Рекордна инфлация при храните във Великобритания

Изпитва се недостиг на персонал в супермаркетите
2 ное 2022 15:42, Елка Василева
69
Рекордна инфлация при храните във Великобритания
Снимка: архив, БГНЕС

Във Великобритания инфлацията при храните отново чупи рекорди, а супермаркетите имат затруднения с наемането на работници, предаде кореспондентът на БНР.

Инфлацията при цените на храните на Острова достигна 11,6% през октомври, като най-високо е постъпването на чая в торбички, млякото и захарта, наред с пресните храни, показват данните на Британския консорциум на търговия на дребно и компанията Nielsen.

Още по темата
През септември инфлацията при храните бе 10,6 на сто. Рекордът отново се държи от пресните храни – инфлация от 13,3 %.

Изпълнителният директор на консорциума Хелен Дикинсън заяви, че октомври е бил труден месец за потребителите, чиято грижа са били не само с повишените сметки за енергия, но и по-скъпите продукти.

Бившият изпълнителен директор на веригата супермаркети Asda Анди Кларк пък предупреди, че няма изгледи скоро инфлацията на намалее и предрече трудна Коледа за британците.

В същото време супермаркетите съобщават за проблем с наемането на работници преди задаващия се натоварен период преди Коледа. От веригата Sainbury's заявиха, че са открили позиции за 18 000 сезонни работници. През септември веригата за втори път през годината вдигна минималната заплата плюс безплатно хранене по време на смените и отстъпки от цените в магазините, но наемането на работници продължава да е проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо подобно от статията не се усеща в Англия! Има наистина едно леко повишение на цените с от по няколко до десет пенса и токова. Откакто влезе брексита в сила работните места се увеличиха и почнаха да наемат млади местни хора които си работят на минимум луейдж което е над 8 паунда на час. Текучество и търсене на работници винаги е имало в Англия.
34
2
 
2
 
! Отговори
агуга преди 1 година
аз пък никакъв недостиг не усещам в родината, нито съм ИТ, нито дyпeтaт
33
3
 
10
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
Верноооо. Голяма инфлация... Слънчогледово олио е 2.75 паунда. Колко е в БГ ? Да не питам май ... Магазините са пълни.... и някой за обясни на "специЯлния репортер " че британците винаги по толкова много си пазаруват а Сейнзбъри и другите супермаркети ВСЯКА ГОДИНА откриват по толкова сезонни работни места заради пазаруването по Коледа .... Абе. Всички имате интернет. Отваряте и сверявате цени с тези в България... Сверете и заплатити. хахаха
32
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък го усетиха "великите българи" в България а ние които сме тук на място във Великобритания си живеем живота доста прилично!? До сега недостиг не сме усетили за разлика от "богатото" и "забогатяващо" българско общество!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тези им се отвори яма от 40+ милиарда в социалната система.
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нищо не стават без колонии, евтини руски суровини и енергии.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС уж не им бил нужен на бритиш, ама без ЕС не могат да поддържат цени, плюс това имат много индийци и пакита да хранят, дето са на социалки...:))) Който сам си го направи, никой друг не може да му го направи :)))
28
6
 
3
 
! Отговори
леля чичо преди 1 година
с разпадането на СССР успяха да съживят за кратко капитализма, сега вече няма кого да ограбват и трябва си стабилизират икономиките със собствени сили ама на никой не му се бачка, 3-4 поколения тунеядци живеят на гърба на социалната система , не работят а получават жилище и месечна заплата, и аз да съм и аз няма да работя, капитализма рухва , гледайте следващите 10 години какво идва
27
2
 
5
 
! Отговори
талигаро преди 1 година
Но дори с рекордната инфлация са по-ниски от бг
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Япония инфлацията е под 5%, ама там нямат такива санкции и продължават да реализират енергийния проект Салахин 2 с Русия.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми излязоха от ЕС, избраха си кафяв за премиер, пакитата ги превзеха, съвсем нормално :)))
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Придържайте се към темата, която е за невижданата инфласия в Британия.
23
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Навсякъде е голям качамак и проблем. От години управляват простаци, но от близките години е направо безумие. Хора със съмнителен манталитет бол, хора без образование без възпитание, само знаят да говорят, а лъжат, на кой да се подмазват. От горе до долу към 90% вече е гнило. В тези проценти баланс няма. Хора като семейство ми са на изчезване. Аз също вече няма да давам всичко от себе си. ХОРАТА КАТО МЕНЕ КАЗВАТ ПО СВОЙ НАЧИН СТОП. Сравнение с другите заслужавам на 43години пенсия за добър станд
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия било по-добре - повечето хранителни продукти липсват или има лимит за бройки на купувач!
21
7
 
8
 
! Отговори
До сък май дик преди 1 година
Каква е причината да мразиш толкова руснаците. Сигурно си ял някога руския инструмент, или жена ти го е яла, или баба ти ? Тази омраза е породена от дефицит на нещо у теб, вероятно си го ял. Познавам един като тебе, дето мрази руснаците - Владимир Рангелов се казва, и той едно време го *** едни руснаци на една бензиностанция, от тогава ги мрази, като тебе яко!
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Suckmyedikvo si - ама на теб защо ти е само Русия в устата? Някакви комплекси ли избиваш, нали обсъждаме храни, алкохоли в статия за Великобритания? Имаш нещо сериозно увредено в теб, казвам го най-приятелски. Наподобяваш на ония ваксинираните дето цяла година наричаха 75% от народа анти-ваксъри. Хаха. В психологията мисля, че твоето се нарича комплекс за малоценност.
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бърбъна, уискито, че и виното ме пресушават. Всеки с вкуса си. Ракията също я предпочитам пред бърбъна и уискито. Ако спя с жена гледам да пием или ракия, или джин, или водка инак ми понамирисват." - да не говорим каква смрад е, ако започнат да пият уискито с кока-кола или енергийна напитка от тия хеловете и ред булите, тогава вече не е правене на любов, а борба да не повърна.
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма, част от инфлацията е заради укропитеците, който са неонацисти, но ни се представят като Мери Попинс и бойскаути с жъллто около уститте.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20 - на мен повече ми харесва махмурлука на водката. Бърбъна, уискито, че и виното ме пресушават. Всеки с вкуса си. Ракията също я предпочитам пред бърбъна и уискито. Ако спя с жена гледам да пием или ракия, или джин, или водка инак ми понамирисват.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инглизите дадоха колониализма и комунизма на света там са творили Маркс и Енгелс не в Германия.