Показаха първите монети с лика на крал Чарлз III

За разлика от кралицата той не носи корона
30 сеп 2022 09:14, Нели Христова
17
Показаха първите монети с лика на крал Чарлз III
Снимка: БГНЕС

Днес бяха показани за първи път нови монети с портрета на крал Чарлз III, като до седмици в обращение ще влязат 50 пенса с неговия образ.

BBC получи първи достъп до монетите от 50 пенса и възпоменателната монета от 5 лири, които включват изображение на краля, дело на британския скулптор Мартин Дженингс.

Монетите следват вековната традиция, според която монархът е обърнат наляво - в обратната посока на своя предшественик.

Както и при предишните британски крале и за разлика от кралицата той не носи корона.

Крал Чарлз III лично е одобрил изображението и според запознати е доволен от приликата.

Кралският монетен двор ще пусне монетите за продажба на колекционери в началото на следващата седмица. Монетата от 50 пенса ще бъде достъпна за общо ползване много преди края на годината, като ще се разпространява според търсенето от банките и пощите.

Новата монета ще бъде в обращение заедно с монетите с лика на покойната кралица, така че тези 27 милиарда монети все още ще бъдат приемани в магазините.

Ан Джесъп, главен изпълнителен директор на Кралския монетен двор, заяви, че монетите обикновено издържат 20 години, така че и монетите с лика на кралица Елизабет, и тези с образа на крал Чарлз III ще бъдат в обращение заедно още дълги години.

"Хората не трябва да се притесняват, ако имат монети с кралицата. Ние ще запазим тези монети в обращение", каза г-жа Джесъп. "Виждаме, че хората преминават към различни форми на плащане, но те наистина обичат да използват и монети по много различни причини".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До До:СПОКОЙНО ТОЙ ЩЕ АБДИКИРА ПО ЗДРАВОДЛОВНИ ПРИЧИНИ И ИЗНЕНАДА УИЛЯМ НЯМА ДА Е КРАЛ А ТАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ХАРИ. КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ВЯРВА.
14
5
 
2
 
! Отговори
До: 10 преди 1 година
Извинявам се за некомпетентноста ми,но не знаех че това е Принцеса АН.Обаче както казах по-долу,от нея ще очаквам удар с нож в гърба на младите Принцове.Или казано по нашенски,дъртата флигорна ще се опита да пробута децата си на предна линия за Крале и Кралици на Англия.Абе приказка с неочакван край.Най-малко 10 години ще се вихрат бури и скандали в царският двор.Или докато поне Папате не се океже Гей.
13
1
 
7
 
! Отговори
После преди 1 година
Нямало пирамиди, фараони... И пажове.Номера е кой от кого е по - голям Крал.Който е най-много Крал си има и Кралица. И двамата притежават след църквата най- много земи реално.
12
4
 
10
 
! Отговори
777 преди 1 година
С нетърпение очаквам тоалетна хартия с ликът му!
11
2
 
8
 
! Отговори
До долния преди 1 година
То май камилата го язди вече толкова години, както гледам, не той нея. От една разведенапарантия, стигна до кралица-камила, благодарение на един аамак.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не носи корона и язди камила.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5. "Оная с белия каскет" се казва принцеса Ан и е единствената дъщеря на покойната кралица и сестра на "Чарлито". Май си е съвсем наместо в семейните снимки?
8
4
 
5
 
! Отговори
скъпа преди 1 година
Ооо, дано логореята на майка му не е наследствена, че скоро пак да сменят лика на монетите:) Нелечима е:)
7
4
 
4
 
! Отговори
Сестерций преди 1 година
А с общоизвестните Хари и Мегън кога?
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкия се беше уплашил, че оная дрътата гущерка ще го надживее....Радвай се дъртако, оти след некоя и друга годинка и тебе, чЕ те разнасят цЕл ден с каруцата из лондон.
5
6
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Geolog преди 1 година
Внимание засега да не се сменят банкнотите.Обсебенис наркотици и обемно обсебващи оръжия дизайнери и експерти последните години произвеждат банкноти с тежко терористични дигитално холограмни оръжия вградени. Вижте банкноти от последните години вкл тези от 50 лева в БЪлгария. От Великобритания и от САЩ.ИМАт даже вградени черно чумни генератори и активатори..Ползваните банкноти на острова са с лечебния лик на Елизабет Втора.
4
3
 
3
 
! Отговори
Star преди 1 година
Оная с белия каскет до Чарлито как се казва? Толкова ли е важна че няма снимка от фамилията без нея.Нещо ми намирисва на преврат във Английският Кралски Двор. Младите момчета се смразиха заради слухове и конспирации,кой от кой баща е заченат.Ще има циркове със години за напред.Ако предчуствието не ме лъже,във надпреварата за Трона ще се намесят хора извън Фамилията.Ще става интересно.Потеклото на Принцеса Даяна ще е по=важно от наследника Чарли.Въртят се някакви афери със колониите в момента.
3
4
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
А кого по- точно са убили/ самоубили/?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаврош.
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРАСОТА