Сблъсъци на стохилядно пропалестинското шествие в Лондон

По същото време се проведоха и контрадемонстрации
29 окт 2023 06:54, Елка Василева
36
Сблъсъци на стохилядно пропалестинското шествие в Лондон
Снимка: архив, БГНЕС

Полицията влезе в сблъсъци с протестиращи, докато около 100 000 пропалестински демонстранти дефилираха по централните улици на Лондон с искане за прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“, предадоха Прес асосиейшън и ДПА.

По същото време в центъра на Лондон се проведоха и контрадемонстрации, като десетки хора с британски знамена стояха близо до правителствените сгради край двореца Уайтхол, предизвиквайки скандирания „Засрамете се!“ от пропалестинските демонстранти.

Има двама арестувани участници в протеста.

Мъж е арестуван в района на Уайтхол, след като полицай е бил нападнат, съобщи столичната полиция в „Екс“ (бивш „Туитър“). Полицаят е откаран в болница след инцидента.

Друг мъж е арестуван по подозрение в нарушение на обществения ред и отправяне на заплахи за убийство на расова основа.

Засега не е ясно дали арестуваните са участвали в протеста или контрадемонстрацията.

Полицията влезе в сблъсъци с пропалестински протестиращи. Демонстрантите започнаха да се бият със служителите на реда. Нанесени им бяха удари с юмруци и ритници и полицаите наредиха на демонстрантите да се отдалечат.

Чуха се също викове "Аллах акбар", арабската фраза за "Бог е велик".

Демонстрантите се събраха в събота по обяд в Лондон с банери и плакати и пуснаха фойерверки и червени и зелени ракети.

Някои скандираха "От реката до морето, Палестина ще бъде свободна", въпреки противоречия около значението на лозунга.

Жена беше съборена от полицейски кон, след като животното беше стреснато от фойерверки, но не изглеждаше пострадала, след като й помогнаха да се изправи.

Повече от 200 души организираха седяща демонстрация в лондонската гара „Уотърлу“, скандирайки „Прекратете огъня сега“.

Повече от 1000 униформени служители охраняват масовите прояви, съобщиха от полицията. Изтъкнато беше, че полицаите ще реагират на всяко престъпно действие, когато го видят, и ще предприемат решителни действия, но може и да не забележат всичко в момента.

„Ще преглеждаме видеонаблюдение и изображения/видео, споделени от обществеността, за да идентифицираме престъпления“, предупреди столичната полиция.

Съгласно Закона за обществения ред бяха наложени няколко условия, включително протестиращите да следват определен маршрут и да не се събират в определена зона около израелското посолство.

Митинги са организирани в събота и на други места в Обединеното кралство – включително в Манчестър и Глазгоу. В неделя трябва да се проведе протест в центъра на Бристъл.
(БТА, Петя Гергова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лондонистан:)
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Лошото е че тези палестинци плъзнаха навсякъде. ЕС сам вкара вълка в кошарата, затова сме свидетели на такива унизителни демонстрации в сърцето на Европа. Доколко в Лондон живеят англичани е трудно да се каже, по скоро те са малцинство.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ердоган заплаши, че ще обяви Израел за групировка-военен престъпник. Президентът на Иран обвини Израел, че е прекрачил червените линии.
27
15
 
18
 
! Отговори
От 11.09 преди 5 месеца
Когато танцуваха по улиците при веста за атентатите в САЩ, съм намразил палестинците и арабите. И до днес , всеки ден се убеждавам,че съм прав. Нашата култура не е съгласна да се радваш,когато умират хора,да танцуваш,защото друг е отрязал главата на дете, да смяташ,че е нормално да убиеш всички, защото аллах е велик. Или да крещиш в екстаз като руснаците ...за какво ми е света,ако Русия я няма. За мен лично ,между руснаци путинисти и терористи палестинци Няма никаква разлика.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Белите сме кът затова шът яснооо
25
1
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 месеца
Има още макар и малки шансове за отлагане на новия етап от световната война. Това зависи от всеки от нас. Не гледайте събитията отстрани. Те ще ви застигнат и ще е късно тогава
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В АНГЛИЯ,САЩ И ЗАПАДЕН ЕС БЕЛИТЕ СА МАЛЦИНСТВО У НАС СЪЩО
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В ЛОНДОНИСТАН Е ТАКА ПИТАЙТЕ САДИК КМЕТА
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
доколкото разбрах няколко г..е..я. викали от оградите "засрамете се" на стоте хиляди борци за мир.
21
2
 
