Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали

Слага край на използването на ядрена енергия
15 апр 2023 12:34, Александър Попов
81
Германия изключва днес последните си атомни електроцентрали
Снимка: БГНЕС/EPA

Германия планира да изключи днес последните си три атомни електроцентрали, с което ще сложи край на използването на ядрена енергия в страната, продължило повече от 60 години, както и на съпътстващия политически дебат по въпроса, съобщи ДПА.

Две от трите централи трябваше да бъдат спрени в края на миналата година, но поради нахлуването на Русия в Украйна и последвалата енергийна криза правителството реши да ги остави да работят през цялата зима. Днес мощността на реакторите постепенно ще бъде намалена, докато генераторът бъде изключен от мрежата и реакторът може да бъде напълно спрян.

Първата търговска атомна електроцентрала в Германия, в Кал, южната провинция Бавария, е пусната в експлоатация през ноември 1960 г.

"Утрешният ден е лош, това е черен ден за Германия", заяви вчера пред медиите ръководителят на германските консервативни християндемократи (ХДС) Фридрих Мерц.

Свободната демократическа партия (СвДП), която е ориентирана към бизнеса, също разкритикува спирането, като заяви, че ядрената енергия е устойчива и полезна за околната среда.

Министърката на околната среда Щефи Лемке заяви, че е вярно обратното. Ядрената енергия е "твърде скъпа, твърде бавна, твърде опасна и не е надеждна в борбата с климатичната криза поради огромната нужда от охлаждаща вода", според представителката на Зелената партия. Тя заяви, че ядрената енергия генерира въглероден диоксид, като посочи енергоемкия процес, необходим за производството на ядрено гориво. Освен това тя се позова на огромните екологични щети и социалните последици от изчерпването на урана.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, също от Зелените, потвърди, че енергийните доставки в Германия ще останат сигурни и след затварянето на последната атомна електроцентрала. Те ще се гарантират преди всичко за сметка на масовото разширяване на възобновяемите енергийни източници, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: ГерманияАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия спират атомните централи защото нямат достатъчно уран да ги поддържат, сами си го казват.
56
0
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Сега щели да строят аец в другата Мека на корупцията в ЕС - холандия.
55
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
В унгарската централа Пакс предизвикаха сериозен инцидент при рутинно почистване на ядрените пръти. Оттогаз унгарците ги изгониха. Централите им са такава черна дупка за пари (липса на всичко а и обръчите фирми и корупционни сделки за източване на бюджета), че миналата година ги национализираха.
54
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 40. Както писах, спри с опорките за френските аец. Имали са аец-и някога. Миналата година есента от 56 (не 59) реактора работеха 24. Преди 6-7 години ЗИМАТА внасяха ток от германия (която вече спираше аец-и) да покриват недостиг, при това по-евтино от техния. Франция вече няма специалисти да си поддържа реакторите работещи. Преди няколко месеца внасяха заварчици от сащ и канада.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самоунищожение!
52
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Кажи му немец и не го обиждай повече.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас еколозите са в коалиция с така нарече ето дясно, което подкрепя бизнеса. Странна работа уж еколози, а подкрепят индустрията, която е най-замърсяваща. Май и еколозите са ни ментета.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ГЕРМАНИЯ има режим на тока.Луда диктатура на зелените ислямисти.Връщат Германия сами в пещерния период.И ние сме в ЕС.
49
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А сега да видим лигльовците как ще опищят света като загубят удобния си животец. Интересно взе да става.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито. Сега и предприятията да започнат да излючват. :-)
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до анонимен 40 Голям проблем има Маклон. Аланкоолу най-големият производител на уран е Намибия, там урановите находища са на повърхността на земята.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не се прави на интелектуалец
45
0
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Пиши на български
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия лявото е дясно, а дясното е ляво. Бизнесът и дясното иска АЕЦ, лявото не иска АЕЦ. У нас е обратното. Лявото иска АЕЦ, дясното не иска АЕЦ. Ако искате просперитет, ток, АЕЦ, да бъдете европейски десни, трябва да гласувате за лявото в България.
43
0
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До 4-----Да но няма да оставяме въглеродни отпечатъци и ще ни похвалят Само не ми е много ясно ако наистина започне процес обратен на "глобалното затопляне " ,няма ли да предприеме мерки срещу "глобалното изстиване "
42
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия си вкарва автогол
41
23
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Браво, Германия! Стълб и пример на европейския съюз. Смели и дръзки. Заслужавате високия си стандарт.
40
5
 
28
 
! Отговори
до до 47 преди 1 година
"""Русия прибираше горивото на АЕЦ ,,Козлодуй" и го преработва"""" ----- Вярно е! А, когато дойде Уестигхаус, отработеното ядрено гориво ще си го скадираме по мазите!!!-))) Стига преди това с новото гориво да не стане галямо Бум с реактора, щото нашите са пригодени да работят само с руско. Абе все едно в дизелов двигател да налееш бензин - грубо казано.
39
15
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Прибираше! И преработването не значи неутрализиране на о тп адъка! Той си остава силно радиоактивен за десетки хиляди години! Няма контейнер, който да изолира и съхрани о тп адъка дори за 100 години.
38
2
 
21
 
! Отговори
47 преди 1 година
Русия прибираше горивото на АЕЦ ,,Козлодуй" и го преработва.