Пучдемон иска да му върнат имунитета на евродепутат

Бившият премиер на Каталуния се опитва да спре процеса за екстрадиране
Обновена: 2 окт 2021 20:47 | 2 окт 2021 20:47, Веселина Йорданова
15
Пучдемон иска да му върнат имунитета на евродепутат

Бившият премиер на Каталуния и настоящ евродепутат Карлес Пучдемон подаде жалба до Общия съд на Европейския съюз (TGUE) с молба да върне имунитета му на евродепутат, преди да се яви отново на делото в Италия на 4-ти октомври. По този начин той се опитва да спре процеса, започнат в италианското правосъдие за предаването му на испанските власти.

Пучдемон бе арестуван в Сардиния, Италия на 24 септември тази година и няколко часа по-късно бе освободен с изричната уговорка, че на 4 октомври е длъжен да се яви на делото, на което ще се гледа евентуалното му екстрадиране в Испания.

Магистратът от Върховния съд на Испания Пабло Ларена, който води делото срещу Карлес Пучдемон, поиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи с предаването му на Испания на базата на Европейска заповед за арест, издадена на 14 октомври 2019 година, която според него все още е в сила, уточнявайки, че депутатския му имунитет бе отнет на 30 юли.

Италианските власти обаче го освободиха на 25 септември с аргумента, че заповедта е спряна, докато Общият съд на ЕС се произнесе по преюдициалното запитване на Испания - при какви обстоятелства държавите членки могат да откажат да я изпълнят, предаде БНР.

В случай, че Съдът върне имунитета на Пучдемон, Ларена иска гаранции от Италия, че ще го предадат на Испания, когато отново загуби тази привилегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Пучдемон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
2
 
! Отговори
Зад преди 2 години
Целият каталунски цирк май стоят руснаците и Тръмп. С Брекзита успяха, но не успяха да отнемат Каталуния от Испания...удариха на камък . Сега върви преврата им у нас. Побъркаха света.
6
2
 
5
 
! Отговори
До номер 2 преди 2 години
Какъв мъжкар е Пучдемон?! Същият като Джеръми Корбин, който подскокороса англичаните за Брекзит, само заради политическите си амбиции и за да не си плащат сметките към ЕС. Сега горчиво се каят. Пучдемон го изби на шовинзъм, защото Каталуния има да връща на Централанта банка на Испания огромен заем, който им беше даден през кризата 2008-2010 г. и е злоупотребявал с държавни пари, та гледа да отърве панделата заради кражбите. Присъда му за кражби в Испания си е валидна
5
2
 
4
 
! Отговори
Вижте сега преди 2 години
Човекът иска да си му върнат имунитета заради вирусите !
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този испански поданик каква каша забърка., но има да се учи много от наште партии на "промяната".
3
7
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОСОВО , МАКЕДОНИЯ И КРИМ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ САМО СЪС РЕФЕРЕНДУМ,ЗАЩОТО СА ПРИСЪЕДИНЕНИ БЕЗ ВОЙНА! КАТАЛУНИЯ Е БИЛА ЗАВЛАДЯНА СЪС СИЛА ОТ ИСПАНИЯ И САМО СЪС ВОЙНА Е ЛОГИЧНО ДА СЕ ОТДЕЛИ! ТАКА КАКТО БЪЛГАРИЯ СЕ Е ОСВОБОДИЛА! РУСНАЦИТЕ СА СЕ БИЛИ НО И НИЕ СМЕ СЕ БИЛИ РЕДОМ С ТЯХ!
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пучдемон е истински мъжкар и пример за подражание сред младите каталунци!!
1
9
 
8
 
! Отговори
Да го ду преди 2 години
тоя гаден комунист!!