Половин милион работници стачкуват в Англия и Уелс

След дни има нови протести в здравеопазването
1 фев 2023 09:05, Елка Василева
27
 Половин милион работници стачкуват в Англия и Уелс
Снимка: архив, БГНЕС

Учителите в Англия и Уелс излизат на първата си национална стачка от 2016 година насам. Общо около половин милион работници от различни обществени сектори стачкуват днес по повод на заплащането, предаде кореспондентът на БНР.

Още по темата
Днешната сряда вероятно ще се превърне в деня с най-сериозното нарушение на нормалния ритъм на живот на Острова със затварянето на хиляди училища, парализиране на железниците и проблеми с граничния контрол, след като профсъюзите заявиха, че преговорите с правителството не водят до никъде, дори влошават ситуацията.

Министрите бяха обвинени, че „мамят обществото“ и блокират всякакви стъпки към постигане на споразумение със синдикатите, защитаващи правата на работещите в здравеопазването и транспорта.

И така днес координирани действия предприемат учители, преподаватели в университети, машинисти, шофьори на автобуси, гранична полиция и редови държавни служители.

Очаква се близо 200 000 учители в Англия и Уелс да стачкуват за първи път от 2016 година насам.

Министърът на образоването Джилиън Кийгън заяви, че стачката ще породи голяма несигурност за родителите и ще се отрази негативно на образованието на децата.

От "Даунинг стрийт" предрекоха тежък ден за страната. Тази седмица няма стачки на работници в здравеопазването, но такива са планирани за следващата. На 6 и 7 февруари ще стачкуват медицинските сестри, на 6 февруари Бърза помощ, а на 7 февруари – физиотерапевтите и акушерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навлиза се в нов тип финансови връзки, даже Шолц го призна в Латинска Америка - ще има многополярен свят. Доминацията на англосаксите чрез контрол на финансовите потоци отива в канала. Проблем на Великобритания и Западна Европа е,че вече са си изчерпали природните ресурси, а нямат и научно-инженерна интелигенция, защото тя се създава и поддържа чрез практика, а заводите НЕ са при тях, Между др.,Великобр. имат военна база в Кипър,откъдето всеки ден харчат безумни средства.за следене чрез самолети
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Великобритания е ***. "Икономиката" и се храни от финансовите спекулации, банков, застрахователен и прочие сектор. Всички офшорни зони са британски морски територии. Нещо обаче сметките не излизат. Лондон окраде златото на Венецуела, авоарите на Кадафи, залутни резерви на Руския...и др. страни видяхам че банките им не са надеждни - Франция и др, евр. страни си изтеглиха вложенията. 90% от застраховането на нефтени танкери е на брит. фирми, и там стана нещо,което не се разгласява. ...
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американофенчета що така стачкуват на запад,нали са им високи заплатите?
13
5
 
6
 
! Отговори
Робинзон Крузо преди 1 година
До Христо Христов ... ама верно ли ве? Я влез в някой група на българи в Англия във Фейсбук да видиш какво е .... ВСЕКИ ДЕН ..... ВСЕКИ ДЕН поне по 50 коментара с питания " как да дойда за постоянно в Англия ... Как да присъединя брат/сестра/чичо/ комшия към статуса си ... как да си издействам виза ... как да остана за постоянно ... НЕ СА СПИРАЛИ ОТКАКТО СТАНА БРЕКСИТ . Тия новини не четат ли? В Англия е лошо . Мизерия е и няма храна по магазините ...Пък желаещите ХИЛЯДИ .Защо ли ?
12
1
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Ами да емигрират в България!;)
11
0
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Е и? На никой нормален по света не му пука за островитяните. Всичси да изчезнат - ще се забележи само по по-малкото по'м'ия в медиите.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен само мужиците не стачкуват!... А ние тикволандците само празнуваме ... Наскоро имаше национални тържества и хора по селските мегдани заради щедрото повишаване на заплатите в Тикволандия . Цели ЧЕТИРИ лева на час ... ако чорбаджията е благосклонен и ларж. Роби сме на ... на .... абе и ние не знаем на кого . Вече осми път ще ходим на избори, та а дано сме късметлии и от някоя партия се навият да станат управители на тая Територия ... че много вождове .. но всички искат да са опозиция.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит им Brexit.
8
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само мужиците не стачкуват! нямат права! Роби са на низкия диктатор!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пък стачкували... Що не си траят като Тикволандците.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто Моника Станишева КУПИ dir.bg, сайтът се помина. От две години - по "модела Радьов" мре и сайтът днес.бг, ама нищо де, знаем си го - ко...мю..низъм, сър! Всеки ко...мю...ни...сти...чески сайт МРЕ за радост на анти-радевчетата!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-вече оттървахме се от диктаторския газ и петрол с които "диктатора" целеше да ни унищожи и отнеме щастливото джендърско бъдеще!!!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всичко ни е наред. Седим си и ръкопляскаме на призивите на омбудсманката, както и на парапетаджийските авантюри.
3
2
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 година
Докато трансджендъревроатлантическият блок се дърли с Русия и Китай, бедните плащат негативите, а богатите корпократи, дебелеят за тяхна сметка.
2
3
 
20
 
! Отговори
ЛГБТ преди 1 година
Никви стачки. Студуване и глад, хапване на щурчета, за да се противопоставим на диктатора! Слава Украйне!
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, търсят си правата хората.