В Глазгоу започва среща на високо равнище на ООН за промените в климата

Засега усилията на международната общност са безрезултатни
29
В Глазгоу започва среща на високо равнище на ООН за промените в климата
Снимка: БГНЕС, архив

Световните лидери се събират днес в шотландския град Глазгоу, за да се опитат да ускорят усилията за овлядяване на климатичните промени, пише Асошиейтед прес.

Засега усилията на международната общност са безрезултатни, климатът на Земята става все по-топъл, а метерологичните явления - все по-екстремни, предупреждават учени и правителствени представители.
В 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за промените в климата ще участват представители на 120 държави. Дискусиите ще продължат до 12 ноември. През същия период ще се състоят 16-ата конференция на страните по Протокола от Киото и третото съвещание на участниците в Парижкото споразумение, посочва ТАСС.

По данни от наблюдения на Междуправителствената експертна група по проблемите на климата, водени от 1850 г., през последните 100 години климатът на Земята търпи кардинални промени. Сред основните предпоставки за това е влиянието на човека и неговите дейности върху атмосферата. Изсичането на горите и използването на горива като петрол, въглища и газ увеличава концентрацията на парникови газове в атмосферата, което е една от причините за глобалното затопляне.

С цел консолидиране на усилията за намаляване на въздействието върху климата и на свързаните с това рискове са приети редица документи.

Ключово значение имат Рамковата конвенция на ООН, Протоколът от Киото и Парижкото споразумение.
Конвенцията, влязла в сила през 1994 г., бе първият международен документ, затвърдил принципа за сътрудничество с цел смекчаване на негативните последици от климатичните промени. Крайната й цел е "да се постигне стабилизиране на концентрациите на парникови газове в атмосферата на ниво, което да не допуска опасно антропогенно въздействие върху климатичната система". Днес конвенцията обединява 196 страни и ЕС.

През 2005 г. влезе в сила Протоколът от Киото като допълнение към конвенцията. Като негова цел бе заявено от 2008 до 2012 г. да се намалят емисиите на редица промишлени газове с 5,2 на сто в сравнение с нивото от 1990 г. Към него се присъединиха 191 държави и ЕС. Това бе първото глобално споразумение за опазване на околната среда, базирано на пазарни механизми за регулация - за всяка страна бяха определени квоти за емисии на вредни вещества с правото да ги продаде, ако не ги използва.

Парижкото споразумение за климата, сменило в края на 2020 г. Протокола от Киото, провъзгласи като цел да не се допусне глобалната средногодишна температура до 2100 г. да превишава доиндустриалното равнище с повече от 2 градуса по Целзий, както и да се вземат мерки затоплянето да остане в рамките на 1,5 градуса. По данни на ООН, в момента средната температура е с 1,1 градуса над показателите от 1850-1900 г.

Според документа отговорност за намаляване на емисиите от парникови газове поемат всички държави независимо от степента на икономическото им развитие. Страните участнички - в момента 191 държави и ЕС, самостоятелно определят политиката си в тази сфера.

Очаква се по време на конференцията в Глазгоу страните да съгласуват програма за финансово подпомагане на развиващите се държави за въвеждане на възобновяеми енергоизточници и компенсиране на щетите от климатичните промени, както и да договорят икономически механизми, включително правила за международна търговия със сертификати, даващи право на отделните страни да продават излишъка от националните си квоти за емисии на вредни вещества.

Американски климатични активисти вчера хвърляха димки в Глазгоу в цел да привлекат вниманието на държавните и правителствените глави, които пристигат за форума на ООН, предаде Франс прес.

Очаква се през идните две седмици на "Джордж Скуеър" - централен площад в Глазгоу и традиционна точка за изразяване на гражданско недоволство, да се проведат множество демонстрации на климатични активисти. Броят им може да достигне 100 000 по време на основни събития в програмата на конференцията, планирани за 5 ноември, по оценки на организаторите.

