Световните лидери: Ядрена война никога не трябва да бъде започвана

В нея не може да има победители, добавят те
4 яну 2022 08:45, Нели Христова
94
Световните лидери: Ядрена война никога не трябва да бъде започвана
Снимка: БГНЕС

Лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания приеха съвместно изявление "за предотвратяване на ядрена война и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването".

Китайската народна република, Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати и Френската република считат за своя основна отговорност избягването на война между държави с ядрено оръжие и намаляването на стратегическите рискове, се казва в документа, който може да се види на страниците на Кремъл и на Белия дом.

Ето останалата част от съвместното изявление:

"Ние декларираме, че не може да има победители в ядрена война и никога не трябва да бъде започвана. Тъй като използването на ядрени оръжия би имало дълготрайни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия - докато продължават да съществуват - трябва да служат за отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват война. Вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Ние потвърждаваме значението на противопоставянето на ядрените заплахи и подчертаваме важността на поддържането и спазването на нашите двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Ние оставаме ангажирани с нашите задължения по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), включително нашия ангажимент по член VI, "добросъвестно, да договорим ефективни мерки за прекратяване в близко бъдеще на надпреварата в ядреното въоръжаване и за ядрено разоръжаване, както и общото и пълно разоръжаване под строг и ефективен международен контрол".

Всеки от нас възнамерява да поддържа и допълнително укрепва националните си мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на ядрени оръжия. Потвърждаваме актуалността на по-рано направени от нас заявления за ненасочване и потвърждаваме, че нашите ядрени оръжия не са насочени към нито една от нашите страни или към към друга държава.

Подчертаваме нашия ангажимент да работим с всички нации за създаване на среда за сигурност, по-благоприятна за напредък в разоръжаването с крайната цел за изграждане на свят без ядрено оръжие, без да се компрометира нечия сигурност. Възнамеряваме да продължим да търсим двустранни и многостранни дипломатически подходи, за да избегнем военна конфронтация, да подобрим стабилността и предсказуемостта, да засилим взаимното разбирателство и доверие и да предотвратим надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички. Ние сме решени да участваме в конструктивен диалог, основан на взаимното уважение и признаване на интересите и притесненията на сигурността на другия.

*Официално признатите ядрени сили по силата на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, по хронологичен ред на ядрените опити, са САЩ, Русия (наследява арсеналите на бившия СССР), Великобритания, Франция и Китай. Още три страни са тествали ядрено оръжие извън рамките на договора - Индия, Пакистан и Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що? Ядрена война може да е единственото спасение от тая световна корумпирана мафия.
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек янките като бомбят, да не им се отговаря. Защото добрите нато винаги са допускали да почнат първи, а лошият СССР се беше отказал от това. Факт!
79
0
 
6
 
! Отговори
А Израел кога? преди 2 години
Кога ще признаят, че и И'зраел има ядрено оръжие? И си го направи без никакви санкции.
78
1
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 2 години
Кои са тез лидери? Целият свят още празнува
77
1
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
затова всички межд отганизации да се закрият защото няма полза от тях генериратогромни разходи оон да се премести във виена ам бази да напуснат европа и данастане мир и спокоиствие по света стига с тези вируси ваксини и конфликтиискаме мир всички скандали се измислят от ам мозъчни тръстове но воините севодят далеч от тяхната територия
76
0
 
4
 
! Отговори
доктор преди 2 години
До АнонименАбсолютно си прав. Само руснаци и американци всеки едни поотделно имат достатъчно ядрени глави да унищожи живота на земята 3 пъти, ако се изстрелят всички наведнъж...Това е част от т.нар "М.А.Д." мучуъл ашуред деструкшън - т.е. взаимно осигурено унищожение - може обаче да се чете и като "лудост"Няма никакъв смисъл от воденето на ядрена война - всичко ще изгине... Смисъла е само в заплахата - "не можеш да ме нападаш защото иначе ще те взема с мен в смъртта..."
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70, виждам, че сте непоправим оптимист, но с всичките си сили искам да Ви вярвам.
74
5
 
