Сеул твърди: Разбилият се севернокорейски сателит не е шпионски

Пхенян го изведе в орбита през май, минути след изстрелването се разби
5 юли 2023 08:23, Анисия Иванова
11
Сеул твърди: Разбилият се севернокорейски сателит не е шпионски
Снимка: БГНЕС/EPA

Първият шпионски сателит на Северна Корея не е имал "никаква военна употреба", заяви Южна Корея след анализ на останките му.

През май Северна Корея се опита да изведе в орбита това, което определи като първия си военен разузнавателен спътник, но ракетата, която го носеше, падна в морето минути след изстрелването.

Катастрофата предизвика сложна 36-дневна южнокорейска спасителна операция, в която участваха флотилия от спасителни кораби, миночистачи и дълбоководни водолази.

Извлечените части от ракетата и спътника бяха анализирани от експерти в Южна Корея и Съединените щати, съобщи министерството на отбраната в Сеул днес след края на операцията.

Те "прецениха, че той изобщо не е имал военна полезност като разузнавателен спътник", заяви министерството.

Северна Корея заяви, че е разработила шпионския спътник като необходим противовес на нарастващото военно присъствие на САЩ в региона.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун превърна разработването на военни шпионски спътници в свой основен приоритет.

Пхенян обеща скоро да изстреля друг такъв.

Според държавните медии управляващата партия на Северна Корея " остро" критикува длъжностните лица, отговорни за катастрофата миналия месец.

Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването на сателит от Северна Корея на 31 май като нарушение на резолюциите на ООН, забраняващи на ядрената държава да използва технологии за балистични ракети.

Анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между разработването на междуконтинентални балистични ракети и възможностите за изстрелване на космически спътници./БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Северна Кореясателит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 7 Не. Нямаме и скоро няма да имаме, заради пълния резил и провал в разузнаването, в хода на погрома, който му устроиха американските агенти и натегачи от СДС
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До do 8 do 5 От както националните предатели от СДС дадоха на враговете ни списъците на нашите разузнавачи на тяхна териториа, с всички необходими данни за точното им идентифициране, тези хора изчезнаха някак си. Други, разжалваха и уволниха. После едва ли ще има луд човек, който да си слага главата в торбата, за да разузнава за такива подлеци и национални предатели. Според специалистите, ние ще имаме разузнаване най-рано след 50 години от това гнусно събитие. Тоест, не порано от след 10 - 20 г
8
0
 
1
 
! Отговори
do 8 do 5 преди 9 месеца
Твърде много ме съмнява ме да имаме разузнаване. По-скоро само контраразузнаване.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До do 5. Ние разузнаване нямаме ли ?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имало значително технологично припокриване между разработването на междуконтинентални балистични ракети и възможностите за изстрелване на космически спътници. Какво откритие на анализаторите?! Все едно великият съветски конструктор Сергей Павлович Корольов не реализира за пръв път през 1957 г. това технологично припокриване.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 4. А нашата велика нация защо не може и това да направи ?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сигурно и те като една друга "велика" нация са сложили някой Канон с китов обектив вътре, правят снимки на земята и ги пращат. И това се нарекли военен шпионски сателит.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хаххахахахахахаха
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То не е лесно да изведеш ракета до орбита. До сега само 10 държави и Илон Мъск са успели
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като минути след изстрелването се е разбил, то тогава не е бил изведен в орбита както се твърди в подзЪглавието. Не разбрах твърдението, че не е имал военна употреба какви емоции трябва да предизвика ?