Голямо езеро в Турция напълно пресъхна

Причини са глобалното затопляне и безотговорното напояване
5 сеп 2021 18:15, Анисия Иванова
39
Голямо езеро в Турция напълно пресъхна

Голямо езеро в централната част на Турция в провинция Коня е напълно изсъхнало поради ефектите на глобалното затопляне и безотговорното напояване за селското стопанство, казаха експерти в неделя, като коритото на езерото стана толкова сухо, че дори автомобили могат без проблем да се карат върху него, съобщи в. „Сабах“.

Това, което е било важен източник на сладка вода за съседните провинции с дълбочина до шест метра, езерото Акшехир (езерото се простираше на площ от 350 кв. км) е останало без капка вода в наши дни.

Според Тахир Налбантчилар, професор по геология в университета в Коня, езерото е било важно водно тяло, което е поддържало околната среда както екологично, така и икономически, както и е било домакин на няколко вида растения и животни.

Пред агенция Демирйорен той отбеляза както проблемите на стотици рибари, останали без работа, така и на животните, които търсят какво да пасат.

Според Налбантчилар езерото е имало сухи периоди и в миналото, когато е било изложено на риск от изсъхване, но винаги е успявало да се възстанови, съобщава БГНЕС.

„Но можем да видим последиците от изменението на климата и глобалното затопляне при езерото Акшехир. В края на краищата, то се е поддържало от валежи и други източници на вода, които се вливат в езерото. Но не само климатичните промени причиниха това. Малки изкуствени езерца, които бяха създадени за напояване на земеделските земи, изградените прегради на потоците, различни сгради пресушиха малките, но значителни потоци, които захранваха езерото“, сочи Налбантчилар.

Той посочи изкопаните от местните кладенци като друга причина за съсипването на езерото. По думите му кладенците ставали все по-дълбоки – при често срещана дълбочина от 20 метра през годините те достигнали до 150 м.

Като изброи необходимите стъпки за съживяване на езерото, професорът изрази съмнение, че вече може и да е прекалено късно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоганя ще викна Винету от Банкя и той ще напълни всичко с вода, както напълни на перничани язовира, хахаха.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът им го е казал, но нискочелите земеделци са същите по цял свят, и в Южна Америка изсичат амазонските гори за да засаждат плантации
21
0
 
7
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Глобално затопляне има, обаче да се извиняват, че то е причинило пресъхването не е серионзо. Причината, както и при много по-крещящи примери, като Аралско море и езерото Чад си е изцяло човешка безотговорност, свързана с поголовно източване за напоителни цели. Ако глобалното затопляне беше причината масово езерата щяха да са пресъхнали навсякъде. Човек е проблема тук, не се оправдавайте, а накажете виновниците и внимавайте с останалите езера, анадолски приятели
20
0
 
6
 
! Отговори
Emel Mutlu преди 2 години
Малко останаПланетата Земя много скоро ще остане без питейна вода
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кво им е вода, те и без друго не я ползват. А ако не са доволни... да се оплачат на арменския ходжа.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом водата е изчезнала на едно място, значи се е появила на друго, да се сърдят на брадчедите им от ОАЕ дето си правиха дъжд.
17
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА???
16
12
 
10
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Защо им е да пият вода като няма хляб, гладно куче по-малко вода пие!
15
3
 
19
 
! Отговори
Карадагойвъ преди 2 години
Не мозе да бъде!!! С това мозе да се справи само почетния председател галактическия хидроинжинер доктор амет мемет юрган!
14
2
 
16
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Руснаците пресушиха Аралско море, чрез отклоняване на притоците му. Глобално затопляне, зер!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наред с ковид войната върви и климатичната война. Щом могат да гърмят по градушки, могат и да ги предизвикват. Те наште нали се възмущаваха, че не гърмяли по облаците и градушките им унищожили урожая- Ми нарочно, бе пичове. Това става по заповед на щуката, а щуката не е заповядала.
12
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Турция да изсъхне, заедно с уро дливия си народ!
11
3
 
8
 
! Отговори
Б.Б. преди 2 години
Да ме викнат за консултация.. и без това ми се ходи пак в Анадола!
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да им доставим вода ли кво?41131
9
10
 
17
 
! Отговори
Начу преди 2 години
Банкянският хидрогеолог и В и К инж. да не се разхожда като панаирджийска мечка с тая жипка, ами да заминава на място да помага. Ако требе да опне едни тръби от Бели Искър и да помогне на ората. Е, сигурно всичко ще е само за пред мисирките, ама за него саморекламата е по важна от работата, нали.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми не може да е само Перник без вода я!
7
4
 
41
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
Едва ли е толкова от глобалното затопляне, колкото от глобалното крадене на безплатна вода.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нашият хидролог на републиката да ходи да решава проблема им
5
13
 
19
 
! Отговори
11 преди 2 години
Глобално затопляне - глупости. Грета си е мила оная работа у езерото ...
4
17
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Такива умньовци лато тебе твърдят, че няма и Ковид, и затопляне, необразовани драскачи от форумите. Заради такива сме на този хал, много дефектен материал имаме, ама с претенции.