Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници

Москва ще настоява за разследване
18 ное 2022 22:20, Александър Попов
308
Русия: Украйна е екзекутирала над 10 невъоръжени военнопленници
Снимка: БГНЕС/EPA

Руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е екзекутирала повече от 10 руски военнопленници и обвини Киев, че е извършил военни престъпления, които Западът игнорира, предаде Ройтерс.

Министерството се позовава на видео, разпространено в руски социални медии, което според него показва екзекуцията на руски военнопленници. Агенция Ройтерс отбелязва, че към момента не е успяла да провери достоверността на кадрите, нито на твърденията на руското ведомство.

"Зверското убийство на руски военнопленници не е нито първото, нито единственото военно престъпление. Това е разпространена практика на украинските въоръжени сили, активно подкрепяна от киевския режим и очевидно игнорирана от западните му покровители“, се казва в изявление на министерството.

Видеото показва предали се руски войници, които лежат на земята в Макеевка в Донбас. След това се чува стрелба с автоматично оръжие и на кадрите се виждат около 12 мъртви тела. Не е ясно кога е заснето видеото, нито кой го е заснел, отбелязва Ройтерс.

"Публикуваните нови кадри с доказателства за масова кървава саморазправа на украински военни с невъоръжени руски военнопленници потвърждават жестоката същност на сегашния киевски режим начело със Зеленски, както и на тези, които го защитават и поддържат“, заявява руското министерство на отбраната.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев съобщи в "Телеграм“, че ще изпрати видеото до редица международни организации. "Това е демонстративно, предизвикателно престъпление. То нарушава всички възможни конвенции, забраняващи жестокото отношение с военнопленниците, нормите на международното право и просто на морала. Ще настояваме за реакция на международната общност и разследване, и вече не съм толкова песимистично настроен по този въпрос", пише Фадеев.

Той допълва, че смята да изпрати информация за клането в Макеевка до две хиляди адресата, сред които Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, "Амнести интернешънъл", Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, политици, посланици, журналисти и правозащитници./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Братчет преди 1 година
За Атака гласуваха 6 500 души, ае скрий се някъде!
91
2
 
5
 
! Отговори
Нищо преди 1 година
не може да счупи руската наглост освен здрав бой и мизерия като през 1990 да чакат храна от Запада! Но този път никакви помощи, да ***!
90
0
 
4
 
! Отговори
Перукан преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТИма доказателства, да и на тях се вижда как един от войниците, които уж се предават извади оръжие и стреля. Аман от зомбита!
89
2
 
5
 
! Отговори
До АТАКИСТ преди 1 година
Изчакай още малко, донбас и Крим следват след Херсон. Войната ще приключи до Май месец следващата година в полза на Украйна.
88
1
 
6
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
Разгромена е репутацията на Путин, прехвалената му армия е бита от второстепенна сила! Сега такива като САЩ и Англия ще го вземат за бъзик, ще се гаврят с него както си искат, защото знаят че е сапунен мехур!
87
1
 
7
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
Естествено, че е разгром, иначе защо ще се изтеглят, ***!
86
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 година
А пък руснак направи първото околосветско пътешествие. Казва се Магелан.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично за руската пропагандна машина това видео е извадено от контекст. В оригиналното видео, групата уж се предава, част мнозинството от нея ляга на земята, когато един от тях решава да се прави на герой и открива огън срещу украинцитени ранява единия. Заради него го отнасят всички останали. Малко нелепо звучат обвиненията на фона на безкрайните доказани военни престъпления от руска страна.
84
1
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 година
нещо не се появява в екран след оттеглянето, а всъщност разгрома в Херсон!?! И така още една-две годинки!
83
0
 
2
 
! Отговори
Аз казах преди 1 година
А пък САЩ строят милитаристична база на луната.Кукуригууууууу......
82
3
 
6
 
! Отговори
Бе ясно преди 1 година
едва ли някой вярва на шизофренната руска пропаганда, но ако от десетте бяха Путин, Медведев , Пригожин и Дугин. и попа Гундяев....берекет версин! Не знам Шойгу пукна ли?
81
3
 
3
 
! Отговори
То преди 1 година
Това го пуснаха в ПИК още пролетта, нищо не се вижда, изстрели, вързани, няма убити, кога е правено, от кой не се знае...за нищо не става освен пропаганда!
80
4
 
3
 
! Отговори
Първо преди 1 година
че е брутално елементарна руска лъжа, а и случайно се пропуска че са агресори.Това не е изопачаване на факт, това са измислици на агитпроп, като че Чехословакия се готвели да нападне СССР, и затова тя я окупирали!
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като 99,9% от твърденията на русия са лъжи, всякакви техни твърдения вече е много трудно да бъдат възприемани насериозно. П.С. русофили, внимавайте, че украинците са пуснали комари пренасяйки вируси които ловят само хетеросексуални православни славяни, но не украинци. В Съвета за сигурност на ООН русия го разказа това.
78
2
 
10
 
! Отговори
Афган преди 1 година
Беше началото на края на СССР!
77
3
 
5
 
! Отговори
Нали преди 1 година
операцията беше за няколко дни, макс седмица и Украйна е Наш, те ги убиха от бой и с това въоръжение ще ги обърнат....тази война беше края на Путин, той не може да я спечели, а за авторитарен лидер това е позор! Не е точно края но началото на края!
76
5
 
6
 
! Отговори
марги преди 1 година
Събуди се, нещастен и прогнил "запад"....ама едва ли можеш! Нищо не остана от фалшивия ти морал! Чакам "опровержение". Ако замълчиш и потулиш, значи си в кюпа!
75
3
 
2
 
! Отговори
Уфф преди 1 година
Не като вас - над... 10 хиляди !
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само при мен ли има технически проблеми едва едва успявам да чета и пиша в сайта. Що тъй.
73
5
 
9
 
! Отговори
Сега зад Днестър преди 1 година
На 24.02.2023 година вече и зад Дон, а 2024 и зад Волга! Мръсни колхозници!