Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан

Призив за това отправи казахстанският президент
6 яну 2022 07:17, Елка Василева
118
Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във Facebook арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Още по темата

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касим-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната, припомня БНР.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията е започнала в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При една гражданска война миротворец и терорист са доста относителни понятия. Зависи кой ще победи.
19
1
 
2
 
! Отговори
домаЧин преди 2 години
До ГостМи защо кирчо и кокорчо не ги спрат анадолските,ами ги пускат тука ?Те сега ще пуснат и бейжжанците от турско...
18
12
 
10
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Това е много лош прецедент за Путин. Богопомазан диктатор е свален от власт след спонтанен народен протест. Току виж и на него му се случи нещо подобно.
17
6
 
17
 
! Отговори
14-ти януари преди 2 години
Съжалявам, но пишете със закъснение. На 4 и 5 януари бяха погромите, побоищата с полицията и палежите на учреждения и резиденции на властта. Вчера казахстанските власти изкараха военни части, отцепиха и блокираха центъра на Алма Ати площада на Републиката. Тази сутрин властите изтеглиха военните от централния площад на Алма Ати. Може да се каже, че всичко приключи и поредният опит за майдан в зоната на Руския Мир е осуетен.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото и не ми се иска да го кажа.. и ние на там сме тръгнали.
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия що не дава газ и петрол на преференциални цени на Казахтан щом са толкова близки. Значи Русия им вдига цените,хората започват да протестират и Русия ги нарича терористи и праща военни да прекъснат протестите. От казахстанците се иска да си плащат високите цени и да си траят.
14
7
 
6
 
! Отговори
мильоооо,ей ти преди 2 години
До Анонимен 21 НЯМА ТАКЪВ държавник Назърбаев от бая време...Само за сведение...При Назърбаев размирици нямаше,не се краднеше така...Като при новия ДЕМОКРАТИЧЕН кажим жомарт токаев!Капиш,тролейче?
13
4
 
6
 
! Отговори
тролове преди 2 години
пълно...Кирчо и кокорчо не си вършат работата...или са прекупили вече гейберските ***?Ами Касим жомарт срън срън,да крадне по-малко и няма да има бунтове.Те като видяха бибитко жипкин как крадне и се увлякоха..Ами полицията къде зяпа досега,та не излови обучените навън терористи?Арменците като апнаа резанио,им дойде акъла и си останаха в рашите,а не с геронтофила макароний,умни ора.Касим жомарт иска да маха кирилицата и са слага латиница....Ай ся?Що не викна нато ами плаче на кремлин?
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е революция против некадърния и корумпиран режим на Назарбаев. Естесвено когато народа идва да му потъси сметка негодника заявява че това е международен заговор.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миротворството не е работа за войници , но само те могат да се справят.Парадокс на живота. Както и че на екзекуциите присъства лекар, за да верифицира процеса.
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната цветна революция. За малко и при нас да спретнат такава през 2020.
9
4
 
7
 
! Отговори
Adam преди 2 години
никакв милост към теоистите на цръ да ри азстрелват на място
8
7
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Поредния диктатор
7
14
 
3
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
Очакваме САЩ да пратят стингерите и джавелините. Идва новият Афганистан за руските гадове.
6
12
 
10
 
! Отговори
ВР преди 2 години
Само преди една седмица Назарбаев беше в Москва на среща с Путин а ето сега вече е персона нон грата в собствената си страна. Лукашенко гледа с изправена коса защото той е следващия.
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Русия и съюзниците й пращат военни '' ........................... бързо уточняване на ситуацията преди да са налазили кремълските ***. На народа им е писнала съветската мумия Назарбаев и го изритаха, обаче Акаев е заявил че контролира ситуацията, а той също е просъветски ... Кремъл вече е предложил убежище и на двамата, остава да се види дали Акаев ще се задържи или ще го изритат и него. Официалната кремълска пропаганда вече пее познатата песен за американска намеса, а около путин мирише
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги ми е било нелогично да се опазва мир с военни. Оксиморон.
3
9
 
22
 
! Отговори
А. Петров, Смолян преди 2 години
Вместо да осигурят нормален живот на хората ще ги газят с танкове и БТР-и. Миротворци или окупатори?
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан - е къде беше тоя "съюз", когато азерите изгърбиха Армения?
1
7
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Атака с Костя Копейкин на е врогейския ток и газ :)))