Поредно изригване на вулкан, този път в Гватемала

Затворена е магистрала
11 дек 2022 19:40, Нели Христова
4
Поредно изригване на вулкан, този път в Гватемала
Снимка: БГНЕС

Един от най-активните вулкани в Централна Америка изригна отново, изхвърлената лава и пепел принуди властите в Гватемала да затворят главен път.

Вулканът Фуего (испански огън) се активизира през нощта от събота срещу неделя, с разтопени камъни и скални отломки, стичащи по склоновете му, и пепел, изригваща на два километра височина в небето. Пътят, който тръгва от централна Гватемала на юг, е затворен като предпазна мярка, каза Карлос Акино, говорител на пътната полиция.

Вулканът е на около 16 километра от Антигуа, живописната бивша столица на страната и най-голямата туристическа атракция. Властите наблюдават вулкана и досега никой не е евакуиран, каза Родолфо Гарсия, говорител на гражданската защита.

Вятърът може да избута стълба пепел към едноименната столица Гватемала, който е на 35 километра, каза той.

През 2018 г. вулканът Фуего изпрати реки от лава, излели се по склоновете му. Опустошено бе село Сан Мигел Лос Лотес, загинаха 215 души и още толкова безследно изчезнаха. Гватемала може да се похвали с два други активни вулкана - Сантиагуито в западната част на страната и Пакая на юг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още вулкани трябват ли?Ако не друго би трябвало да спрат глобалното затопляне както през 1816 г..Да спрат онея да говорят как трябвало да се намали свръхнаселението,за да се спре глобалното затопляне и да измислят нови вируси и войни.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Toя вулкан дето го чакаш ще затрие също и терористичната сбирщина от Русия. И тебе глупи ще затрие
2
0
 
4
 
! Отговори
ТВ преди 1 година
Този вулкан изригва перманентно през седмица от доста години. Няма нищо сензационно.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нас ни интересува кога ще гръмне най голмият вулкан в кравария за да заличи от лицето на земята най терористичната сбирщина?????