Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия

Това е най-голямата ескалация на напрежение от 2020 г. насам
Обновена: 15 сеп 2022 06:25 | 14 сеп 2022 19:21, Нели Христова
145
Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия
Снимка: БГНЕС

Силите на Азербайджан окупира 10 квадратни километра от територията на страната, съобщи Армения. Това се случи след поредната ескалация по границата, най-голямата от края на войната през 2020г.

Още по темата

Азербайджан атакува по цялата си граница с Армения. По-рано бяха обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах.

"Врагът е окупирал 40 кв. км от арменската земя през май миналата година и сега е окупирал още 10 кв. км", заяви министър-председателят Никол Пашинян пред депутатите, като поиска от силите на Азербайджан "да напуснат нашите територии".

Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната.

Арменското искане бе обявено от премиера Никол Пашинян, съобщи агенция "Арка".

"В чл. 4 се казва, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу други държави. Обърнахме се към ОДКС за помощ и подкрепа, включително военна подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Армения и осигуряване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения", отбеляза премиерът.

"Казвайки, че Азербайджан е извършил агресия срещу нас, имаме предвид, че е установен и контрол върху определена територия", добави той.

ОДКС е военен съюз на бивши съветски републики. В нея влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Русия. Тя бе създадена през 1992 г. като контрапункт на НАТО, след като се разпадна Варшавският договор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
7
 
! Отговори
играч преди 1 година
Арменците избраха Пешенян а той е главния виновник за цялата интрига в която в първа фаза върна територии на азерите ,въпреки всико пак го избраха арменците явно си заслужават нищото нещо сходно като у нас -арменците са бедни и чакат на Русия а момента е избран подходящо-така ще стане и с БГ един ден
73
5
 
19
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Скъпи ***. Русия няма да се намеси, защото Азерите не са във война. Те провеждат специална операция за неутрализиране на жени и деца нацисти.
72
3
 
4
 
! Отговори
правопис мой преди 1 година
поредната статия демонстрираща неграмотност !
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да спираме нищо. Русия отвори прецедент, всеки да нахлува и да прави каквото си иска. Сега не можеш да се сърдиш на другите, че правят същото.
70
8
 
4
 
! Отговори
? преди 1 година
До Анализатор, за да оцелее САЩ това означава да прати 1000 изтребителя към Русия ф16 22 и 35. Както и да изтреля поне 15к Томахоук срещу Русия, и пак няма да е достатъчно подсигуряване.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Таджикистан и Киргизстан сега Азербайджан и Армения, ще има и други където чакат Русия да отслабне. Върви към масови размирици и ще доведе до разпад на Русия. Но пък с тия военни съюзи като НАТО става ясно като опре ножа у кокала никой не го еня за другия, баси фалша
68
1
 
7
 
! Отговори
Али преди 1 година
Благодарение на Пашинян за Азарбейджан си върна Карабах (Карабах, която беше окупирана от Армения през 90г). Преди две седмици пак ори контра офанзива Азарбейджан си установи контрола над коридора Лачин. Това означава, че арменската общност в Карабах са изцяло зависими от Азарабейджан. Ако продължи тази си политика Азарбейджан ще си върне и Зенгезур, контролирана от Русия, и подарена на Армения земя от Русия... и ще трябва в баку да е най големия паметник на Пашинян,... :)
67
2
 
8
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Раша ,как ще оправим тази каша? Шах и мат с пешката:-)
66
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо искат подкрепа от Русия? Според Русия, ако искаш територия просто казваш, че са фашисти и по право си е твоя и просто нахлуваш, а и трябва да го кръстиш нещо различно от война. Азербайджан си следва политиката на Русия много правилно.
65
7
 
4
 
! Отговори
? преди 1 година
До Анализатор, как си представяш Русия да предаде нещо което е в рамките на нейната територия, дори и да не са изконни руски земи? Или искаш да кажеш, че се радваш, ако някой застраши цялостта на Русия да хвърчат атомите? М?
64
0
 
6
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Още като видях заглавието разбрах, че красивата *** Христова пак се е проявила!!!!!
63
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът насъсква азерите срещу арменците! Мръъсни кучета! Русия е ангажирана в Украйна, но има договор за защита с Армения. Искат да се разпилят по няколко фронта. Мръъсни нагло-сакси!
62
9
 
7
 
! Отговори
Льольо преди 1 година
Ес санкции за азерите няма ли? Вади ги от суйфт спирай газа или не ви изнася а? За това ще загубите *** долни, дано исляма ви затрие
61
10
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
На Путин май му отвориха Кавказкия фронт! Хахах, както винаги враговете му са един ход напред, просто Путин е твърде тъ*п за да се противопостави на американските стратегии! Явно загубата на Армения ще му е като наказание за инвазията в Украйна, а ако продължи да упорства, скоро очаквам нова развръзка - я нови атаки срещу Асад в Сирия, я японци на Курилите! Видя се че мечката не е толкова стршна, даже май е беззъба
60
0
 
12
 
! Отговори
? преди 1 година
Баси, ядреното оръжие което в момента може да унищожи света фактически ни пази от конвенционално такова. Ако не беше то досега още по-бързо планетата да пламне. И в двата случая не сме излязли от 20 век... лошо, май няма да се живее вече спокойно следващите години...
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как дойде Пашинян арменците имат още по-голям проблем освен инфлацията и бедността като живот то ли от корупция вътрешна и външна взаимна в/у тях,то ли лошо управление по причини влияния също взаимни,че тоз сигурно играе с Путин щот щом се появи отнякъде се изказваше против тези взаимни влияния и натиска във взаимоотношенията и стокооборота м/у Армения и Русия в отрицателно салдо за тях,после нещо поомекна зарад заемането на поста,чак се съгласи че не бил прав,но в ОДКС ги имат за база,а не ОНД.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако четете статията внимателно, ще откриете с изненада, че има нужда от редактор и коректор, тоест написана е "на коленце", в полусуров, несдъвкан вид, пълна с правописни грешки.Да уточня, че не съм филолог или нещо подобно. Обаче се дразня! Смятайте колко е паднало нивото на пишман "експертите" в България!!!
57
4
 
17
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Време е Япония да си вземе обратно Курилските острови ми се струва.
56
10
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Азербайджан са много нахални. В края на краищата Нагорни Карабах има право на самоопределение. След като са убили 50 арменски войници само за 1 нощ, Армения е в правото си да отговори.
55
1
 
5
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Интересно арменците нямат ли си армия? Или гледат по-тънко да минат май.