Първата линия със самоуправляващи се автобуси в света тръгва в Шотландия

Ще могат да се движат по предварително избран път с до 80 км/час
11 апр 2023 18:40, Елка Василева
17
Първата линия със самоуправляващи се автобуси в света тръгва в Шотландия
Снимка: архив, БГНЕС

Автобусна линия, за която се вярва, че е първата в света, обслужвана от самоуправляващи се автобуси, ще бъде пусната в експлоатация в Шотландия през май, предаде ДПА.

Линията ще превозва пътници между паркинг край Единбург и гара в града.

Пет едноетажни автобуса със стандартни размери ще започнат да се движат по 22-километровия маршрут от 15 май, свързвайки паркинга "Феритол" в близката област Файф с железопътната и трамвайна гара "Единбург парк".
 
Очаква се линията да е с капацитет от около 10 000 пътнически пътувания седмично.

Автобусите имат сензори, които им дават възможност да се движат по предварително избрани пътища със скорост до 50 мили в час (80 км в час).

Все пак в тях ще пътуват и по двама служители на компанията оператор. На шофьорското място ще седи водач, който да следи техниката, а т. нар.  "капитан на автобуса" ще помага на пътниците при качването, покупката на билети и запитвания.
    
Според британското правителство това ще бъде първата в света обществена автобусна линия, обслужвана от самоуправляващи се автобуси със стандартен размер.
(БТА, Елена Савова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Батя ви преди 1 година
Не знам за какво са минусите?Тези автобуси наистина ще се движат по аварийната лента на магистрала М8!
14
2
 
2
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Кой ще краде нафта и билети?
13
5
 
1
 
! Отговори
Батя ви преди 1 година
Най-лошото е че ще се движи в аварийната лента на магистралата. И ако има аварирал автомобил, "кво прайм".
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще стане интересно когато започнат да ги хакват.
11
3
 
0
 
! Отговори
Джони Дреп преди 1 година
Такива автобусни линии отдавна има в китайски градове..
10
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския програмисс е най големия програмисс а акциите на тесла са най големите акции щото са на брадския американски народ нищо че ги правят в Китай :) А през 2040 година българският гении ще направи първото колело :) По европроект :)
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Защо "смартфон" и чатГПТ са положителни примери според теб?
8
7
 
5
 
! Отговори
Защо преди 1 година
когато нещо се подхване на запад, излиза я Интернета, я Смартфона, я ChatGPT, а когато се подхване от Блядиcтан излиза винаги Москвич?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мой да бъде !!! *** нали българския програмисс е най големия програмиссс !!! Ми то ако беше възможно бг програмистите щяха да го направят . Нали им даваме стотици милиони по *** програми !!! Това нали не били изхвърлени на бо.к.лука парии ??? Трябвало да се усвоява яко . Те ши го напраят тия да си чакат сега реда .
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете си услуга - изгледайте видеото, в което хора подлагат "автопилота" на тесла на обширни тестове във множество ситуации. И като видите количмеството невероятни и абсурдни грешки и недостатъци на подобна система, пазете се поне в следващите няколко години да не се качите на подобна гробница. Аз лично никога не бих се качил, няколко пъти в живота ми съм се измъквал от ситуации благодарение на оценка на ситуацията и вземане на решение, на каквото никакъв софтуер просто не е способен.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих се качил в нещо без шофьор. Не бих искал да стана част от статистиката, за която ще обясняват, че прогресът изисквал жертви.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кошмар! Недопустимо! А какво става при софтуерен бъг, или хакерска атака, или ако просто блокира системата,докато се движи с 80 км?? И е електрически, нали? Виждали ли сте как се самозапалва електрически автобус и как батерията с размер колкото половината покрив се превръща в клада за секунди? Въобще тая система има ли датчици да забележи такова нещо, или ще си кара докато има ток, а пътниците си горят! И накрая като спре тока, ще си спре някъде и няма да има какво да отвори вратите даже!
3
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво от това ? В Русия безпилотните таксита на Яндекс навъртяха 15 милиона километра за 3 години в по малки градове и от тази година ги пускат в Москва . Има вече по добър софтуер от на тесла . И този монопол падна . Сега колко струват хартииките по фондовите борси ? Ще паднат всички монополи на запада а запада не е конкурентен . Китай и Русия са договорили заедно да развиват руския джипиес . Там има много договорки които ние не знаем . Явно едните ще субсидират една технология а другите друга
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В прекрасното близко бъдеще.Всички ние постепенно ще изпаднем от трудовия пазар.Наи вероятно ще минем на минимален гарантиран доход и точкова система за послушание.Просто "прекрасно бъдеще" чакам да го видя с нетърпение и трепет.
1
8
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
И на списвачите интелекта не е по висок от изкуствения. Инъче статията щеше да бъде написана от съвсем друга гледна точка, като например кой ще лежи в затвора ако има жертви в ситуация в която шофиор би реагирал и избегнал жертви? Може би софтуера ще го лежи? Или индйския програмист в Калкута и Бангладеж? Поздрави от СиднейАвстралия, сред най райското място на планетата