Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война

Кремъл: Пактът няма желание за нормализиране на отношенията
Обновена: 7 окт 2021 16:01 | 7 окт 2021 15:15, Елка Василева
99
Отношенията НАТО – Русия в най-ниската точка от Студената война
Снимка: БГНЕС

Решението на НАТО да отнеме акредитацията на осем служители на руската делегация към алианса не е свързано с отделно събитие. Това поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той каза това, попитан дали решението има връзка с разкритията за дейността на руското военно разузнаване ГРУ в страни от НАТО. Решението се основава на разузнавателни данни, поясни Столтенберг.

По неговите думи руснаците, чиито акредитации са били отнети, са извършвали дейност в разрез с правилата да бъдат акредитирани към алианса. Те бяха необявени служители на руското разузнаване, добави той.

Генералният секретар допълни, че от известно време се наблюдава зачестяване на руските зловредни дейности и е необходимо противодействие.

Отношенията с Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война. Отправили сме покана за заседание на Съвета НАТО-Русия, но няма положителен отговор от Москва, посочи Столтенберг, цитиран от БТА.

Междувременно Кремъл заяви днес, че решението на НАТО да отнеме акредитацията на 8 членове на руската мисия към алианса показва, че пактът няма желание за нормализиране на отношенията с Москва, предаде АФП.

„Това очевидно противоречи на изявленията на представители на НАТО за желание да се нормализират отношенията с нашата страна и с реални действия“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Тези действия ни карат да не храним илюзии за нормализиране на отношенията“, добави той.

В сряда НАТО обяви, че осем членове на руската мисия са „необявени служители на руското разузнаване“, което означава шпиони.

Освен това алиансът намали двойно – до 10, броя на позициите, които Русия може да акредитира.

Решението за ограничаване на състава на руската мисия влиза в действие в края на месеца и се смята, че е одобрено от всичките 30 членки на НАТО.

Русия не е членка на НАТО, но отдавна има наблюдателна мисия към водения от САЩ алианс като част от 20-годишното съществуване на Съвета НАТО-Русия, създаден за сътрудничество по въпроси, касаещи общата сигурност.

Руската мисия бе намалена и след като през 2018 г. Великобритания обвини Русия за отравянето с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава бяха изгонени 7 членове на мисията.

Съветът НАТО-Русия като цяло не функционира от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим от Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Право в натофския теористичен череп контролният и с усмивка на уста целия пълнител от калашника в алтнтическата педофилска окупаторска кофа!
14
0
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
И отворете поне малко независимите западни медии, сега вече не е нужно да знаем чужди езици, всеки може да ползува гогъл преводача. Един хубав сайт е https://globalresearch.ca/ , друг е https://reseauinternational.net/ От "мъдри" писачи в нашите форуми вече ми се повдига.
13
0
 
4
 
! Отговори
Като са по-малко преди 2 години
Акредитираните, отношенията ще бъдат по-тесни. В съответствие с изискванията на Холивуд. Може и гомики да станат.
12
1
 
12
 
! Отговори
Men преди 2 години
Не знам защо правят тия сбирки след като нещата се решават между Русия САЩ и Китай , припомнете ми коя страна е защетило НАТО. Мисля че всяка от трите държави да прави каквото си иска я възпира военният отговор на другата
11
0
 
10
 
! Отговори
Ахахахаха преди 2 години
Ми превземете ги тез "колхозници" в "блатная" бре... Ахахайахахаха
10
1
 
15
 
! Отговори
Ръждата преди 2 години
Във вторник този "юнак" призовава за по-тясно сътрудничество на НАТО с Русия, а вчера отнема акредитацията на 8 пюс още 2-*** от руската делегация, след което отправя Покана за заседание на съвета на НАТО с Русия и не знае що немъ отговор?! Абе, такивва като този с конкурс "по-по-най - т..п" ли ги избират???
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО отиват е Небитието, чао доминация долар,чао нато
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споку ве НАТО е на път да пусне кепенците. САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия сътвориха нов военен пакт извън ЕС -AUKUS. Даже не поканиха Франция да участва, щот им развалиха договора с Австралия за 56 милиарда за подводници и както винаги САЩ се облажи.
7
4
 
12
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
този ако му бия 2 шамара ще се разреве тази слаботелесна натофкса плюнка :)
6
0
 
7
 
! Отговори
Е? преди 2 години
Ала бала, 40 мрд. Км газ през Украйна таз година, ала бала статийка е!
5
17
 
3
 
! Отговори
СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ЕЖИ! преди 2 години
Столтенберг само се ежи, но реално НАТО нищо не може да направи на крепостните. Единствено Космическата флотилия на Пентагона USSF е тази, която ще изтрие от лицето на земята Примитивна Рус.
4
0
 
4
 
! Отговори
Допълнение към 2 преди 2 години
..... и защо не споменаха че в САЩ бият ***? 😜
3
4
 
13
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
нато защо изобщо съществува ,тази терористична организация съставена от тоални психопати ,убийци и педофили трябваше отдавна да е в изторията а ръководството и да е увиснало на бесилката за престъпления срещу човечеството!
2
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жужето анексира територии, води държавна хакерска политика, преди време покрай кризата се излагаше с някви глуппави идеи да се направела петролна валута, постоянно провокира с ракетите си, а сега НАТО били виновни, че не искат да имат нищо общо с блатная. Брееееееееееййййййй!
1
6
 
14
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
Изцяло по вина на нато!