Космическата сонда "Джус" ще се отправи към Юпитер

Пътуването ще отнеме осем години
11 апр 2023 12:12, Елка Василева
27
Космическата сонда "Джус" ще се отправи към Юпитер
Снимка: Европейската космическа агенция

Посока: Юпитер. Време за пътуване: осем години. Космическата сонда "Джус" предстои да се отправи към гигантската планета от Слънчевата система и нейните ледени луни в търсене на извънземни подходящи за живот условия, съобщи АФП.

Мисията "Джус" ("Juice" - Jupiter Icy Moons explorer) на Европейската космическа агенция трябва да бъде изведена в орбита в четвъртък от космодрума Куру, Френска Гвиана, с ракета "Ариан 5" в предпоследния й полет, преди да бъде заменена от ракетите "Ариан 6".

Космическият апарат с тегло над шест тона, създаден от "Еърбъс" и с десет научни инструмента на борда, ще бъде изстрелян на височина 1500 километра, преди да излезе в орбита, каза на пресконференция Вероник Луасел, проектен мениджър в "Арианспейс".

Така ще започне космическата одисея на "Джус", която се очаква да достигне целта си на 628 милиона километра от Земята през 2031 г. Пътуването ще бъде дълго, защото сондата не разполага с достатъчно енергия и мощност, за да достигне до Юпитер по директна траектория.

Космическият апарат ще трябва да извърши сложни маневри с помощта на гравитацията и ще използва силите на привличане на някои планети като катапулт. "Джус" ще премине по пътя между Земята и Луната, ще се отправи към Венера през 2025 г., през 2029 г. отново ще доближи Земята, преди да набере сили към мастодонта Юпитер и неговите луни, открити от Галилео Галилей преди 400 години.

Сондата ще премине през зони на изключително големи температурни разлики - от плюс 250 градуса край Венера до минус 230 градуса край Юпитер, отбеляза Карол Ларигодри, ръководител на проекта "Джус" в Националния център за космическия изследвания на Франция. Многопластова изолация ще поддържа стабилна температурата за инструментите на борда на сондата.
(БТА, Антоанета Маркова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Така и няма да разберат хахаха кой висш разум ще иска да се срещне с човек хахаха толкова низко нещо знаещо само да убива по всички възможни начини и да иска да лъже и контролира. Никой не иска да се разправя или показва на хакуна патата уауа уауа хахаха. Ако видят нещо или нло ще е по-примитивно или да избягат или да не се върнат. Варианти да видят висш разум 0.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ний българите кога ше пратим *** в Космусааа :( нали сме много умни уж... :(
20
1
 
2
 
! Отговори
Пича преди 1 година
"...никой не е бил отвъд купола, всичко е лъжа..." - е добър показател, че някой не е излизал от мазето години наред, освен за да си даде мръсното пране на мама да го изпере.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО НЕ МИ Е ЯСНО, КАКВО ОБЩО ИМАТ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ УСЛОВИЯ ПОДХОЯЩИ ЗА ЖИВОТ. И БЕЗ ДЖУСЧЕТО ИМ Е ЯСНО, ЧЕ В ОКОЛНОСТТА НА ЮПИТЕР НЯМА ТАКИВА УСЛОВИЯ!...
18
1
 
4
 
! Отговори
Ариан преди 1 година
До "професора" по френски. На френски се пише Ariane и се произнася Ариан като името си остава в женски род. Не виждам къде е проблема, който си измислил само за да създаваш негативизъм по отношение на един безспорен успех на европейската наука.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се удари в купола и ще се върне обратно на земята, никой не е бил отвъд купола, всичко е лъжа
16
1
 
6
 
! Отговори
Експертин преди 1 година
Аз пък мисля, че тази новина, за пореден път изкара наяве онези "интелектуалци" , които явно нямат какво да правят, освен да ръсят "мъдростта" си. Единственият е резултат е искрен присмех.
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА ще подпомогне Европейската Космическа Агенция с камери, студиа и оборудване. Успяха да заснемат Армстронг на луната и Междузвездни войни, та един Юпитер ли ще им се опънe...
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата се срива, копейките закъсват за пари и започват да коментират и под статиите нямащи общо с Русия и войната.
13
3
 
4
 
! Отговори
Dim Aero преди 1 година
Много успехи!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1500км височина преди орбита....Сигурен съм че всичко след 100км височина е космос, ама айде
11
4
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Руската ше я чака там.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елкеееее, ракетата-носител е АрианА и половината от космодрума Куру във Френска Гвиана в Южна Америка е собственост на Роскосмос.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм че сондата на Конго ще стигне преди европидалската
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маршрутът бил избран така, че на път от София до Белград да се отбиеш в Бургас.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голем космодрум името му ми напамня за един дебел квадратен с котешка глава.
6
4
 
5
 
! Отговори
Елкеееее преди 1 година
Името на ракетата е АрианА, не Ариан! На френски думата е от женски род.
5
8
 
7
 
! Отговори
Даммм преди 1 година
Руснаците ще чакат на Юпитер и ще свялят сондата....
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време за пътуване е осем години, защото пиндостанците така и не можаха да разгадаят състава на материала, от който е изработен руският РД-180.
3
6
 
7
 
! Отговори
Британски УчЕн преди 1 година
Нека позная, ще се провали както повечето космически програми на ЕSA, така става когато един проект се изпълнява от различни компании от различни държави без добра координация, мениджмънт и контрол.