Случаят с тримата българи - част от новия подход на Путин за шпионаж

Русия се е насочила към активиране на "спящи клетки"
16 авг 2023 18:32, Стела Стоянова
271
Случаят с тримата българи - част от новия подход на Путин за шпионаж
Снимка БГНЕС, архив

Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който имал магазин за прежди в Атина, а сега и трима българи, арестувани във Великобритания. През изминалата година полицията и службите за сигурност по целия свят обвиниха множество хора, които водят привидно безобиден живот, че са агенти или оперативни работници на руското разузнаване, пише "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Много други бяха обвинени в предаване на информация на Русия, включително охранител на британското посолство в Берлин, осъден на 13 години затвор, и повече от дузина души, арестувани в Полша, обвинени в изпълнение на различни задачи за руското разузнаване.

Много неща за тримата българи, за които се твърди, че са сред петимата души, задържани през февруари, остават неясни. Срещу тях са повдигнати обвинения, но съдебният процес е чак през януари, те все още не са направили изявления, а британските власти не са оповестили подробности за обвиненията.

На всички обаче вече е ясно едно: откакто Владимир Путин започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари миналата година, Москва прибягва до по-рисковани и не толкова конвенционални методи за шпионаж, най-вече защото много от шпионите, които беше поставила под дипломатическо прикритие в Европа, бяха изгонени.

Традиционно и трите основни руски служби за сигурност - вътрешната ФСБ, външното разузнаване СВР и военното разузнаване ГРУ - изпращат свои агенти в чужбина под дипломатическо прикритие. Те също така са използвали в миналото оперативни работници, представящи се за руски бизнесмени, туристи или журналисти.

Войната направи всичко това много по-трудно. Центърът за стратегически и международни изследвания изчислява, че през първите три месеца на войната от руските посолства са били изгонени над 450 дипломати, повечето от които от Европа.

"Времето след войната, с всички експулсирания, беше съдбоносно за руската разузнавателна система и те се опитаха да я заместят с различни неща", каза през пролетта пред "Гардиън" един от служителите на европейското разузнаване.

Много пътища, които преди това Русия е използвала за своите агресивни шпионски операции, са вече затворени. Когато Сергей Скрипал беше отровен с „Новичок“ през 2018 г., отровителите бяха агенти на ГРУ, които използваха руски паспорти, издадени под фалшива самоличност, за да получат британски визи. Разследващият сайт „Белингкат“ проследи номерата на паспортите им до конкретна паспортна служба в Русия, което позволи идентифицирането на много други агенти на ГРУ, използвали паспорти с подобни серийни номера, и разкри прикритието на множество руски агенти.

Освен това след войната за руските граждани е много по-трудно да получат визи за пътуване до Великобритания или Шенгенската зона, което означава, че хора като нападателите на Скрипал сега трудно биха получили визи, дори ако връзките им с ГРУ не бяха разкрити.

Поради всичко това Русия се е насочила към активиране на спящи клетки или към прехвърляне към по-активна шпионска дейност на неофициални агенти и оперативни работници. Те могат да бъдат граждани на трети страни или "нелегални" - руски оперативни работници, представящи се за граждани на трети страни, които години наред старателно изграждат прикритието си. Нелегалните, останали от програмата от съветската епоха, традиционно извършват малко активна шпионска дейност, което им позволява да се впишат в обществото при по-дългосрочни мисии.

Още по темата

Въпреки това през последната година поне седем предполагаеми „нелегални“ бяха разкрити на Запад - в Норвегия, Бразилия, Нидерландия, Словения и Гърция. Някои от тях успяха да избягат и се предполага, че са се върнали в Русия, а други все още са в ареста на Запад.

Тримата заподозрени шпиони във Великобритания бяха арестувани през февруари, два месеца след като Мария Майер и Лудвиг Гиш бяха арестувани в Любляна, Словения. Властите там смятат, че двойката руснаци, които са се представяли за аржентинци, всъщност са били професионални служители на СВР.

Майер е управлявала художествена галерия в Любляна и е използвала работата си под прикритие за чести пътувания, включително до Великобритания. Не е известно дали тя е изпълнявала шпионски задачи във Великобритания и няма публични доказателства, които да свързват нея или други руски оперативни работници с тримата обвинени българи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: шпионажбългариПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
6
 
1
 
! Отговори
НЕ СА ВИНОВНИ преди 9 месеца
ОСВОБОДЕТЕ СИРОМАСИТЕ БРЕ>>КАКВИ ШПИОНИ КАКВИ ПЕТ КИРЛИВИ ПЕНИТА..Всичко се следи от лаин. Следят ПУТИН И ДВОЙНИЦИ В МИКРО ИМПЛАНТИ<НАНО СКЕНЕРИ<НАНО РОБОТИ<СПЕЦ ВАКСИНИ<<МОЗЪЧНИ ИМПЛАНТИ МОДЕЛИРАТ ПОВЕДЕНИЕ ОЗВЕРЯВАТ ГО СЪС СПЕЦ НАРКОТЦИ ИПОЛЗВАТ АРТиСТА ЗИЛИНСКИ ЗА ОЗВЕРЯВАНЕ С КОМЕНТАРИ НА УКРАИНСКИ..НЕ
199
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мисия Лондон пълна комедия
198
2
 
