Хелзинки: Молба за членство на Финландия в НАТО без отлагане

Руската инвазия в Украйна е променила ситуацията със сигурността
Обновена: 12 май 2022 12:08 | 12 май 2022 11:00, Елка Василева
60
Хелзинки: Молба за членство на Финландия в НАТО без отлагане
Саули Нийнистьо и Сана Марин. Снимка: архив, БГНЕС

Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО, обявиха в съвместно становище финландският президент Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин в сериозен политически завой, предизвикан от руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Финландия трябва да подаде молба за членство в НАТО без отлагане", посочва Нийнистьо и Марин в становището си.

"Членството в НАТО би засилило сигурността на Финландия. Като член на НАТО Финландия ще укрепи целия отбранителен алианс", посочиха те в съвместно изявление.

Финландия, която споделя 1300 км обща граница и трудно минало с Русия, засега оставаше извън Северноатлантическия алианс, за да поддържа приятелския отношения си източния си съсед. Но постепенно засили сътрудничеството със Северноатлантическия алианс като партньор, след като Русия анексира Крим през 2014 г., припомня БНР.

"Руската инвазия в Украйна промени ситуацията със сигурността на Финландия, но непосредствена заплаха няма", увери Нийнистьо.

Очаква се официално становище по въпроса за присъединяването към НАТО да бъде направено в неделя.

Според дипломати членството на Финландия ще бъде уредено бързо.

След като Русия започна, наричаната от нея „специална военна операция“ в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената подкрепа за присъединяване към алианса нарасна до рекордни числа през последните месеци, а най-новото допитване на обществената телевизия ИЛЕ показва, че 76 процента от финландците подкрепят тази идея, а само 12 на сто са против. Години наред, преди началото на войната в Украйна, подкрепата за членство се движеше около 25 на сто.

Съдбата на Украйна е особено тревожна за Финландия, тъй като тя се е била в две войни срещу Русия между 1939 и 1944 г. Страната отблъсква опит за инвазия, но губи около 10 процента от територията си в последвалото мирно споразумение.

Много вероятно е бързото ориентиране на Финландия към НАТО да увлече и съседна Швеция. Други скандинавски държави – Дания, Норвегия и Исландия, са членове на НАТО от основаването му през 1949 г., припомня ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
p преди 2 години
Много хубаво обяснено чух в една лекция - `Путин бърка стратегия с тактика`. С приемането на Финландия и Швеция - НАТО ще е много по силно и обединено ,може би дори повече от времето на студената война.За този който отдолу писа питат ли народа - да питат и почти 60 % са `за` срещу около 20% `против` присъединяване.Още повече Финландия не е неутрална по собствено желание ,а в следствие на договорки със СССР.
25
7
 
3
 
! Отговори
Захаров преди 2 години
Чудесна причина Русия да разположи ракети с радиоактивен пълнеж непосредствено по границите с Финландия и Швеция. Па нека им е зле на шведките и финландките.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландците за разлика от родните *** знаят много по-добре какво представлява Русия и взимат мерки.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги, брилянтен шахматен ход на П.У.т.Лер.С един ход успя да вкара Финландия и Швеция в НАТО. Да благодарим на фюрера.
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После като ги нападнат само да не реват и да обикалят да искат оръжия наляво и надясно
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците направили машина на времето и изпратили доброволец през 2050г. да каже как в положението. Като се върнал и казал: "-всичко е супер, хората си живеят както преди". Тогава го попитали ами колко струва една бутилка кока-кола например. Тогава участникът отговорил "-само 70 копейки".
20
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинската армия е пет пъти по-боеспособна спряно финландската. Русия ще ги смаже леко казано. И нито една държава няма да се намеси. Руснаците стигнат ли до Швеция, това означава пълномащабна война в Европа между САЩ и Русия.
19
12
 
6
 
! Отговори
За Чудищите се преди 2 години
Встъпителната реч на г-н Ниинистьо преди години беше странна, беше като написана от големите корпорации!!! Така че младежа си е глобално протеже. Хубавицата Министър Марин е от младите надежди на ДАВОС, а нейната интелигентност е под тази на г-н Борисов и г-н К. Петков ;) Изненади? Винаги политиката на Финландия е била на ниво и тясно свързана с Големия Съсед, икономиката също, т.е без мълчаливото съгласие на Русия няма НАТО! Светвали ви лампата за "войната",за пландемията, за зелените сделки?
18
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще отрезви Финландия много бързо. Русия завладее ли държава от ЕС, това означава край на ЕС.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гаврата с Русия е колосална
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това значи, че и Швеция ще стане член на НАТО. Честито на Русия!
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната в Украйна започна с идеята да не се разширява НАТО и Украйна да не влиза в НАТО. Вземи сега Финландия и Швеция в НАТО :) Путин направи и немислимото и вкара тези държави там, където и те замите не искаха :) Какъв провал само...
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво цвилене чувате, но взимайте хапове, че да не почне и да ви рита коня...
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаква се звучен шамар в подутото лице на Путин.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно. Пак ще слушаме путинофилскооо цвилеене на умрелооо :) Удри таааз руска кочиииня :)
11
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да влезе Финландия има над два месеца период на съгласуване и одобряване от страна на 30-те членки на НАТО, които трябва единодушно да вземат решение. Русия е в състояние да свали поне едно правителство от 30-те държави и решение няма как да бъде взето.
10
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия ще се наиграе много бързо. Русия предупреди Швеция и Русия, че тръгнат ли към НАТО стават цел на Русия. От сега е ясно, че няма да станат членове на НАТО, но сценарий с "финландскии край" е напълно възможен, предвид тази провокация.
9
10
 
6
 
! Отговори
Костя Копейката преди 2 години
Те кат ша влизат аз предлагам ние да излизаме - НАТО вън, НАТо вън! - щото историята е доказала, че финландските политици са про сти и безотговорни предатели, които не мислят за народа си, докато ние от Въzраждане мислими само най-доброто за Русия, пардон за България.
8
6
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това е грандиозен провал на Путин.Сега остава и Австрия да отхвърли неутралния статут ...Русия е пред разпад ...Република Карелия ще се върне във Финландия ...Коьонингсберг в Германия ...
7
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е един нападателен съюз, създаден само с цел да превърне източна европа в бойно поле.