Въпреки края на военните учения край Тайван, Китай не се изтегля

Тайванските сили следят ситуацията и са в готовност за реакция
11 апр 2023 11:56, Йоана Цонева
46
Въпреки края на военните учения край Тайван, Китай не се изтегля
Снимка: БГНЕС

Китайските военни самолети и кораби все още са във водите около Тайван. За това предупреди министерството на отбраната на острова днес - ден след края на тридневните военни учения на Пекин, съобщава "Ройтерс".

Президентът на Тайван Цай Инуън разкритикува Китай за "безотговорното" му поведение.

Пекин започна тридневните учения в събота, след като президентът на Тайван Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. От своя страна, правителството на Тайван категорично възразява срещу претенциите на Пекин.

Въпреки че снощи Китай обяви, че ученията са приключили, Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че са засечени девет китайски кораба и 26 самолета, включително изтребители J-16 и Су-30, извършващи патрули за бойна готовност около острова рано тази сутрин.

От ведомството посочват, че тайванските военновъздушни и военноморски сили и наземните ракетни екипажи следят отблизо ситуацията и имат готовност за реакция.

Въпреки че правителството на Тайван многократно осъди ученията, то уточни, че няма да причинява провокации и ескалация на напрежението.

Още по темата
Във "Фейсбук" Цай подчерта, че като президент "представлявам моята страна пред света" и нейните посещения в чужбина, включително визитите ѝ в Съединените щати, не са отскоро и това е, което очаква тайванският народ.

"Китай обаче се възползва от това, за да започне военни учения, причинявайки нестабилност в Тайван и региона. Това не е отговорно отношение за голяма държава в региона", категорична е тя.

Китай симулира прецизни атаки и блокади на Тайван по време на ученията, като в маневрите взеха участие десетки изтребители и бомбардировачи.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че днес 91 китайски военни самолета са извършили мисии около острова.

Официалната централна новинарска агенция на Тайван заяви, че това е рекорд, въпреки че военното ведомстно уточни, че не може да провери дали това е така.

Министерството публикува карта, показваща, че днес китайски самолети са пресекли средната линия на Тайванския проток, която служи като неофициална граница между двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайците ги инстересуват само технологии, които сами не могат да произведат. Защо иначе изведнъж така се разбързаха. Това се знае и в момента и японци и в САЩ и в Европа се строят заместващи мощности. А и самите тайвански компании вече изнасят производствата си във Виетнам наприемр. Чуват се слухове, че фабриките се подготвят за взривяване в случай на китайско нахлуване. Ей тогава ще стане страшно - реален глад за микро-чипове. Ни коли, ни компютри, ни телефони, нищо не може да бъде произведено
14
14
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КИТАЙ Е ЕДНО ВОЕННО ПОСМЕШИЩЕ ЩОМ ОТ 1949-ГОДИНА ДОСЕГА ТАЙВАН Е НАПЪЛНО САМОСТОЯТЕЛЕНО УПРАВЛЯВАН И ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩА НА КИТАЙ САМО СЕ ВОДИ УЖ КЪМ СЪСТАВА НА КИТАЙ НА ХАРТИЯ И ТОЛКОЗ!
13
9
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
САЩ са уязвими близките месеци, може би година или две. Нямат действащо хиперзвуково оръжие и са лесна мишена на Русия и Китай, които са доста напред в това отношение. Затова и САЩ протакват, не се намесват в Украйна. И ми се струва, че не само аз знам това, което означава, че на 90% ни чака еойна.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме им на китайците за острова. Зора е да прилапат активите и ноу-хауто на компании като TSMC. От както порязаха Хуавей 3-ти компании да нямат право да им произвеждат чиповете, китайците се мъчат да създадът конкурентни технологии но не им се отдава.
11
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия тайванци мислят ли че ще могат да се противопоставят на 100 000 000 армия? Китай ще ги превземе за един час. Те си мислят че краварите ще ги спасят! Да Ама Не!
10
5
 
19
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Не знам защо не спирате да се занимавате с Китай-Тайван, Украйна например е 1/3 Русия и си е проблем за тях, китайците само от 1 среден по население град да се разходят до Тайван и да п р ъднат, абсолютно няма нужда от военни действия, ще ги издушат всичките тайванци.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олелеееее! Защо го правят!
8
6
 
22
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Така почнаха и руснаците в Беларус-учение и хоп, в Киев. Тия едва ли ги чака нещо по-различно.Китайците чакат само да си подсигурят хиперзвукови ракети за американските лаййноносачи.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Китай счита демократично управлявания остров за своя територия" - то и България, САЩ и целият цивилизован свят считат така. Иначе щяха да са признали Тайван за държава и да установат дипломатически отношения с него.
6
2
 
11
 
! Отговори
ЦунКайХуй преди 1 година
Да би мирно седяло,не би чудо видяло !
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От какъв зор Китай да се изтегля? Това, което е разположено на остров Тайван се нарича Република Китай. Островът е китайска територия.
4
2
 
20
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ша откриваме май източен фронт, Ким и той се готви за атака.
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде да се изтегли бре ***? От китайско море ли? Краварите защо са навсякъде, а не питате защо не се изтеглят? Що си не ходят у америката?
2
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван е Китай, Косово е Сърбия, Македония е България, Украйна е Русия. САЩ е тоалетна.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така като гледам Тайванските Македонци ще ги последва съдбата на Украинските Македонци скоро време ако не се опомнят и престанат да слушат демократичният запад...