В навечерието на форума градът бе залян от силни дъждове и много улици в центъра бяха наводнени. Всекидневието на местните жители допълнително е затруднено от установения широк периметър за сигурност, а мнозина са разтревожени, че проявата може да доведе до нов скок в случаите на коронавирус. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: срещаклимат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Поредния фарс на световната мафия
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее,как може така ,тия бе знаят ли че на първо място е вируса ))гадове
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парниковите газове, не покачват нищо особено. На 2-3-400години земното кълбо приближава орбитата си около слънцето. После обратно се отдалечава. Всичко това е предтекст.Науката за климата е наука, за глобален геноцид над хомо-сапиенс.
20
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Висшист започнал да говори , за да уговори някаква игра значи е в беда . Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти " значи , че греши , защото най-голямата беда е планетната мечта . Автор: Георги Илиев Митев. София, България (2014). Трето поколение съм репресиран, защото дядо ми по майчина линия е бил областен главен прокурор , главен съдия и мирови съдия на Северозападна България до 9 септември (1944).
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милите те двуличници. колко са се загрижили за парниковите газове. А всъщност избълваха стотици тонове керосин в атмосферата с огромните си самолетчета с които пристигнаха да се правят на загрижени. Вярвяли им някой на тези пидирунгели.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно каквото пропагандира, пс ихар пето им, Тулу пберг това искат да направят . 80-90% от хората били излишни.
17
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Но в бита. Заводите трябва да работят. Нуждите на хората се множат и самите хора също, затова трябва да се използват ресурсите. Как ще инвестира Бонголандия пари в науката, ако ги няма.А науката е в помощ на обществото, не и БАН)).
16
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
И ще променят въртенето на Земята около слънцето и мислената земна ос също ли ще променят??Това е политика да ограничат развиващите се страни като САЩ,Китай,Русия. Я да видим кой е инициаторът? В зависимост въртенето на Земята около слънцето, траекторията не е никога една и съща!!!!! Както и мислената ос през Земята, тоест наклонена също не е един и същ. Заради това са климатичните аномалии.Да,относно въздухът,но има филтри, които не са инсталирани в Девня примерно.И горенето на въглища в бита
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така наречени "парникови газове" са измилица. Няма такова нещо. Хората не могат да влияят на климата в посока подобрение. Могат само да направят нещата по лоши от колкото са в момента. В природата си има естествени процеси с различни мащаби на цикличност като започнем от сезоните и стигнем до мащабни периоди от по няколко милиона години. Каквото е предвидено да става ще стане. Нищо не зависи от нас освен да се самоунищожим предсрочно.
14
1
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
: Global worming with anti climate,anti earth,anti solar system,anti biosphere,anti HUMAN weapons incl digital holographic and white car scanners..New black death invasion after digitalization 5G black death and cancer terrorНАБЕЖДАВАНЕТО НА ВЪГЛЕРОДНИЯ ДВУОКИС ЧЕ УВРЕЖДА КЛИМАТИЧНАТА ОХРАНА НЕ СЕ ПОТВЪРЖДАВА !!!Dear experts ,We have NO PROBLEMS WITH CO2 EMISIONS !!!
13
1
 
8
 
! Отговори
Гретка Тумбакберг преди 2 години
Там ще се съберем всички с психични отклонения за вземане решение спиране ползване на всякакви изкопаеми горива.Предвижване може да става само с велосипед или превозни средства на биологични горива,сиреч животинска тяга.Да се раздаде на населението безплатно зрял боб който в организма се трансформира в еко газ.Наши специалисти от психодиспансерите изчислиха че колата на четиричленно семейство на боб може спокойно да измине 100км.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от Кирякстефчофци заради тях Бг нее била независима никога от 1400 година насам
11
1
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За климата има климатик ама суджук нема :)))
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера активисти хвърляха димки в Глазгоу, за да привлекат вниманието на обществеността към колите и кортежите на пристигащите на срещата лидери. Тези стотици и хиляди коли изгориха тонове бензин и замърсиха въздуха в Глазгоу.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А стига с тия зеленигретски тъпни едни пари за нищо.Земята сама ще ви отръска когато реши.климатичи промени е имало и ще има
8
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
Сатаниста от Ватикана събира подчинените си политици за да спасява планетата от хората.
7
1
 
5
 
! Отговори
Валерия преди 2 години
Фактът, че природните аномалии от XXI век са с иэкуствен проиэход се потвърждава и от водещи световни военни експерти!!! А и всичко това е придружено от свободните съчинения эа "глобално эатопляне"!!! Но то е само эа прикриване на геофиэическото оръжие на САЩ - ХААРП!! Апропо, эеметресения, вулканични иэригвания, урагани, тайфуни, космически явления, пожари!!! Вирусната война беше допълнена с геофиэическа!!!
6
0
 
15
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
Повечето от световните лидери , дойдоха в Глазгоу на коне ,като средновековни рицари,други дойдоха пеш ,като Марко Поло, а северноамериканските лидери ,дойдоха заедно с кану ,през океана.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо за пренаселяване на планетата не се споменава. Или то е между другите важни точки.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната говорилня, ще се изприказват сума ти приказки и до тук всеки си гледа интереса особено големите.