Балтийските държави преговарят за повече военно присъствие на НАТО

Целта е възпиране на Русия, ще се случи ли?
109
Балтийските държави преговарят за повече военно присъствие на НАТО
Снимка: БГНЕС

Балтийските държави преговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на разположените на тяхна територия войски, а целта е възпиране на Русия, съобщи пред Ройтерс естонската министър-председателка Кая Калас. Шефът на алианса заяви от своя страна, че повод за подобно решение би могло да стане евентуално нападение на Русия срещу Украйна.

Русия, която съсредоточи войски по границата си с Украйна, поиска да бъде сложен край на подобни разполагания на войски на алианса в близки до нея страни и западният отбранителен алианс да не се разширява повече на изток. Днес тя изложи исканията си за гаранции за сигурност в Европа пред 30-те съюзници от пакта в Брюксел.

След тези разговори генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че изпращането на подкрепления в източните членки на НАТО ще бъде обмислено сериозно като вариант, ако Русия нахлуе в Украйна.
Литва, Латвия и Естония, които някога бяха управлявани от Москва, членуват в ЕС и НАТО от 2004 г. и отдавна се стремят към засилване на ангажимента на алианса към тях.

"Разбира се, че обсъждаме с нашите съюзници възможността да увеличат присъствието си тук, за да може това да действа като възпиращ фактор", каза във видеинтервю за Ройтерс от Талин Кая Калас, без да навлиза в подробности. "Ако погледнете картата, балтийските държави са натовски полуостров и затова имаме своите опасения", добави естонската ръководителка.

В Брюксел Столтенберг заяви: "Ако Русия отново използва сила срещу Украйна и нахлуe на нейна територия, тогава сериозно ще трябва да обмислим необходимостта от увеличаване на присъствието ни в източната част на алианса".

Пожелал анонимност дипломат от НАТО заяви пред Ройтерс, че въпросът за допълнително разполагане на войски в балтийския регион може да бъде обсъден на насрочената за средата на февруари среща на министрите на отбраната от алианса.

НАТО разположи свои части в Литва, Латвия, Естония и Полша, след като Русия анексира Крим през 2014 г. Във всяка от тях има по малко над 1000 войници. Калас заяви, че е възможно съществуващите формирования на балтийска земя да бъдат подсилени.

Западът може да води конструктивни разговори с Москва, каза естонският премиер, но добави, че едновременно с това той трябва да покаже на Русия, че ако тя изостри ситуацията в Украйна, ще плати висока цена под формата на икономически санкции.

"Мисля, че не трябва да се хващаме в този капан - да обсъждаме какво Западът би могъл да направи, защото Западът не е направил нищо нередно", каза Калас. "Западът не е сформирал военни групи, за да напада Русия", добави тя.

Москва отрече да има агресивни намерения и заяви, че има право да разполага войски където пожелае в своите граници. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Този път само ще си поприказват, и това ще е резултата, за съжаление. Докато САЩ се надяват, че войната ще бъде само в Европа, няма да се откажат да разполагат ракети до границата на Русия. Да видим какъв ще бъде отговорът на Русия. Путин им каза "няма да водим безкрайни преговори". Не е проблем да се появи една руска военна база във Венецуела например.
84
1
 
4
 
! Отговори
Ето защо преди 2 години
До Herr Muller: Защо НАТО да няма право да разположи войски в своите граници? ...... Първо, защото НАТО няма граници. Граници имат държавите. Ако САЩ разположат свои войски в Естония например, това ще са войски на друга държава, насочени срещу Русия. .... Второ, заполагането на оръжия и контингенти на САЩ (чрез НАТО) до границите на Русия няма да доведе до по-голяма сигурност за никого - това ще предизвика ответен отговор - оръжейни системи, насочени срещу тях. ... Срещу американски ракети-руски
83
3
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Боби --- Боби, да ти се притека на помощ. Скоро мой приятел, който живее в Лондон, UK са върна от "пионерския лагер" в Артек. Сега в този лагер работят квалитетни руски *** и за една нощ с пълна програма чарджват по-малко от 100 паунда, което си е като секс-подарък. Така че Русия не е дестинация за изхвърляне за секс туризъм. Каза, че най-добрата е Элитная *** Полина. За повече инфо, Информация о проститутке. Велкоме. ;)
82
3
 
5
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
<<< - "Москва отрече да има агресивни намерения и заяви, че има право да разполага войски където пожелае в своите граници." - >>> /// Я, виж! След като Масква 'има право да разполага войски където пожелае в своите граници', защо и НАТО да няма право да разполага войски в СВОИТЕ граници - Литва, Латвия, Естония, Румъния, България, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Албания и т.н. Жужетата още не могат да се отърват от СеСеСеРетата
81
2
 
3
 
! Отговори
Ето каква преди 2 години
Русия се мъчи да убеди съседните държави, членове на НАТО, че разполагането на въоръжение и въоръженисили срещу Русия не им носи повече сигурност. По-точно, всяка военна заплаха срещу Русия води до ответна заплаха срещу самите тях. Какво предлага Русия на НАТО: взаимни гаранции за сигурност или взаимни заплахи. Да видим какво ще изберат. САЩ може и да изберат заплахите, защото си мислят, че са достатъчно далеч. но при съвременните оръжейни системи никой не е защитен.
80
0
 
