Почина Дитрих Матешиц, основателят на "Red Bull"

Той основава марката през 80те години на миналия век
23 окт 2022 08:16, Петя Славова
53
Почина Дитрих Матешиц, основателят на  "Red Bull"
Снимка: БГНЕС

Дитрих Матешиц, съосновател и собственик на „Red Bull“, почина на 78-годишна възраст.

Ред Бул потвърди новината преди квалификацията за Гран При на САЩ, където отборът може да спечели петата си титла при конструкторите във Формула 1.

Матешиц основава „Red Bull“ в средата на 80-те години на миналия век и превръща енергийната напитка в пазарен лидер, като същевременно представя марката чрез редица екстремни спортове, предава БГНЕС.

След като първоначално участва във Формула 1 със „Sauber“ през 90-те и началото на 2000 г., Матешиц купува отбора на „Jaguar” в края на 2004 г. и го ребрандира като пълноправен отбор на „Red Bull” за сезон 2005.

След това купува отбора на „Minardi“, преименува го на „Toro Rosso“ за 2006 г. и използва отбора за обучение на обещаващи пилоти за отбора на „Red Bull“, припомнят на официалния си сайт Формула 1.

През следващите години победите, полпозишъните и победите започват да се взимат. Той насърчава първия от многото пилоти на „Red Bull” – Себастиан Фетел.

Всъщност Фетел печели четири последователни титли при пилотите от 2010 до 2013 г., като „Red Bull“ взима и короната при конструкторите през всяка от тези години.

След период на спад при навлизането на „турбохибридната“ ера във Формула 1, обединението с „Honda“ доведе до нов победен период. Техният последен звезден пилот Макс Верстапен спечели титлите при пилотите през 2021 и 2022 г., а през 2022 г. ще последва и тази при конструкторите.

Към настоящия момент „Red Bull“ са спечелили 79 полпозишъна, 89 победи в състезания, шест титли при пилотите и четири при конструкторите във Формула 1.

Стефано Доменикали, президент и главен изпълнителен директор на Формула 1, заяви: "Дълбоко съм натъжен от новината, че Дитрих Матешиц, изключително уважаван и обичан член на семейството на Формула 1, е починал.“

"Той беше невероятен предприемач-визионер и човек, който помогна за преобразяването на нашия спорт и създаде марката „Red Bull“, позната в цял свят.

"Ще ми липсва много, както и на цялата общност във Формула 1, и нашите мисли и молитви са със семейството му, приятелите и екипите на Red Bull и AlphaTauri в този много тъжен момент."

В разговор със „Sky Sports“ F1 шефът на „Red Bull“ Кристиан Хорнер добави: "Много, много е тъжно. Какъв велик човек - той е единствен по рода си. Това, което постигна и което направи за толкова много хора по света, в различни спортове, няма аналог.“ /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: кончинаДитри Матешиц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Леон преди 1 година
Рецептата на днешния Рид Бул( или оригиналното име Krating Daeng) е измислена през 1976 гот тайландеца Чалео Йовидя. Някъде към 1987 Матешиц сключва сделка за лицензиране, но въпреки това 51% от световната РедБул компания е все още притежание на тайландеца.
33
0
 
1
 
! Отговори
rip преди 1 година
Истината е в рекламата: ред бул дава крила...
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАДАВАЛИ ЛИ СТЕ СИ ВЪПРОСА ЗАЩО НА ПИЛОТИТЕ НА РЕДБУЛ Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИЯТ РЕД БУЛ??!
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобната и завистлива kомунотъпaнapщинa бърза да се изяви. Когато не ти стига акъла да създадеш нещо, търсиш някой безплатен сайт, че да си поразтовариш комплексите. Погледнете писанията по долу. Отврат.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезте вечер след 20:00 и вижте тълпите от *** - всеки държи напитка Хел, по земята вече има повече хвърлени опаковки от Хел отколкото фасове...
29
4
 
13
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Който пие Редбул обръща резбата и става жендър. Който пие Кока Кола Зеро пък става пълна нула.
28
1
 
5
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Тамън Бойко щеше да дава Редбул за икономиката и Матешиц умря! Бойко остави икономиката 12 години на сух хляб и вода обаче сега ще я захранва с Редбул че да хване диабет. Ха ха ха.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ни съм пил, ни ще пия тази напитка.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЛекарНО ДЦАТА ОСНОВНО ПИЯТ ТЕЗИ ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ
25
2
 
26
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ескобар и той е бил много добър работодател .....
24
1
 
25
 
! Отговори
Дим преди 1 година
Толкова много направи за спорта .... и толкова много направи да прецака здравето на милиони, много от тях деца, които след години ще берат плодовете на употребата на този и подобни бълвочи! После със самолети ни били пръскали!!!! При доброволната консумация на толкова много отрови, защо му е на някой използването на скъпи самолети да ви трови?!?!?!
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опиума че дойде, когато започнат да продават трева в магазина, която ще бъде "специално отгледана и третирана" от подбрани фармацевти и тютюневи гиганти.
22
5
 
12
 
! Отговори
цветко преди 1 година
ето как уж слабия и безобиден ковид /в Австрия за последния месец има над 330 000 заразени-средно по над 11 000 на ден/ уби милиардер, който нормално би живял до към 90-100 години.За младите хора може да е като настинка но за възрастните е "убиец" този лек вирус!
21
1
 
25
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Енергийните напитки са опиум за народа и отрова за децата!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 - Че станат по 4-5 лева кенчетата.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - Те са прекалено апатични и зомбирани, за да им пука ...
18
7
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Щастлив човек,постигнал е мечтата си.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че ??
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам, *** напитката има фенпета, които не се съгласяват, че е нездравословна и води до пристрастяване...
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Red Bull е евтин кокайн в кутийка...