Британски командоси убивали задържани и невъоръжени в Афганистан

Подразделенията на САС се състезавали за най-много убийства
13 юли 2022 08:00, Елка Василева
109
Британски командоси убивали задържани и невъоръжени в Афганистан
Снимка: архив, БГНЕС

Според разследване на Би Би Си командоси от САС в Афганистан многократно са убивали задържани и невъоръжени мъже при подозрителни обстоятелства.

Новополучени военни доклади сочат, че едно подразделение може да е убило незаконно 54 души в рамките на шест месеца.

Би Би Си откри доказателства, според които бившият ръководител на специалните сили не е предал доказателства за разследването на убийството.

Би Би Си разбира, че генерал сър Марк Карлтън-Смит, бивш командващ  специалните сили на Обединеното кралство, е бил информиран за предполагаемите незаконни убийства, но не е предал доказателствата на Кралската военна полиция (КВП), дори след като КВП е започнала разследване за убийство срещу подразделението от командоси.

Генерал Карлтън-Смит, който стана началник-щаб на сухопътните войски, преди да се оттегли от поста миналия месец, отказа да коментира тази статия, посочва Би Би Си.

"Панорама" на Би Би Си анализира стотици оперативни отчети на САС, включително доклади, обхващащи повече от дузина набези по метода "убий или залови", извършени от едно подразделение на командосите в провинция Хелманд през 2010-2011 г.

Лица, които са служили в САС по време на тази мисия, разказват пред Би Би Си, че са станали свидетели как командоси са убивали невъоръжени хора по време на нощни акции.

Те също така казват, че са виждали как бойци използват така наречените "хвърлени оръжия" - АК-47, които оставят на мястото на инцидента, за да оправдаят убийството на невъоръжено лице.

Няколко души, служили в специалните сили, заявиха, че подразделенията на САС се състезават помежду си за най-много убийства и че подразделението, което Би Би Си е проверила, се е опитвал да постигне по-голям брой трупове от този на колегите си, които е заменило в Афганистан.

Вътрешни имейли показват, че офицери от най-високите командни нива на специалните сили са знаели, че има опасения за възможни незаконни убийства, но не са докладвали подозренията на военната полиция, въпреки че са били задължени по закон да го направят.

Британското министерството на отбраната заявило пред Би Би Си, че не може да коментира конкретни твърдения, но че отказът от коментар не трябва да се приема като приемане на фактическата достоверност на твърденията.

За целите на последното разследване Би Би Си анализира новополучени оперативни доклади, в които подробно са описани нощните набези на САС. Британските журналисти откриват поразително сходни доклади за афганистански мъже, които са били застреляни, защото са извадили автомати АК-47 или ръчни гранати иззад завеси или други мебели, след като са били задържани.

Нито едно от доказателствата не е предадено на военната полиция. Би Би Си открива, че вместо това изявленията, съдържащи опасенията, са били поставени в класифицирано досие с ограничен достъп за "непотвърдена информация за убийства без съд и присъда", достъпно само за шепа висши офицери от специалните сили.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
По - гнусен преди 1 година
От английските командоси и афганските парцали е малкият юмер !
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е стара новина и Британците е покриват. Всички много бързо забравят и всичко е наред. В Булг аристан забравяме даже вчера как са ни крали и убивали и продължава упадака на държавата.
22
1
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Фрапиращ пример за двоен аршин. САЩ и Англия това го правят редовно във войните, които разпалиха, но никой не им държи сметка. Обаче и без доказателства , други биват обвинявани и им се налагат санкции.
21
2
 
18
 
! Отговори
БЦЖ преди 1 година
ъцз, когато са извършени от американци или британци това не са военни престъпления. Това са косвени жертви, лошо стечение на обстоятелствата или в неподходящо време на неподходящо място. Това също така не е война а доставяне на свобода и демокрация. С Русия обаче нещата не са така. Те са военнопрестъпници, окупатори диктатори и т.н.т.
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според разследване на Би Би Си" - пак си приписват чужди заслуги. Доулиан Асандж беше публикувал 470,000 документа в wiki leaks със зверствата на хамериканските войски. Сега, разбира се го грози доживотен затвор, но не за клевета, а за публикуване на истината.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде санкции и ембарго на Англия. Спортистите им да бъдат спрени от всички спортни форуми. Политическия им елит да няма право да посещава ЕС!.
18
0
 
12
 
! Отговори
ъцз преди 1 година
това на са ли военнопрестъпления?нещо рев за съд ще има ли?
17
2
 
5
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Аман от тая демокрация и правата на бандитите и терористите! Изтрепаните едва ли са били невинни агънца, а все се намира по някоя голяма западна уста ( и широка халка), дето разправя наляво и надясно, каквото трябва и каквото не трябва.
16
1
 
6
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Същите са сега в Украйна, "пазят демокрацията" и със сигурност не убиват цивилни руско-говорящи.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции за Великобритания, нещо? Вашингтонската маша в Хага като какво ще го определи?
14
1
 
15
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Геноцида над цивилното население от САЩ и НАТО в Авганистан ще остане срамна страница в човешката история!!! Американците избиха милиони мирни граждани на Авганистан, Ирак, Либия и Сирия!
13
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 11/12 "Ами по тази логика Русия убива наемници и въоръжени цивилни в Украйна." От името на кое правителство действат козарите с АК-47? Щото аз знам, че "въоръжените" в Украйна действат от името на своето правителство и държава :)))
12
1
 
14
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
Добрите британски войници не правят такива неща! "Сър" е индулгенция за невинност и непогрешимост. Ето, че са го повишили. Очаквайте в Украйна подобни действия.
11
1
 
8
 
! Отговори
.. преди 1 година
значи сто про путин им е платил да правят всичко това. още санкции за русия веднага. зимата във външната тоалетна по обяд да е по- топличко. хубав ден!
10
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами за това са отишли в афганистан да убиват не им носят книги библиотекиболници училища а смърт къде тука е новината нищо не интегрираха и севърнаха ама впк в това време работи на макс
9
1
 
25
 
! Отговори
PG преди 1 година
Как така нали само руснаците правят такива гадости,как пуснахте това в медиите
8
4
 
19
 
! Отговори
Км преди 1 година
Евроатлантически ценности.
7
8
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ами по тази логика Русия убива наемници и въоръжени цивилни в Украйна.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Защо няма международен трибунал за геноцид?" Когато избиваш терористи, които вадят АК-47 и гранати, това не е геноцид.
5
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Имаш предвид вагнеровците.