0
 
! Отговори
Каква е темата? преди 2 години
До Боби, Българин, Цезар и т.н.: Ако чете човек постовете ви, по никакъв начин не може да се сети каква е темата на статията, под която са написани. За какво всъщност става дума?
79
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 85 И аз по една или друга причина познавам много руснаци в България и да ти кажа почти всички без изключение говорят на български с руски акцент, особено рускините!Една само, бивша колежка на майка ми говореше без никакъв акцент.Не говорят с акцент нарочно. Един руснак говореше български със силен акцент, но като говори с други руснаци, те го похвалиха че "добре се е научил да говори руски", за което той се ядоса. Смятай какво е било!
78
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Боби Еми умник съм ми к'во! Спор няма! Ирония ли забелязвам в коментара или какво? Естествено че ЕС паспортът е привлекателен, но в случая филма който гледах не беше за емиграция в ЕС. Просто сравняваха руските болници с естонските болници.Рускини, които си живеят в Русия, радват се на добър стандарт, не са бедни, но изпитват ужас от руските болници. Затова ходят в Естония - там да раждат, а после се връщат обратно в Русия. Е, децата им може да имат двойно гражданство като бонус.
77
0
 
2
 
! Отговори
до Ник преди 2 години
Познавам доста руснаци живеещи в България по една или друга причина. Говорят много добре български, макар че има такива, които прекалено много натъртват на руския акцент, за да се знае, че са руснаци.
76
4
 
3
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Българите никога не бива да забравят историческия факт от 1944г когато съветско руските войски окупираха независимата България и след като си надначиха комунистите на власт заедно избиха стотици хиляди българи начело с интелигенцията ни. За това е стратегически важно членството ни в клуба на най силните Нато. Ако не е членството ни в този алианс руснаците отдавна да са ни окупирали пак. За това в България има регистрирани над 54 хиляди руски фирми. Много от тях се занимават само с хибридни но
75
4
 
4
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Не са много българите които пишат срещу Нато и САЩ,а подкрепят агресията на Русия. Всъщност истината е че в България има много регистрирани руски фирми и лица които пишат от името на българите като поставени техни лица. Някой от тях дори си личат, че са руснаци представящи се за българи манипулирайки останалите българи, че уж са против членството на България в Ес и Нато. Тези лъжи не са от вчера и са един доходен бизнес за някой другари и партии.
74
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Ник (номер 79) Мъжът от това семейство каза, че като е трябвало да ходи в казармата вече е знаел естонски, но му е било трудно защото не го е говорил добре. И вика постоянно трябваше да питам - това какво значи, а сега какво каза? Щото вика не разбирам всичко. И вика чувствах се малко дискриминиран, но ще се науча, като е официалния език на моята държава къде ще ходя! Вика Русия за мене не представлява нищо - чужбина е, макар че имам и роднини там.
73
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Ник (номер 79) Да, така е. Всъщност повечето българи, особено младите, които нямат представа какво беше преди да са се родили. И тези приказки "аз срещу руснак няма да се бия, защото ми е брат", също са писани без мозък, без много мислене.Гледам руснаци в прибалтийските републики - те споделят в Youtube как се чувстват.И например семейство руснаци в Естония разказваха, че не се чувстват точно руснаци, а естонци, но същевременно са рускоговорящи естонци. Странна работа.
72
4
 
3
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Русия заплашва Украйна по една основна причина и това е слабото и старо оръжие. Украинците не са страхливи и ако получат ново и модерно оръжие от эападния алианс тогава да ги видим *** колко са истински войници. Путиновия режим много добре знае за тази слабост на украинската армия и за това заплашва тази суверенна и независима държава. Това е груба намеса във вътрешните работи на Русия в Украйна. Украйна има право на свой избор. Какво правят руснаците в източна Украйна и Крим.
71
6
 
3
 
! Отговори
Ник преди 2 години
Все още има българи които не осъзнават колко много е опасна агресивна Русия за останалия свят и запада. Запада и Нато въпреки по големия военен, модерен и технологичен потенциал се държи меко с *** и позволяват на Русия да ги изнудва, което е недопустимо. Ако Нато обяви повишена военна готовност, увеличи разполагането на военни части в европейските страни начело с американците и разположи във всички натовски страни модерно ракетно въоръжение ,руснаците ще клекнат и то яко. Русия заплашв
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 76 Пак съм аз. Исках просто да направя извод от тези факти като припомня онази поговорка как беше точно не помня, че когато си млад имаш сърце, но нямаш акъл, а като остарееш ако не ти е дошъл акъла в главата си за никъде!Та, затова си мисля, че повечето пишещи тук че обичали Русия и били против САЩ и НАТО най-вероятно са младежи и девойки - ранният Йенс Столтенберг, един вид.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 76 Абе... този Столтенберг като цяло е много странна птица, така се оказа. Навремето, като е бил млад, е участвал в демонстрации против войната във Виетнам и е пял песнички с текст "Норвегия, Норвегия, вън от НАТО!", по неговите собствени думи песничката била голям хит. Пушил е марихуана, и известно време се е срещал с приятел руски дипломат, за който после разбрал че бил агент на КГБ. Ссинът му учи китайски език в Шанхай, а сестра му била в марксистко движение като млада.
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
интересното е ,че синът на Столтенберг живее в Китай :))
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От един блок на друг прехвърлиха Източна Европа, бараба с България...
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГА ЩЕ СТАНАТ 57-ЯТ ЩАТ НА САЩ? ТЪКМО ТОГАВА ЩЕ ИМАМЕ ШАНСА ДА НАБЛЮДАВАМЕ ПО CNN ОГРАНИЧЕН КОНВЕНЦИОНАЛЕН ВОЕНЕН КОНФЛИКТ САЩ-РУСИЯ. ХАЙДЕ БАЛТИ И ЯНКИ СКАЧАЙТЕ. КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕНГЕ!!!