си стоят спокойно... Та така са нещата.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ще ви кажа, че аз бях в Афганистан. Огт Таджикистан, та там. И имам приятели там. Съвсем нормални хора, които искат да бъдат оставени намира.
11
3
 
5
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Трудно е да си на граница с Иран и Пакистан и ислямистите да изчезнат. Там се множат като ***, а тук нашите дами вече не мислят за деца, а за професии. Чувам, че в армията ни било пълно с жени от както се качи възрастта за наемане. Интересен свят. От едната страна мъже с калашници и поробители на жени, от другата страна ЛГБТ общество с армии пълни с жени. Интересно - ако пуснем феминистките и талибаните да се бият като равни, коя ли страна ще победи и какво ли ще стане с военоплениците? :}
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Афганистан защо стана толкова важен? Че аз за Швейцария, дето имам приятели не чувам толкова новини. Афганистан това, онова. Какво има там?
9
3
 
2
 
! Отговори
САЩ допуска доста преди 2 години
грешки във външната(и не само)си политика.Опростенчески,без отчитане на исторически и етнически дадености,набързо и под въздействие на НПО-та и лобита,се вземат кардинални решения,променящи цели региони.Тези решения водят до оказване на материална(и с оръжия)и друга помощ понякога в ущърб на истината и реалността.В Афганистан на армията бяха оставени оръжия за стотици милиони $,които след това командирите продадоха или предадоха на талибаните като индулгенция.Сега ще го повторят ли в Панджшер?
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се . Кво спаха 1 година. Те първа, ще ми водели война. По добре да си седят така, отколкото запада дснги хвърли в гражданска за десетилетие напред.
7
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Баси ужаса ! На тая територия има оръжие за $ 80 милиарда и още искат !
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даде ракети земя въздох и на талибаните едно време за да могат да свалят хеликоптери на братушките
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западат въоражи едно време и главорезите от IS
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сега за кои сме? Кои да подкрепяме? Тези, които обича Русия или тези, които обича Запада. Кажете кои афганистанци да подкрепяме, че се обърках.
3
2
 
12
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Това са афганците, на които трябва да се помага, а не на онези, които бягат насам и носят проблемите си със себе си.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О няма да имат проблеми оръжие да искат пък, ако си го и плащат краварите ще ги зарият с железа, това им е любимия бизнес.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само фигуранта и "адвокат" хaджиreeв ще ги оnpавят тия