Крал Чарлз III така и не се извини за колониалните злодеяния

Той само призна, че нередности са се случвали
2 ное 2023 07:50, Нели Христова
46
Крал Чарлз III така и не се извини за колониалните злодеяния
Снимка: БГНЕС

Крал Чарлз III отдаде почит в сряда на кенийските войници, които са се сражавали за Великобритания в двете световни войни, след като призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната ера, извършени в източноафриканската страна.

Но коментарите му във вторник в първия ден от държавното посещение в Кения разочароваха някои, които искаха официално извинение за бруталното потушаване на борбата за независимост на страната от Великобритания.

74-годишният монарх каза, че „злодеянията от миналото са причина за най-голямата скръб и най-дълбоко съжаление“, но не се извини. „Имаше отвратителни и неоправдани актове на насилие, извършени срещу кенийците, докато те водеха... болезнена борба за независимост и суверенитет. И за това не може да има извинение“, каза той на държавен банкет. „Нищо от това не може да промени миналото, но като се обръщаме към нашата история с честност и откритост, вероятно може да демонстрираме силата на нашето приятелство днес и по този начин можем, надявам се, да продължим да изграждаме все по-тясна връзка през следващите години".

Кенийската комисия по правата на човека (KHRC), която преди призоваваше Чарлз да „поднесе без уговорки и

недвусмислено публични извинения» за колониалните злодеяния, отхвърли изказванията му като «нищо особено».

„Той по никакъв начин не призна нито едно от сериозните опасения, които ние изказахме“, каза програмният съветник на KHRC Мартин Мавенжина пред AFP. „Човек би очаквал извинение, но кралят не успя да се извини.“

Чарлз, придружен от кралица Камила, е на първата си обиколка в африканска държава и държава от Британската общност, откакто стана крал миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
да допълня 14 преди 6 месеца
И за истинските бомби, хвърлени над София, които са разрушили целия център.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кога английският ще бъде отменен като език в ЕС? Английски е външен за съюза, доколкото и в Малта се кичат с малтийски език даже. В ЕС повече хора говорят арабски или турски като майчин, отколкото английски и е ресно да се съобразяат с реалностите. Подробност: Така нареченият "цивилизован свят" е ползвал за държавни и църковни нужди ВЪНШЕН и различен език - латински , до средата на 19-ти век. Там са приели чуждата зависимост в областта на духа за естествена, затова нямт собствен дух и воля.
12
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
А ще се извини ли за детските играчки-бомби, които британските самолети пускаха Февруари 1944г над България?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дъртият въобще не си дава много зор.Не му пука за нищо,пие си уискито и ходи на езда.Така че какви извинения какви пет лева.
10
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
А у нас атлантиците кога ще се извинят, че подкрепиха Луканов да няма лустрация?
9
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Белгийците и холандците са по-големи зверове от британците. Те извиниха ли се?!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Наскоро в Австралия се проведе референдум дали да се дадат някакви съвещателни права на останалите няколко хиляди представители на местното население. Решението на пришълците беше "НЕ". Британците са изтрбили десетки милиони хора само в Австралия,почти са заличили населението там. Навсякъде са били кръвожадни и сеещи смъртттт. Никъде с нищо добро не са запомнени. Защото нямат нищо съзидателно в манталитета си, даже народно творчество, елемемтарен фолклор нямат.Нямат и сетива да видят при другите
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледат със страх Слончетата.
6
0
 
5
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
Те смукали благата не само на Кения,ами и на цяла Африка и после защо били богати.Ами то е ясно, богати са тези страни които имат колонии като Франция,Англия преди Испания сега в новото време и САЩ.Ето пример Нигер колония на Франция тя от там смуче диаманти,уран и др.,а народа им няма какво да яде!Те затова се и разбунтуваха!Че също и тези *** от Бъкингам ,да са /извинели/, да не са луди!
5
1
 
2
 
! Отговори
anglo-saxon преди 6 месеца
do as i say not as i do !
4
0
 
2
 
! Отговори
Ти чул ли си преди 6 месеца
Крал, да се извинява?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ко ша са изсвинява? Да не ги е правил той?
2
0
 
2
 
! Отговори
гледам преди 6 месеца
около Чарли-слон и камила.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Звиняаайте повече тей няма да прайм не върши работа. Все тая.