5
 
! Отговори
Каква изненада преди 2 години
Русия и Китай демонстрираха, че правят общи военни учения и нямат проблеми в политическо отношение.Само 3 дена по-късно почна цялата западна пропаганда как Русия ще нахлуе в Украйна и оттогава не са спрели всички масмедий с фейк анализите и партенките.Не съм фен на тоталитарната политика на Изтока, но ако възпре цялата малоумщиня идваща от Запад с меки китки, толерастия, изпедера.с.тяване и Холивуд булшита за 40 раси, то по-добре така да бъде.
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания приеха... ". ЕС го няма, ЕС си заминава, с други думи САЩ ще спасяват икономиката си, доларът ще поскъпва, еврото ще поевтинява, ЕС да се оправят сами, тоест разпад.
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Япония почти не е обърнала внимание на Хирошима и Нагасаки, преди това САЩ са извършили над 70 унищожителни бомбрадировки над Япония, бомбардировката над Токио е най-унищожителната и най-смъртоностната бобмардировка в историята на човечеството. На атомните бомби са гледали като използване на някакво ново оръжия и са знаели, че САЩ имат само единици такива бомби. Япония капитулира заради разгрома на Квантунската армия от Русия, а не заради тези бомби, това се признава после дори от императора.
71
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще доведе до унищожение на Прибалтийските републики и Полша. Преди прибалтийските бяха дотирани от СССР да се показват като витрина, сега са дотирани от Брюксел да играят ролята на ястреби срещу Русия. Но ЕС вече няма пари, икономическата криза става все по-жестока, и ако няма нужда от конфронтация с Русия, няма за какво да ги хранят, а оставени сами на себе си те или умират, или трябва да почyкат на вратата на Русия да се молят.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От друга страна защо се произвеждат без да се ползват? Японците са толко добре а са единствената страна срещу която са им пускали от тея бомби. Едва ли е случайно?
69
5
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 74 - и защо да я чета? Поради това, че руските вестници никога не лъжат? Или защото не са проводник на официалния путинизъм? Каква би трябвало да е причината да "разбирам" от руски вестници /освен от футбол и политика/? Между впрочем, руски съм учил в основното училище - колкото да се справя с четенето. Но не намирам, че настоящите руски вестници си заслужават четенето. А поста ми просто иронизираше разпенилия се тук русофилски кръжок - нещо доста смешно и несъстоятелно.
68
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така само легитимират Русия. Решението е много просто - трябва само да наложим девастейтинг санкции на Русия и Русия ще рухне за няколко седмици, тя и без това вече е пред разпад, и тогава никога няма да има ядрена война защото няма да има Русия.
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KromВие пък кога научихте руски, за да знаете как се пише Правда, че и да я четете? Чудя се от къде се взимат такива всезнайковци, дето освен от футбол и политика, разбират и от руски вестници.......
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След авариятяа в Чернобил нямаше голямо изтичане на радиация, всичко беше залято с бетон, дори в непосредствена близост радацията бързо беше свалена до нормалната. Ако обаче радиациата се разпространи в големи райони, възстановяването може да продължи столетия.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хирошима и Нагазаки да не би да са изчезнали? Лъжа.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Чернобил" е най-голямото доказателство, че ядрените катастрофи създават природни паркове и разцъфване на природата, животните се връщат. Така ще се създадат природни паркове на мястото на ядрените удари.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След подписването на мирно споразумение между САЩ и Русия всички икономически санкции на САЩ срещу Русия ще бъдат прекратени. След общо военно оттегляне на САЩ от Източна Европа и от НАТО и признаване от страна на САЩ на руската сфера на влияние върху цялата област, обхващаща бившия Съветски съюз, САЩ и Русия биха могли да започнат нова ера, определяна не от конфликт, а по-скоро чрез стратегическо партньорство, основано на преследване на споделени интереси.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще и всички ядрени заряди да се задействат в един момент, това е като пожар в мравуняк за Планетата. Планетата няма никакъв проблем с това, след няколко хиляди години ще се възстанови и ще буде дори по красива. А хиляда години за Планетата са като една секунда за хората. Така че, не се грижета за климата, Планетата няма нужда от вашите грижи. Гордостта е смъртен грях.