Пристанището в Мариупол падна под контрола на ДНР

Това обяви лидерът на ДНР Денис Пушилин
11 апр 2022 18:35, Нели Христова
122
Пристанището в Мариупол падна под контрола на ДНР
Снимка: БГНЕС

 

Силите на Донецката народна република (ДНР) поеха контрола над пристанището в Мариупол. Това съобщи в понеделник по руската телевизия „Първи канал” лидерът на ДНР Денис Пушилин. „По отношение на пристанището Мариупол, то сега е под наш контрол“, каза той, цитиран от ТАСС.

Не ясна обаче съдбата на 17-те български моряци от кораба „Царевна”, които според съобщенията от последните дни са били взети за заложници от украинските сили.

ДНР съобщил в неделя, че войските на ДНР са „освободили” 47 заложници моряци от три кораба или за екипажи от Русия, Азербайджан, Египет и Украйна. Българския екипаж не е бил сред освободените.

"Българските моряци се чувстват добре и Ситуационният център на МВнР поддържа постоянен контакт с тях", заяви в неделя нашето МВнР, след като минути преди това бе разпространена информация, че украински националисти, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Цитираната от редица медии информация бе съобщена от зам.-началника на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин.

На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

БГНЕС припомня, че в петък премиерът Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
25
 
25
 
! Отговори
Няна преди 2 години
Такава информация в световните информационни агенции и новинарски сайтове. Поредната фейк нови ,вчера беше ТАСС с кораба , днес " Първи канал " с Мариупол. Руските медии стават жалки с тази дезинформация, до час ,два ще излезе опровержение.
49
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в псковска губерния започна делото срещу 63-мата десантчици отказали да изпълняват заповеди за война с Украйна. съдят ги за дезертьорство.
48
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При падане на Мариупол Путин си осигурява сухопътен коридор към Крим.
47
10
 
7
 
! Отговори
Атаман Сирко преди 2 години
Разгеле.!. За десети път.!!. А где спряталса мой друг чечнский башибозук пармезан, когда тебе найду я бороду твоя отрубю со всему голову, сабачю!
46
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадиров превзе Мариопул още на 10 март, ама в студиото на Мосфилм!
45
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освободили са хора, които явно не са знаели, че са имали нужда от освобождение.Сатрапа Путин продължава с азиатските си дивоти!
44
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копи-пейст от руската телевизия, ха-ха!
43
12
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
..абе нали Кадиров го беше превзел тоя Мариопул......ха,ха,хаа.....КОЕ Е ИСТИНАТА ВСЪЩНОСТ..??!
42
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойците от ДНР и ЛНР си знаят работата..................скоро азовците ще се срещнат с един мустакат чичко-германец...............в ада, там им е мястото!!
41
4
 
7
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
До сега никъде в света не е имало толкова голяма анти-терористична операция колкото с прокси-терореросите в източна Украйна!
40
19
 
14
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
РУСКИ ФЕЙК ---МАРИОПУЛ ОЩЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВА И СЕ ГОТВИ ЗА РЕШИТЕЛЕН ЩУРМ!
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато градушката спре, съм готов да изляза да прибера колата в гаража.
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прос Киро Харвардски и менталната му нищета, родиха пореден бисер:" ...координацията на ниво командване не е сигурна"Без коментар!
37
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НЕМА ТАКОВА НЕЩОДошла им помощ с вазелин и ще нападат руснаци в тъмното заднешком!
36
19
 
12
 
! Отговори
НЕМА ТАКОВА НЕЩО преди 2 години
МАРИОПУЛ СЕ ГОТВИ ЗА РЕШИТЕРНИЯ СБЛЪСЪК С РУСКИТЕ АГРЕСОРИ!!!
35
0
 
20
 
! Отговори
Ганев преди 2 години
Дано нашите моряци са живи и здрави. .
34
18
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
До до 22------kak азовци държат като жив щит кораби в морето? Корабите в Азовско море са блокирани от руския флот. Руския флот е блокирал керченския пролив и съответно двиението на тези кораби. Русия държи моряците ни заложници. Толкова е просто.
33
7
 
28
 
! Отговори
Скоро преди 2 години
Катакомбите и тунелите под пристанището и завода са потопени с вода и се чака да изплуват Азовци и натовски те офицери удавени като плъхове..
32
10
 
38
 
! Отговори
# преди 2 години
Разбрах, че заедно с азовците се бият и западни наемници............от Англия, Франция, САЩ, Полша.........дори има и долни гърци.........и те са инструктирани от генерали на НАТО............но руснаците ги вкараха в капан и сега всички ще ядат боя.......да видим сега кой подкрепя фашистите в Украйна!!!
31
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Протежетата на Путин много си ***, ако мислиш така! Руснаците се борят срещу НАТО. Украинците са глупав народ. Те си мислят, че се борят за Запада, а Западът се бие само с ръцете им.