Си Цзинпин: Китай е против хегемонизма и политиката на силата

Пекин нямало да се стреми към господство в Югоизточна Азия
22 ное 2021 15:02, Елка Василева
20
Си Цзинпин: Китай е против хегемонизма и политиката на силата
Снимка: архив, БГНЕС

Китайският лидер Си Цзинпин заяви, че Пекин не се стреми към господство в Югоизточна Азия, нито ще тормози по-малките си съседи, предаде Асошиейтед прес. Си каза това в обръщението си към онлайн конференция с участието на десетте членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), организирана по случай 30-ата годишнина от установяването на диалог между Китай и регионалното обединение.

"Китай е категорично против хегемонизма и политиката на силата, той желае да поддържа приятелски отношения със съседите си, заедно с тях осигурява траен мир за региона и по никакъв начин няма да се стреми към хегемония, камо ли да тормози по-малките", заяви китайският президент, цитиран от официалната китайска агенция Синхуа.

Китай многократно се е опитвал да разсее опасенията, породени от нарастващата му мощ и влияние, особено от претенциите му на практика към цялото Южнокитайско море, препокриващи се с териториални претенции на членки на АСЕАН като Малайзия, Виетнам, Бруней и Филипините.

Неотдавна кораби на китайската брегова охрана блокираха и използваха мощни водни струи срещу два филипински плавателни съда, каращи доставки за техни войници в района.

Китай иска чрез изграждането на писти за самолети и друга инфраструктура на острови, създадени върху коралови рифове чрез засипване с пясък и изливане на бетон, да затвърди присъствието си в този важен морски път, по който минават изключително важни маршрути за корабоплаването и в който има богати залежи на петрол и газ, както и много риба.

В същото време Китай остава изключително важен пазар за страните от АСЕАН и източник на инвестиции, а регионалното обединение се стреми да избягва конфликтите с Пекин. Китай освен това поддържа добри отношения с членки на АСЕАН като Камбоджа и Лаос и се въздържа да критикува военните в Мианма.

Китай е против военната активност на САЩ в региона, както и на всякакви други външни сили.

В обръщението си към форума Си посочи, че мирът е "най-големият общ интерес" на страните, и допълни, че Китай ще направи всичко възможно, за да избегне конфликти.

"Ние трябва да бъдем строителите и защитниците на регионалния мир, да настояваме за диалог, вместо за конфронтация, за партньорство и необвързаност, и с общи усилия да се справим с различните негативни фактори, които заплашват да подкопаят мира", заяви китайският президент. "Трябва да упражняваме истински мултилатерализъм и да настояваме международните и регионалните въпроси да бъдат уреждани чрез преговори", допълни той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Китай да освободи уйгурите които ги държи в зиндана и им промива мозъците катом им влага китайската култура. Китай е по бетер от нацизма!
18
2
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
Китай - проектчето на Кисинджър, тръгнало да се надува на Запада защото си изнесли най-мърлявитe заводи там. Никой не иска да е под ботуша на китайската ком партия.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай господства чак в индийския океан щото Индия няма пари за флот . Аз не харесвам режима на Китай но за разлика от бг политици ,медии ,анализатори и т.н. НЕ ГО ПОДЦЕНЯВАМ ;) Членството в ЕС означава подценяване на икономическите ползи от търговия с Китай ,а членството в НАТО подценяване на военната му сила .
16
2
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
Нещо им изтъняха гласчетата на китайчетата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
С помоща на запада - социалистически китаи стана наи мощната икономическа сила в светъА прес -40 те бутаха рикшите на западните господари
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо кучето си лиже задн ика, защото може, та тъй и с Китай, защото могат, точка! Дали на някой се харесва или не, няма значение щом могат!
13
0
 
4
 
! Отговори
Сатана преди 2 години
Китай как нарича никаква толерантност за ваксиниране
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Си Цзинпин: Китай е против хегемонизма и политиката на силата от други държави освен Китай.
11
4
 
6
 
! Отговори
Това са преди 2 години
Най-големите лъжци и лицемери !
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДРУГАРЕТЕ ДА ОБЯСНЯВАТ СЕГА КАК КРИМ Е РУСКИ, А ПЪК МАКЕДОНИЯ НЕ ЕБЪЛГАРСКА!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, те искат да управляват целия свят.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците да бягат ДАЛЕЧЕ от България, или да мрът !!! Мачкай китайците и всякакви китайски Ресторанти и магазини да бяга обратно към Китай !!!
7
3
 
6
 
! Отговори
ДОВЕРИЕ! преди 2 години
Никой в света няма доверие на феодалните тирани, а най-малко на китайските комунисти, които създадоха биологичното оръжие Ковид 19 и уж случайно го изпуснаха. Краят ви е близо неща .стници.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е зле Кирчо и Асен да признаят Тайван.Поне ще видим истински инвестиции оттам.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и Китай говори обратното на това, което прави в реалността
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава защо исат да погълнат Тайван, без тайванците да исат?
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешна държавичка е Китай.Малко излезе на светло покрай идеята на Никсън и Кисинджър,но само с лозунги не става другари.Пълни нещастници.
2
1
 
4
 
! Отговори
САЩ преди 2 години
Накърняват интересите на Китай в Карибско море, които няма да позволят налагането на Pax Americana в Тихия океан и космоса.
1
4
 
3
 
! Отговори
Гешев кажи бе преди 2 години
Защо прокуратурата потулва жалби срещу ОПГ в град Перник, прокуратурата Организираната престъпност ли толерира!?