Река Колорадо е застрашена от пресъхване

Тя е една от най-големите реки в САЩ
23 апр 2022 20:26, Александър Попов
29
Река Колорадо е застрашена от пресъхване
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Река Колорадо в САЩ, която е една от най-големите в страната, е застрашена поради изменението на климата и човешката дейност. Тя служи като източник на питейна вода за 40 милиона души, според American Rivers, организация за възстановяване на реките.

Река Колорадо, която пресича седем щата от Уайоминг до Калифорния, доставя вода на градове като Финикс и Лас Вегас. Освен това се използва за напояване на обработваеми земи. Към април 2022 г. повече от 99 процента от басейна на река Колорадо е в „ненормални“ или „екстремни“ сухи условия, според правителствения мониторинг на сушата в САЩ.

Според експертите Колорадо започна да пресъхва поради факта, че хората консумират много повече вода от количеството, което тази река може да осигури по естествен начин. След много сухи години нейният воден дебит е намалял. През 2021 г. нивата на водата в резервоара Пауъл паднаха до най-ниската отметка от 1969 г.

Проучване от 2020 г. установи, че коефициентът на речния поток по Колорадо пада с около 9% на всеки Целзий градус на затопляне. Това отчасти се дължи на намаляване на площта на снежната покривка, която би отразявала слънчевите лъчи и би предотвратила изсушаването на земята, тъй като увеличаването на валежите не компенсира напълно този процес. Експертите очакват, че с влошаването на климатичната криза ситуацията ще се влоши и до 2050 г. нивото на водата в Колорадо може да спадне с още 10-30 процента. Те предлагат на градските жители, както и на селското стопанство и промишлените предприятия да обединят усилията си за опазване на водните ресурси.

Основните причини за плиткостта на реките са прекомерното използване на вода, изграждането на язовири и замърсяването от селското стопанство. Щатът Калифорния също се сблъска с изчерпването на резервоарите. Синоптиците му предричаха още един сух пролетно-летен сезон./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: река Колорадо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
28
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
каквото и лошо да им се случи на краварите ще е винаги малко и прекалено късно!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно това е новата тема по която плащат господарите.
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поливайте си тревата пък стойте жадни!