4
 
! Отговори
Георги преди 5 месеца
Не става с протести , нека всички пропалестински настроени добри хора да отидат доброволци и да помогнат на добрите хора от Хамас , в борбата с ционистите , така ще помогнат и на Европа и всички ще са доволни , от разстояние с протести всеки може , нека отидат в газа да помогнат
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ама то е просто. Тези 100 000 или в самолета и с парашути ги пускат над родните им места или в газови камери. Ще се окаже, че хит лер не е бил толкова погрешен.
19
0
 
5
 
! Отговори
Ханс и Гюнтер преди 5 месеца
Старият немски шофьор дядо Ханс возел в буса си мигранти към близкият град. По едно време свършило горивото на буса и дядо Ханс видял къщички в местното алпийско селцв. Слязъл от буса и се запътил към светещите прозорчета. Потропал на вратата и му отворил по пижама дядо Гюнтер. -Привет,драги! Горивото ми свърши , а бусът ми е пълен с мигранти- казал дядо Ханс.-А сега- отговорил дядо Гюнтер- ами ще трябва да *** на парчета, понеже имам само микровълнова печка!!!!
18
4
 
7
 
! Отговори
Мин Дил преди 5 месеца
Отдавна съм взел пуканки и чакам кога в Европата ще почнат граждански войни! А те ще почнат, не се и съмнявайте. Тогава ще молим китайци, японци и корейци да се притекат на помощ. Ама едва ли. Кой, Китай ли, дето помни Опиумните войни, Япония ли с Хирошима. Хайде де. И тука ще колят бебета и разпарят бременни жени. Папата да стяга багажа за Аржентина, Мексико или Бразилия. В Европа иде Халифата.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
16 ти пиян ли си? Значи ти унищожаваш Русия, Китай и Иран. То викаш детска игра, но никой освен теб не се сетил до сега. Точно тия три държави , особено първата спират фашистите от САЩ да поробят света. И не защото искат света да живее по- добре, а защото искат света да работи за тях за да живеят те по - добре.
16
5
 
10
 
! Отговори
"Спрете огъня с преди 5 месеца
Протестиращите привърженици на терористите от Хамас сега искат спиране на огъня, но когато главорезите изкормваха израелски деца и жени радостни мълчаха. Тази война ще продължи, докато не бъдат ликвидирани всички терористични банди на палестинците и техните помагачи от Иран, Русия и Китай. Феодализмът си отива, спете спокойно деца...
15
1
 
5
 
! Отговори
Много лесно преди 5 месеца
е отдалеч да лаеш. Който иска нещо, да си ходи в държавата да оправя нещата, но нали и малко трябва да се работи, защото само с подскачане по площади, жълти павета, майдани нищо не става.Достатъчно е да имаш само един съсед от подобни същества, за да разбереш за какво иде реч.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Семити, сър!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Десетки хора с британски знамена стояха близо до правителствените сгради край двореца Уайтхол, предизвиквайки скандирания "Засрамете се!". Остава да утоичните у кого и по какъв начин предизвикваха скандирания, след като бяха едва 10-20 човека?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледах статия за един британски "правозащитник". Той самият - евреин по произход , спасил се на острова точно преди холокоста. Та сега помагал на всякакви бежанци да се установят там.И си викам - какъв човек трябва да си за да прецакаш страната и народа който те е спасил?!!!?
11
1
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 5 месеца
Митинга в Истанбул Вчера - 1,5 Милиона Човечета .....Израел Затвори Посолството, и САЩ също затвори 1 Посолството.в Адана......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА