Шефът на НАТО номиниран за Нобелова награда за мир

Подчертават ролята му на фона на руската инвазия в Украйна
7 яну 2023 09:56, Елка Василева
231
Шефът на НАТО номиниран за Нобелова награда за мир
Снимка: архив, БГНЕС

Норвежки депутат обяви, че е номинирал генералния секретар на НАТО, своя сънародник Йенс Столтенберг, за Нобеловата награда за мир за 2023 г., като подчерта ролята му на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

„Столтенберг заслужава наградата за образцовата си работа като генерален секретар на НАТО в труден период за алианса: бруталната и непровокирана инвазия срещу мирна съседна страна“, написа в акаунта си във Фейсбук Кристиан Тюбринг-Геде, представител на антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент.

Бивш премиер на Норвегия от левицата, генералният секретар на НАТО "осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи", добави депутатът.

Десетки хиляди хора (депутати и министри от всички страни, бивши лауреати, някои университетски преподаватели и др.) имат право да издигат номинации за Нобеловата награда за мир.

Крайният срок за издигане на номинации е 31 януари, като след това петимата членове на Нобеловия комитет имат възможността да допълнят списъка със собствените си предложения на първата си среща.

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски.

В крайна сметка задържаният беларуски активист Алес Беляцки, процесът срещу когото започна вчера в Минск, руската неправителствена организация "Мемориал", която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи бяха тези, които получиха наградата.

През 2021 г. Тюбринг-Геде издигна също кандидатурата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда.

Списъкът с кандидатите обикновено се пази в тайна, но издигащите номинации могат публично да обявят самоличността на своите кандидати.

Така председателят на пакистанския Сенат обяви например, че е номинирал турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговите мирни усилия „преди и по време на руската инвазия в Украйна“.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в началото на октомври, посочва АФП.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човечеството затъпява - факт.
160
9
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Шеф на военна организация с награда за мир, при условие, че наливат оръжия и умират хора. ----///----- Ако не наливаха оръжие, сега на улицата щеше да имаш зелени човечета с бради, които викат "Ахмак - слива"...
159
1
 
29
 
! Отговори
Пълен шит преди 1 година
Ще повърна. Това не е лицемерие, това е цинизъм. Шеф на военна организация с награда за мир, при условие, че наливат оръжия и умират хора. Тия съвсем полудяха и това ясно показва, че нещо яко не е наред и смърди с тая война. Нато не иска мир и колкото и да е виновен Путин за инвазията, ръчичките на тоя бокл*ук Столтенберг са оцапани с кръв!
158
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Румен 165. НАТО не пуща бомби върху училища, не стреля първи?! Не думай!!! А кой ти каза това, Саддам, Кадафи, генерал Сулеймани, иранският физик? Всички те, както и Югославия първи откриха огън срещу НАТО. А на бягащите от талибаните афганистанци отстъпваха места по колесниците на самолетите си.
157
1
 
26
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
Проблема е че като подариха Евровизия на Украйна загубиха зрителите. Когато дадат нобелова награда на когото не трябва тя олеква. И това, че ще я дадете и на реално заслужили няма да върне тежестта. Аз например бих отказал подобна награда ако по този начин ме приравняват с хора които не са я заслужили. Има неща много по-важни от парите, но това не е логика за политически п р о с т и т у т к и!
156
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това шега ли е някаква - черен хумор вероятно
155
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво искате от извратенЯци!!!
154
2
 
25
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ПАДЕНИЕ , ПОЗОР !!! УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА УКРАЙНА СА ,, МИРОЛЮБЦИ ???!!!
153
3
 
16
 
! Отговори
Женщина преди 1 година
Хубав мъж!Но да създаваш мир с оръжие Смешно.Убива руснаци все пак и те са от майка раждани.Мирен мъж сиреч трудно вдига самолета вече.В кревата люпи семки.Жалко.
152
3
 
26
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ЩО ЗА ГАВРА? НАИ ГОЛЯМИЯТ ПРЕСТЪПНИК И ТЕРОРИСТ С НОБЕЛОВА НАГРАДА? СВЕТЪТ СЕ ПОБЪРКВА.
151
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, щото въобще не вкара света в трета световна война, ама въобще въобще. И стотици хиляди избити украинци и руснаци подкрепят номинацията.
150
3
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Нобеловата Награда , Ще я Вземе Реджеп Ердоган- Всички Ще Гласуват за Него :))) ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
149
8
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До171. Каката. Русия ли ти е пример.
148
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До171. Како ***, излез от шалвара. Не се бутай в политиката . Още ти е рано . Чети и се готви за други теми. От Болшая и Могучая нищо свестно не излиза. Товар държава със сбъркан обществен ред.
147
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахахахахахаха, Алфред Нобел сигурно се обръща в гроба. Не номинират Гутериш, ръководителя на ООН, а номинират ръководителя на един военен съюз, който от защитен се превърна в агресор след рухването на желязната завеса. Сърбия, Ирак, Афганистан, Африка....... айсиктирвече
146
1
 
27
 
! Отговори
Аз преди 1 година
СМЕШНИЦИ!
145
0
 
23
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Британското разузнаване и институтът ISW са установили че африканските крокодили са реагирали много положително на тази новина и са решили по този случай да основат благотворително дружество - "Организация за благородно и хуманно отношение към антилопите Гну"!Организацията както е обявено ,няма да копира някои методи на НАТО!
144
0
 
18
 
! Отговори
Някой до Румен преди 1 година
Нищо не знаеш за тези хора. Това са плужци телета. Все да им върши някой работата докато говорят абсолютни глупости до безумие да се чудиш тези хора въобще мозък, сърце и душа имат ли или са духът на кравата Милка..Седят ни лук яли ни лук мирисали и все някой да свърши работата, а те да влачат чисто пари, слава, власт, престиж, медали и т.н. Този трябва и всички от Брюксел да ги номинират в любовните им паради..нямат никаква чест в тези хора и смелост, нищо нормално. Извратеняци съсипаха Европа
143
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това някаква шега ли е? Цялото НАТО под негово командване не спира да изпраща оръжия и наемници на фронта?
142
31
 
0
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Правилно ,чрез избран. Защото НАТО не пуска бомби по училища и жилищни сгради , но може. Не стреля пръв по военни обекти , но може. Защитава правото на избор на населението в държавите с диктатура/ както в Авганистан . Извози стотици хиляди бягащи от талибаните/ Търпи много диктаторите без да ги стреля.