Северна Корея търси спасение от продоволствената криза

Причините за глада са природните бедствия и политиката на Ким Чен-ун
2 мар 2023 22:08, Йоана Цонева
30
Северна Корея търси спасение от продоволствената криза
Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди подобрения на инфраструктурата и разрастване на земеделските земи с цел увеличаване производството на храни, съобщава "Ройтерс".

Мерките идват на фона на предупреждения за предстояща продоволствена криза в страната.

По време на седмото разширено пленарно заседание на Централния комитет на управляващата Работническа партия Ким даде указания за обновяване на напоителните системи, изграждане на модерна селскостопанска техника и създаване на повече обработваема земя.

На срещата, започнала в неделя, беше обсъдена "наложителната" необходимост от подобряване на селскостопанския сектор.

Южна Корея предупреди за изостряща се продоволствена криза в изолирания Север, включително и за скорошен скок на смъртните случаи от глад в някои региони.

Още по темата
Икономиката на Северна Корея е засегната от наводнения и тайфуни, санкции заради нейните ядрени и ракетни програми и рязък спад в търговията с Китай заради затварянето на граници и въвеждането на локдауни вследствие на пандемията от COVID-19.

Агенцията за развитие на селските райони на Южна Корея изчисли, че миналата година производството на селскостопански култури в Северна Корея е намаляло с близо 4% спрямо 2021 г. заради проливните летни дъждове и други икономически фактори.

Ким изложи планове и конкретни задачи за изграждане на "богати и високоцивилизовани социалистически селски общности с напреднали технологии и модерна цивилизация", съобщи официалната новинарска агенция KCNA.

Севернокорейският лидер е разпоредил реконструкция на напоителната система, за да се справи с изменението на климата, производство на ефективни селскостопански машини за модернизиране на производството и рекултивация на земи за разширяване на земеделските площи.

Липсата на подходяща селскостопанска инфраструктура, техника и консумативи, като торове и гориво, направиха Северна Корея по-уязвима на природни бедствия, посочват експерти.

Въпреки че планинската страна се опитва да разшири обработваемата си земя чрез рекултивация на площи по западното крайбрежие от 1980 г. насам, предишните ѝ усилия не сполучиха отчасти поради лошо инженерство и поддръжка.

При управлението на Ким проектите за рекултивация имаха относително по-голям успех, но заради бавния напредък по отношение на превръщането на крайбрежните площи в плодородна земеделска земя те не спомогнаха особено за облекчаване на недостига на храна, отчете в края на 2021 г. базираният в САЩ проект 38 North.

"Държавните медии (на КНДР - б.р.) съобщават, че са поставени нови цели и планове за действие, но не виждам нищо ново, тъй като всички елементи, включително напояването и рекултивацията, вече са били повдигнати преди", отбеляза Лим Юл-чул, професор по севернокорейски изследвания в университета "Куюгнам" в Южна Корея.

Ян Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, също отбеляза, че докладът не предлага нови идеи или възможна промяна в политиката за зърно, на която според Южна Корея се дължи недостигът на храна.

KCNA съобщи, че Ким е подчертал необходимостта от затягане на дисциплината при прилагането на икономическия план, предупреждавайки срещу "практики за отслабване на организационната и изпълнителната власт на кабинета", и е наредил "да бъде проверена работната ефективност" на всички партийни структури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 1 година
НА ВИ КОМУНИЗЪМ, шефа е дебело прасе, а народа кожа и кости
20
1
 
2
 
! Отговори
Кимлуд преди 1 година
Северна Корея е един голям затвор за глупци.
19
3
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Ако в Сахара дойде комунизъм, ще настъпи криза за пясък. Това е резултата от поръчково създадената и дълбоко погрешна комунистическа идеология!
18
0
 
7
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Изяще него.... :D
17
2
 
4
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 година
Това са питки от скакалци ,нали?
16
1
 
7
 
! Отговори
руска поговорка преди 1 година
Който кове нож ще умре от глад.
15
4
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До 1953 г. днешните Северна и Южна Корея са били еднакво развити.Къде е сега Южна Корея и къде Северна? Южна-мощна индустрия и висок стандарт: Северна-не може да призведе достатъчно храна за населението.Толкова могат комунистите.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ше има обесени партиици.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Кауфланд имаше салам на промоция. И хляб има достатъчно.
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам снимката и офицера зад Ким е гладен човека. Текат му лигите.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да произвеждат, всяка страна може да се изхранва в изобилие, ако не се съобразява с ограничения, дори и най северната.
10
5
 
13
 
! Отговори
На снимката виждате преди 1 година
... дажбата от хляб на едномилионен севернокорейски град за един месец.
9
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Каква е тази продоволствена криза? Северна Корея не е във война доколкото ми е известно?
8
4
 
26
 
! Отговори
бай Ламби преди 1 година
Се едно гледма бай Тодора на посещение у некой хлебозавод по случай празника 1 Май, а след него върви Добри Джуров.Добре че се измъкнахме от тоя ужас.
7
3
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
До Анонимен Смятай щом за пред вожда са успели да сложат само хляб, какво яде редовия кореец.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали имат ракети?
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин няма ли да прати някой тон зърно на своя приятел , все пак той се отчита със снаряди
4
22
 
9
 
! Отговори
преди 1 година
Няма да ме учуди Ким да яде българска златна превъзходна ябълка, и кисело мляко оригинал, не немско сладко с плодове. Тези определено ядът истинска храна а не бисквитки с палмово масло за децата.
3
2
 
30
 
! Отговори
До 1,аха преди 1 година
Ядът чист въздух и пият, студена вода...
2
0
 
14
 
! Отговори
Направо преди 1 година
да заповяда утрояване на производството или,, лекуване от ковид"и ще се постигне!