Ердоган си изигра добре картите с членството на Швеция в НАТО

Заплахите на Медведев са част от постоянното говорене, посочи Ангел Найденов
12 юли 2023 21:46, Красимир Ангелов
9

Войната принуди страните членки да задълбочат своето сътрудничество. Един от ключовите въпроси беше за отношенията между НАТО и Украйна в две посоки - очакванията за членство на Украйна в НАТО и гаранциите за сигурност във времето до присъединяването на Украйна към НАТО. На тази среща не можеше да няма решение, свързано с евентуалното членство на Украйна в НАТО. В крайна сметка решението гласеше, че Украйна ще получи членство, когато страните членки са съгласни. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите отпадането на Плана за действие на членство дава политическите, икономическите и военните цели, които трябва да постигне всяка дена страна-кандидатка.

"Това изискване отпада за Украйна и военното решение е свързано с предоставянето на една многогодишна програма за модернизиране на въоръжените сили на Украйна. Акцент ще бъде поставен не само върху сухопътните войски, но и върху военновъздушните, и военноморските сили. Икономическата и военната помощ са част от този пакет, който дава съдържанието на гаранциите за сигурност", обясни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Найденов коментира думите на Медведев, според които увеличаването на военната помощ за Украйна приближава трета световна война.

"Този наратив и използването на заплахите са част от постоянното говорене. Едва ли трябва да бъде следван от коментар. Желанието на Руската федерация да бъдат ограничени военните помощи и подкрепата за Украйна са част от условията, които тя предоставя като елемент на бъдещи преговори, и постигането на мир", настоя бившият министър на отбраната.

С оттеглянето на възраженията на Турция по отношение на членството на Швеция - турският президент добре си е "изиграл картите", смята Найденов.

"Пое ангажимента да бъде бързо придвижен протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО през различните институции. Какво получи Ердоган в замяна? Той постигна възобновяване на преговорите със Щатите за придобиването на нови самолети F-16. Сред най-важните решения на тази среща е одобряването за прилагане на плановете за отбрана. Те дават отговора на Алианса в случай на руско нападение", разясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
3
 
! Отговори
факт преди 9 месеца
единствената цел на ердоган е турция да бъде приета в ЕС , за това и го играе миротворец . и тогава жална и майка на Европа плюс че турското знаме ше се вее из всички членки на ЕС , отделно в строежа на джамии ше настане бум .
6
5
 
4
 
! Отговори
Тед преди 9 месеца
Бързо, бързо, излязоха в лятна ваканция парламента на Турция. Към октомври ще се съберат, а до тогава колко още Корана могат да запалят в Швеция.
5
5
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 9 месеца
Ердо е Най-Големият Играч - Пусна Всички По Пързалката.....ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Турците са хитри, не са наивници като нас, изиграха рашките отвсякъде, като им се пишеха аверчета, което е необяснимо предвид историята им :)))
3
13
 
12
 
! Отговори
Байрам преди 9 месеца
Ердо е фурнаджийска лопата.Виж Орбан е друга бира.Остана само той и сърбите,всички други са обезумяли..
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ердоган ги изпързаля. Днес се отметна за подкрепата на Швеция в НАТО. Уж щеше до седмица да го подпишат, ама кой! Минимум. след 6 месеца щял да подкрепи. Направо хубава работа,ама ......
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя ястреб натовец, а жена му Мая Манолова ходи на поход за мир , в левицата е дето са про русия. Ей тва са наще политици