36 години от аварията в АЕЦ "Чернобил"

Най-тежкият инцидент в историята на световната ядрена енергетика
Обновена: 26 апр 2022 09:02 | 26 апр 2022 08:38, Камелия Цветанова
32
36 години от аварията в АЕЦ "Чернобил"
Снимка: БГНЕС

Навършват се 36 години от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Експлозията и последвалият пожар ще се превърнат в най-тежкия инцидент в историята на световната ядрена енергетика.

Годишнината ще бъде отбелязана с различни инициативи. На място в централата пристига делегация, водена от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия - Рафаел Гроси, съобщи БНТ.

Целта на посещението е "да се увеличат усилията за предотвратяване на опасността от ядрен инцидент по време на настоящия конфликт в страната".

Ще бъде доставена апаратура и ще се направят контролни измервания в района на централата.

АЕЦ Чернобил беше превзета от руснаците в първия ден на инвазията и беше под техен контрол почти до края на март. След изтеглянето на руските военни украинският персонал пое контрол над съоръжението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: АЕЦЧернобилавария
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ето защо урките не трябва да имат ядрени централи
27
1
 
7
 
! Отговори
Ама верно ли ? .... преди 2 години
До Руснаците са *** ... ако умееш да четеш лесно ще намериш информация за хората участвали в управлението на чернобил по време на аварията . Нека ти помогна . Имало е един руснак, двама украинци и един евреин ... упс, ама това не подхожда на наставленията дадени от тролските ти работодатели. Началниците в Чернобил ТРЯБВА да са всичките гадни руснаци ... иначе манипулацията няма да проработи, нали *** ?
26
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До Случаен минувачИзключените системи е нямало как да помогнат при такова рязко нарастване на мощността на реактора. Основната причина са опасните конструктивни недостатъци на РБМК - авариите в Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. се разминават без взрив по чудо и реактор с такава характеристика е бил обречен да се взриви рано или късно. Главните виновници Долежал и Александров изобщо не са съдени, действията на персонала при нормална конструкция на реактора са щели да доведат само до спиране.
25
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До Дедо ПопРеакторът РБМК е бомба със закъснител - авариите в Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. се разминават по чудо без взрив. Недопустимо е реакторът да увеличава мощността си рязко самопроизволно както и защитата да може да доведе до бързо нарастване на мощността. За съжаление опасните конструктивни недостатъци са отстранени едва след аварията в Чернобил вместо още след първия инцидент 1975г. Грешките на персонала биха довели само до аварийно спиране на реактора при нормална конструкция.
24
2
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
До руснаците са *** 25Персоналът си беше изцяло украински. Аварията е станала поради решението на директора да изключи всички охлаждащи системи. Нарочно го е направил, за да докаже на ръководството, че реакторите могат да издържат всичко. За тази изключителна тъпотия впоследствие беше осъден на 10 години затвор, излежа си ги, поел е и сериозна доза радиация, обаче як организъм, нищо не му стана, и си пукна чак на 92 години, скоро беше.
23
10
 
3
 
! Отговори
Руснаците са тъпи преди 2 години
Украинците имаха инженерен потенциал и построиха АЕЦ. Руснаците нямаха ама се натискаха за ръководни длъжности там. И стана авария.
22
4
 
4
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
И още нещо за тия тролчета дето не виждали прилика между катастрофите в Чернобил и Фукушима . ТОТАЛНАТА НЕКАДЪРНОСТ НА ЯПОНСКИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕН ГЕНИЙ ДА ПОСТРОИ ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА В ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДИНСТВЕНО ПРИРАВНЕНА С НЕЕКАДЪРНОТО СТОПАНИСВАНЕ НА ЧЕРНОБИЛСКАТА АТОМНА ЦЕНТРАЛА ОТ НЕДОУЧИЛИ СЪВЕТСКИ "ЕНЖЕНЕРИ" ........
21
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Спомням си, че на 27 април, точно преди 1 май, вестник Работническо дело написа на последната си, шеста страница два реда: В АЕЦ "Чернобил" е станала авария. Загинали са двама души. Води се разследване. Толкоз. В къщи майка ми каза: За да го пишат въобще, значи е станало нещо сериозно. Но - това е, последна страница, два реда, я го прочете някой, я не.
20
4
 
8
 
! Отговори
Дедо Поп преди 2 години
Абе не е най-тежкия.... ами най некадърно прикрития инцидент. И щото се намираше във вражеска комунистическа страна , най - много коментирания . За пример - Фукушима . Там бяха започнали да дават информация какво се случва , ама като усетиха че върви към екологична катастрофа и спряха с докладите. Не че това спря изтичането на радиоактивни материали , ама на кого му пречи щом не знае ? Стар капиталистически трик - Медийно затъмнение за нашите грешки и вряскане до небесата за грешките на Врага .
19
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рускаатаа некадърност няма край. Днес отново е виждаме .
18
8
 
6
 
! Отговори
ИЗРОДИИИИ! преди 2 години
И за това трябва да благодарим на пияндета от украйна и русия! Тези две нации съсипват за пореден път света! И за пореден път няма възмездиие! Тези две нации трябва да бъдат изхвърлени от планетата! Колко хора се разболяха и измряха от тая гадория, която натвориха! ДОЛНИ ПИЯНДЕТА И ФАШИСТИ! Долу украйна! Долу русия!
17
7
 
7
 
! Отговори
varg преди 2 години
Дълбок поклон пред хилядите ликвидатори от СССР дали живота и здравето си,за да я има днес Европа.
16
3
 
2
 
! Отговори
Nuclear blast преди 2 години
Брат'чет му на Чебурашка, Зеленко с капачките е от Чернобил.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да12 За съветската некадърност си прав,ама за йодните таблетки лъжеш на поразия,никой от просто смъртните във България не е получавал такива!
14
6
 
10
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 2 години
Да речем, че комунистическият режим в СССР няма вина за самата авария (което не е така!), как ще обясните путтиноффиллчета, реакцията след това? А именно: " Няма плоблем! Няма авария, яжте зарзават ...". Ако радиационният облак не беше стигнал до скандинавските държави, никой нямаше да разбере с течение на месеци, може би години. Да гласуваш за БСП, за Радев да на страната на Русия в текущия конфликт, за мен е висша и изввраттена форма на "Стокхолмски Синдром"...
13
4
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
То и в Източна Германия живееха германци ама правеха Трабанти, да не говорим за Северна Корея където също живеят корейци. Където полазят руснаците всичко пропада, това е извода тавариш, ама ти си цъкай, вземи някоя рубла
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма част от хората са чували за Украйна, само заради аварията в Чернобил.
11
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
паметник на руското инженерство,корупция и мнителност - спомням си как започнаха да ни дават йод в детската градина ,а новината излезе няколко седмици след това
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи по време на аварията там са живяли пияни съветски-руски люде,пък сега тая територия се населяват от 'горди' оКраинци?Така ли да я разбираме поредната евтина промивка на мозъци?
9
3
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 2 години
Ванга не е казала нищо за Чернобил, защо?