Политолог: Трудно е да се говори за отлив на доверие при Ердоган

Резултатите са изключително оспорвани
15 май 2023 09:48, Анисия Иванова
14

Напрегната нощ и най-вероятно втори тур на президентските избори в Турция. Разликата между първите двама претенденти за поста се стопява и вече е под 4,5%.

"Гласовете от чужбина също имат значение, там Ердоган води - има около 55-56%. Повечето анализи прогнозираха сигурен втори тур. Ердоган води с 2,5-2,6 млн. гласа. Трудно е да се говори за отлив на доверие", коментира в "България сутрин" политологът Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН.

Гостът изтъкна, че оглавяваната от Ердоган коалиция печели абсолютно мнозинство в парламента. Очакванията са били за относителен паритет между неговата коалиция и опозиционната, но те не са се оправдали. Анализатори са смятали, че проблемите в турската икономика ще дадат превес на желанието за промяна, но и тази прогноза не се сбъдна.

"Предстоят две много напрегнати седмици, в които опозицията ще опита да стопи разликата. Психологическото предимство вече е на страната на президента Ердоган. Независимо кой спечели изборите, той ще трябва да подобри благосъстоянието на гражданите. Трудно е да се управлява общество, което е разделено на два толкова големи лагера", каза още Карагьозов.

"Безсънна нощ имаше в цяла Турция, резултатите са изключително оспорвани. Президентът Ердоган има подкрепа на по-малко от 50% от гласоподавателите. Около полунощ стана ясно, че той няма да спечели на първи тур", посочи пред Bulgaria ON AIR кореспондентът на БТА в Анкара Нора Чолакова.

Социологическите проучвания са давали доста различни прогнози в зависимост от това до коя партия са по-близки, а държавната Анадолска агенция е била обвинена в манипулиране на данните, стана ясно още от думите ѝ.

"Ердоган е изключително умел и опитен политик, който от 21 години е начело на страната. Да не забравяме огромните нови проекти, които бяха реализирани дни преди президентските и парламентарни избори. Много нови жилища бяха построени за пострадалите от земетресенията, започна добивът на газ от Черно море", обърна внимание Чолакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Къв отлив, бее? Та той е мотивирал сичкото сали яшар, секва анадолска ***, всичкото лyзъpu зад граница, сяквите фанатици, купил е ромския вот, машинките са барнати. Направо странно след неговото изказване в стил предрешен победител...
13
1
 
1
 
! Отговори
Абе що не преди 1 година
... се върнеш в Минута е много? Какво се правиш на политичар??
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карагьозов..още един турчин с турско име дето се пише на българин и то в БАН.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избягалите от Турция, да лепят гипсокартон в Германия гласуват масово за Ердоган. Нещо, като нашите берачи на ягоди, за Възраждане
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз направо не мога да разбера как след такъв ерудит като Дениз Байкал, за лидер на републиканската народна партия идва такъв невзрачен и с лош изказ човек като Кълъчдароглу?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е театър на Ердо, главния му опонент некакъв 75 годишен, и правят уж напрежение, което не е така, голем цирк :)))
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди изборите си мислех, че Кълъчдароглу е като агент на Ердоган в Турция. Докато Кълъчдароглу е начело на републиканците, те винаги ще губят изборите. Още Мухарем Индже го казваше това, но в крайна сметка беше принуден да се махне от републиканската партия и да създаде своя. Уж има демокрация при републиканците, а реално не дават да смени някой Кълъчдароглу като лидер на партията. Ясно е че този не става. Ако републиканците искат да продължават да губят избори, ок. Но иначе трябват промени.
7
3
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Очевидно на комшиите им харесва да ги управлява ислямист.......жалко!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердо управлява от много време в Турция, едва ли ще допусне друг старец на 75 години да му заеме мястото.....хахахаха :))) Даже е обидно за образованите турци, че опонента на Ердоган е некакъв невзрачен старец, явно са немали по млад кандидат за театрото на бай Ердо :)))
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кълъчдароглу, ако загуби и тези избори, вече трябва да си подаде оставката като лидер на републиканците и да даде път на някой друг. Заради него Ердоган от 20 г. е на влсат в Турция. Може Кълъчадроглу да е много талантлив бюрократ, но се видя, че за лидер на партия не става. Няма изказ, няма визия, няма стоене на лидер, няма чувството човек като го гледа, че може да му се довери. Републиканците въобще са някакви много странни. За 20 г. не разбраха, че трябва да си сменят лидера.Само губи избори.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целите тези избори бяха дирижирани от Ердоган. той знаеше, че срещу кмета на Истанбул ще загуби и затова "независимят" съд заплаши да заведе дело срещу него, т. е. въобще да не се кандидатира, защото може да пуснат в ход делото и да го осъдят набързо, и да няма право да участва в изборите. И опозицията клекна. Отделно беше ясно, че Кълъчдароглу е съмнителен, защото не е печелили досега нито едни избори като лидер на републиканците.Освен това е алевит,а досега алевит не е ръководил Турция никога.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не знам как така опозицията даваше постоянно анкети, че печели още на първи тур, а накрая се оказа друго? Може би изборната активност, която е близо 90% означава, че избирателите на Ердоган са се мобилизирали. И сега гледам при тези резултати от опозицията казват, че на балотажа щели да спечелят. Как? Трябва всички които гласуваха за Оган да гласуват до един за Кълъчдароглу. Нали от опозицията не мислят, че това ще стане? Призовават избирателите на Ердоган да сменят своята позиция за 15 дни..
2
1
 
6
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Не се говори за доверие и недоверие, говори се за камшик и зандан ! Робите с добро не можеш да ги пасеш и най - вече да ги стрижеш ! Турското стадо си иска сопата, тя му е нужна както слънцето и въздуха за всяко живо същество!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако беше некой млад наперен турчин, разбирам да се пенят толкова българските турци, ама опонента на Ердоган е 75 годишен, тоест старец срещу старец.....леко смешно е :))) Ердоган управлява от много време в Турция, едва ли ще допусне друг старчок на мястото му :)))