Мароко обяви тридневен траур след тежкото земетресение

Най-малко 1037 души са загинали, 1204 са ранени, много от които тежко
9 сеп 2023 22:44, Анисия Иванова
3
Мароко обяви тридневен траур след тежкото земетресение
Снимка: БГНЕС

Мароко обяви тридневен национален траур след смъртоносното земетресение, при което загинаха повече от 1000 души, се казва в съобщение на кралския дворец, предаде АФП.

"Взето е решение за тридневен национален траур, като знамената ще бъдат свалени наполовина на всички обществени сгради", се казва в изявление, след като крал Мохамед VI председателстваше среща за обсъждане на бедствието.

Срещата се проведе, след като земетресението, най-смъртоносното в северноафриканската страна от десетилетия насам, удари югозападно от туристическата гореща точка Маракеш, убивайки най-малко 1037 души и ранявайки други 1204, много от които в критично състояние.

Още по темата

След като бе информиран от официални лица, кралят нареди незабавното създаване на "комисия, отговорна за разгръщането на програма за спешна рехабилитация и помощ за възстановяване на разрушените жилища в районите на бедствието" и "грижата за бедстващите хора, особено за сираците и уязвимите".

Той разпореди също така да се осигурят "жилища, храна и всички други основни нужди" на нуждаещите се, както и да се открие специална сметка в централната банка за дарения за помощи.

Междувременно Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) обяви, че възстановяването на щетите от най-смъртоносното земетресение в Мароко от десетилетия насам може да отнеме месеци, ако не и години.

"Сега се мобилизираме, за да подкрепим мароканския Червен полумесец", заяви Хосам Елшаркауи, регионален директор на МФЧК за Близкия изток и Северна Африка, като предупреди: "Очакват ни много месеци, ако не и години работа." /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Иван Костов и ПП-ДБ са виновни и за това!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и тука имаше националния траур, ама в памет на Сглобката :)))
1
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 7 месеца
Няма смисъл да пишете нищо на тая тема ,ще станат по малко жертвите ,а като пишете с два дена закъснение ще ни спестите много негативни новини !