Газпром може да се извърти пред България: Ще обяви, че газът е неруски

Това обяви Пламен Димитров
22 окт 2023 13:55, Росен Стойчев
59
Газпром може да се извърти пред България: Ще обяви, че газът е неруски
Снимка: БГНЕС/EPA

"Може да се опитат да представят този газ за неруски, ще се иска някакъв сертификат за произход. "Газпром" може да кажат "този газ е наш, но не е руски, а с друг произход". Мярката важи само за руския газ." Това пред Блумбърг обяви Пламен Димитров.


Прогнозите са - при запазване на сегашните обеми - България да получава около 2 млрд. лв. на година от преноса на руски газ, а руският газ да стане по-неконкурентноспособен спрямо алтернативни източници за Европа и да се орежат приходите за Русия.

Още по темата

Възможно е Унгария да се опита да оспори решението в Съда на ЕС, но обосновката на "Булгартрансгаз" е за force majeure, подобно на обосновката на "Газпром" при спирането на доставките на газ за България през 2022 г. заради искането плащанията да бъдат в рубли, обясни Димитров.

    "Сходен е случаят. "Булгартрансгаз" може да кажат - да, в договора не пише нищо за тази такса, само че ние сме българска компания и се съобразяваме с българското законодателство. Има налице force majeure. Най-добрият вариант - и може би целта - е "Газпром" да не увеличи цените за Сърбия и Унгария, не намали транзита през България, а просто намали своята печалба."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: превозПламен Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
48 Камионите отдавна заобикалят Сърбия, защото налага високи такси, тъй като за нея не важат утвърдените в ЕС. Всички минават през Румъния.
47
9
 
10
 
! Отговори
Евала Радев преди 6 месеца
Неоспорим кандидат за новите антинобелови награди е българския президент Радев. Той е единственият президент в света,който страда,че държавата на която е президент ще получи повече приходи за сметка на чужда компания
46
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Безумната стойност на таксата дойде от некадърността на Кокорчо да направи реалистичен бюджет и сега търси пари по камък и дърво
45
7
 
7
 
! Отговори
Сссс преди 6 месеца
Ами Сърбия ще въведе такса 50евро за БГ камиони и ще се оправи работата....😁
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Което означава, че трябва са има контрол и газа да бъде спрян, ако е руски.
43
4
 
17
 
! Отговори
България преди 6 месеца
Си я въртят всички на малкия си пръст.ПРОСТО ЗАЩО *** НИ УПРАВНИЦИ СА АЛЧНИ И ПРОДАЖНИ НЕМИЛЕЕЩИ ЗА НАРОДА СИ!
42
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците храбро бомбардират украински домове, А НА ФРОНТА ПОГРЕБАХА МИЛИОНИ ТОНОВЕ СТАЛИНСКО СТАРО ЖЕЛЯЗО И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МУЖИКА. МИЛИОНИ СА ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ ОСАКАТЕНИТЕ РУСКИ ИНВАЛИДИ ! ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ПЕЧАЛБА ОТ БЕЗУМНАТАовеннаОсераЦИЯ ! От 1917 до днес над 30 милиона интелектуалци и учени напуснаха Болшевишката Диктатура Русия, която се върна в Средновековието.
41
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рязко ще намалее финансирането на бсп и *** Клети ми копейкин защо не си стоя в максуда махала
40
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Германия е Увеличила 12 пъти вноса на Руски Петрол тази година до този момент!!!!-:) Интереса си гледат немците а не " политиката"!-:)
39
12
 
9
 
! Отговори
Изкуствен Интелект преди 6 месеца
ОТКРИ ЛИПСАТА НА ИНТЕЛЕКТ В КРЕМЪЛ...
38
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Газпром е търговец. Може да продава газ от Тамбукту! Тавани и ограничения са абсурдни! Сключена си дългосрочен договэр като не желаете борсови скокове!
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КИТАЙСКИ ГРОБИЩА ЗА ЧИСТО НОВИ КОЛИ И ВЕЛОСИПЕДИ Милиони нови китайски велосипеди и неизползвани китайски коли ръждясват на площадки на открито, защото са непродаваеми и няма място за тях нито в заводите, нито в складовете на дистрибуторите. Заводите теглят заеми от банките, за да не спре производството и да не нарастне критично процентът на безработица. Увеличава се броят на КИТАЙСКИТЕ градове ПРИЗРАЦИ с празни неизползвани жилищни квартали, дело на фалирали СТРОИТЕЛНИ компании ПИРАМИДИ
36
23
 
11
 
! Отговори
Москва преди 6 месеца
Българите са руски роби и трябва да пренасят руската газ безплатно.
35
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Произнася се гас а се пише гаС или гаЗ според това дали е член и др. Ти си неграмотен. Таксата е една и не може да се променя до новия договор но той е след 20 г. така че дотогава са я уговорили но след 20 г. може да няма война или съвзем друга тръба. По други договори бг има право да слага друга такса и така Денков се прави само че цака руснаците.
34
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да сложим Киро,Асен и Урсула да го миришат. Те са познавачи.
33
9
 
25
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
До Анонимен 35 Глупости на търкалета. Плаща се за преминало количество, а не на ангро! И вземи се научи един път за винаги, че се пише и произнася гаЗ, а не гаС. Баси евроатлантическата мисирка !
32
2
 
17
 
! Отговори
Fena преди 6 месеца
Поредната Mишka, дето си няма понятие от енергетика, но се изтъпанил да дава акъл! Др. Димитров, няма как Газпром да каже, че газът не е руски! От Русия идват 4 тръби и излизат около градчето Къикьой в Турция. 2 от тях отиват в мрежата на Боташ и дават това, което ние пренасяхме преди от Украйна. Другите 2 нямат никаква връзка:кран, тройник или отклонение в Турция! Идват директно тук,а ние пренасяме газа към Сърбия. Не знае мрежата, но дава акъл - всички по телевизиите са такива "ястреби"...
31
5
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 месеца
Или просто ГаЗпром (Анонимен 33, върни се училище и се научи да пишеш!) просто може да не плати наложените 20 евро за киловат . Защото плащането на транзите става не предварително , а в края на годината . И ще стъпят на тезата че такава такса не епредвидена в договора за транзит на гаЗ !
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не може да се извърти Гаспром защото е платила за транзита на руска гас. Това са измислици на Пламен.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
През турска тръба става турски а и там влиза и катарски и азерски и газа се меша. България го купува вече от Турция и Турция плаща на Русия в рубли или каквото ще но бг плаща $ на Турция.