1
 
! Отговори
Мерки и санкции тряб преди 9 месеца
Ако се изразява различно мнение, значи лицето е агент на Путин и следва се вкарва в черен списък, да се държи под наблюдение и ако трябва, да се интернира, за да се запази обществото от такива вредни елементи. В крайна сметка как иначе ще опазим демокрацията и евроатлантическите ценности
197
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин Мордашов,Елекперов,Авен, Дерипаска,Абрамович,Махмудов, Милер, Розенщайн, Чорни,Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
196
2
 
2
 
! Отговори
Оказва се преди 9 месеца
Проруските копейки вземат пари за всеки плюс или минус при техен коментар. Въздържайте се и споменаване на псевдонима им. Ламтурниците мързеливи.
195
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руските тролейбуси вземат пари за всеки плюс или минус при техен коментар. Въздържайте се
194
1
 
2
 
! Отговори
Бео Бахтер преди 9 месеца
...леле майко, свърши им новичока и ни почнаха със шпионите
193
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На Великофашистка британия и лъсна голия немит за дник пред света , пиратския кораб потъва и агонията е голяма.
192
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 месеца
Така беше през комунизма. Без съд и присъда директно в лагер или затвор.
191
7
 
3
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
до паню баирски... Ибрик долен , много си се засилил , кой отвлича незаконно и има бази за мъчения на карибски остров????
190
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До джо обаче хората са в затвора разбирате ли това. По подозрения и по клевета но без доказана вина. Без коментар...
189
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не чух нито едно доказателство за вина. Чух само предположения. Хора арестувани и тикнати в затвор без съд и без присъда. Нов лайпцигския процес ли е това. По клевета. На друг българин.
188
9
 
3
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
много елементарно писане , Путин е непричом в тази работа , просто англетата са гледали мхого филми за агент оо7 и мак гайвър... Не обръщате внимание ,но от статията не се разбира какво в крайна сметка са шпионирали и как. От всички статии и писания за русия , това е поредния кьорфишек на англичаните...
187
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не чух нито едно доказателство за вина. Чух само предположения. Хора арестувани и тикнати в затвор без съд и без присъда. Нов лайпцигския процес ли е това. По клевета. На друг българин.
186
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо са задържани хора които не са осъдени. Защо са осъдени невинни хора. Има ли демокрация във Великобритания. Защо на някакъв журналист от някакъв вестник се вярва и защо изобщо се допуска той да клевети и да топи българи и България нищо.
185
1
 
1
 
! Отговори
Йокин преди 9 месеца
Нов подход,ГРЪНЦИ.От време оно,Юдино,СЕ НАМИРАТ,Юди,които,за ТРИЙСЕТ СРЕБЪРНИКА,ВЪРШАТ,ПРОДАЖНИ ДЕЛА.
184
9
 
3
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
В отбранителната зона на 1-ва танкова армия щурмови групи на зомбирана по натовски стандарт биомаса извършиха две атаки на позициите на ВС на РФ в района на Новоселовское. Зомбакнацистишен бяха разкрити своевременно, всички контраатаки бяха отблъснати чрез нанасяне на превантивни огневи поражения от артилерията на групата и унищожени до взвод зомбита. По време на контрабатарейния бой руската артилерия е унищожила самоходна артилерийска установка полско производство "Краб", 2С1 "Гвоздика" и 120-мм минохвъргачка в Стелмаховка и Песчаное.
183
8
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
По време на боевете в посока Купянск щурмовите групи на 6-та комбинирана армия от ВС на РФ превзеха пет опорни точки, три наблюдателни поста и разбиха пехотен взвод в района на селището. Олшана. С цел възстановяване на загубените позиции зомбинацитата извършиха четири контраатаки на части от 14-та отделна механизирана бригада и 95-а отделна десантно-щурмова бригада срещу руските позиции в района на Синковка, Манковка и гората Усы. Всички контраатаки са отблъснати. Загубите на зомбираната по натовски стандарт биомаса са 40 зомбита.
182
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Когато става дума за територията на Крим, която беше руска до 1954 г. и където мнозинството от населението все още се смята за руснаци, мисля, че всяко връщане обратно е илюзорно", каза Саркози в интервю за Le Figaro. Саркози също предложи провеждането на нов референдум "под наблюдението на международната общност", който да убеди Запада. През май ръководителят на парламентарната фракция на партията Френско национално обединение Марин Льо Пен заяви, че смята Крим за законна част от Русия.
181
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Руските танкове за първи път получиха комплекс за електронна защита срещу FPV-дронове, "Тритон". Разработката, създадена от холдинга "Лаборатория ППШ", беше показана на форума "Армия-2023". На експозицията той беше монтиран на танка Т-72Б3М. Какво представлява "Тритон": Предназначен за потискане на каналите за управление и предаването на данни от вражески FPV дронове; комплексът може да се управлява дистанционно, което осигурява максимална безопасност на операторите;- работи на четири честотни ленти: 868, 915, 1300 и 2400 MHz - Triton може да работи както от автономна вградена батерия, така