Мъж намушка петима в Дъблин, избухнаха размирици

Сред ранените са три деца
24 ное 2023 07:10, Александър Попов
38
Мъж намушка петима в Дъблин, избухнаха размирици
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В ирландската столица Дъблин тази нощ избухнаха размирици, след като петима души, сред които три деца, бяха намушкани с нож, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На мястото на нападението до главната пътна артерия "О'Конъл Стрийт" се събраха антиимигрантски настроени демонстранти, които влязоха в сблъсъци със силите на реда. Малко преди 18:00 ч. по Гринуич около 50 протестиращи за кратко пробиха полицейския кордон, отцепил района. След това по-голямата група започна да хвърля предмети и да изстрелва фойерверки по полицаите. Демонстрантите започнаха да се разпръскват около 21:00 ч. по Гринуич. При сблъсъците бяха запалени двуетажен автобус и полицейска кола. Изпочупени бяха прозорците на разположен наблизо хотел, както и на заведение от веригата "Макдоналдс". Полицията съобщи и за разграбен магазин.

"Това са позорни сцени… Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, извърши сериозни актове на насилие", заяви пред журналисти шефът на ирландската полиция Дрю Харис.

По-рано през деня полицията заяви, че за нападението на площад "Парнел", което е станало малко след 13:30 ч. по Гринуич, е задържан мъж на около 50-годишна възраст. Случайни минувачи са се намесили още в началото на атаката. Сред жертвите е петгодишно момиче, което е било сериозно ранено. Другите две деца - петгодишно момче и шестгодишно момиче, са получили по-леки наранявания.

Харис заяви, че разследващите проверяват всички версии за  нападението. Преди това обаче високопоставен полицейски служител каза пред журналисти, че става въпрос за "изолирана атака", която не е свързана с тероризъм. "Няма да спекулирам повече по отношение на терористичен мотив. Докато не сме сигурни какъв е мотивът, трябва да останем отворени за причините за случилото се", подчерта от своя страна Харис.  

Сблъсъците между крайнодесни демонстранти и полицаи са почти безпрецедентни за Дъблин. В Ирландия няма парламентарно представени крайнодесни партии, но през последната година зачестиха малките антиимигрантски протести, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма такива филми като емигрант с алжирски произход. Има алжирец. Неинтегрируем, остава си камилар с животински манталитет завинаги. Не е ирландец или европеец. А тук че ще настъпят мотиката мюслитата, спор няма. Ирландците са не по-малко способни да отидат на 'почивка' в Алжир и да забравят едно куфарче с'фойерверки'. Ира го правеше години и години.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Културата на мушкането на неверници кръстоносци трябва да се уважава.
27
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 5 месеца
Що не ги пратите да поплуват из океана
26
0
 
25
 
! Отговори
бре преди 5 месеца
това което медиите в европа заобикалят е че емигрант с алжирски произход наръга няколко деца в дъблин и да хората ще протестират. По медиите в европа ги изкараха крайно дясни ти да видиш...
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕ на убийствата и изнасилванията от тия тарамбуки - няма да ги търпим повече
24
0
 
21
 
! Отговори
Арменчето преди 5 месеца
Щ о не казвате че е муслам!Продажни медии,така ви нареждат,нападнал е Християни,било безредици,хе хе,скоро иде гр. вой... в Европа
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тепърва Европата ще се натиска да приема хамаските палестинци - Германия вече е сложила щанда в Египет за молби за емигранти
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тепърва клетките на хамас ще трепят евреи.Нито един евреин по света нее в безопасност.
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Come out, ye black and tans...... Ирландска бунтовническа песен. Надявам се, че ще дадат пример на цяла разлигаваена Европа какво, как трябва да се действа.
20
0
 
14
 
! Отговори
ПрозападноОриентиран преди 5 месеца
Потърсете в мрежата материали относно това при какви обстоятелства се отнема руско гражданство - тази мярка засяга чужденците, които след като са получили руско гражданство "сеят вражда и омраза и не зачитат руските закони". Може да не одобряваме много неща, които се случват в Русия, но защо ЕС да не вземе за пример разумните руски начинания?
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 22 - Какви новини? И в чуждестранен сайт прочетох, че е алжирец.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
га ше го овесят на площада - за назидание на другите като него - натрепени черни
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нападателят е румънец. Така казаха по новините.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важно е да се знае дали е посегнал на етнически ирландчета или на деца от неговата общност. Защото, ако е второто, може да става въпрос за някаква тяхна битова драма и мъжът да е решил проблема според техните си традиции, без да го е грижа, че във Великобритания законите са други.
15
3
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 5 месеца
Извършителят е алжирец. А децата какви са? Питам, защото моя близка навремето е била учителка в Мароко. В училището, в което тя е преподавала имало подобен инцидент, но с по-голямо момиче. Бащата на девойката дошъл по време на учебен час и поискал да извикат дъщеря му да излезе навън, след което я убил с нож пред очите на други хора. Оказало се, че този ден той бил разбрал, че тийнейджърката си има приятел. Според техните нрави тя е посрамила семейството и бащата е длъжен да изчисти срама.
14
0
 
13
 
! Отговори
Св преди 5 месеца
За това си струва да се протестира- защита на нация, идентичност, народ. Нашите направиха такива зулуми заради БФС, кой го интересува тоя футбол-30-40 хил да гледат от 6 млн. население - 2 седмици още се разправят кой бил крив кой прав.
13
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 месеца
Защо не казват, че е с Алжирски произход!!!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този ще да е бил любимец на сорос
11
0
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
АТАКА С НОЖ НА ПУБЛИЧНО МЯСТО СРЕЩУ ДЕЦА ОТ РАЗЛИЧНИ РОДИТЕЛИ НЕ БИЛО ТЕРОРИЗЪМ :D ГЛЕДА ТЕ В ОЧИТЕ И ТЕ ЛЪЖЕ! И ОТ ПОЛИЦИЯТА СА ЗАЯВИЛИ, ЧЕ ЩОМ СА САМО 5 ЧОВЕКА ПОСТРАДАЛИТЕ НЕ Е ТЕРОРИЗЪМ! КОГАТО ПОСТРАДАЛИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 10 ЧОВЕКА ТОГАВА БИЛО ТЕРОРИЗЪМ ! НАПАДАТЕЛЯ СЕ КАЗВА АБДУЛА АШИТ ОТ ПАКИСТАН НО ОТ ПОЛИЦИЯТА ЗАЯВИХА, ЧЕ ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА ИСРАЕЛ ПАЛЕСТИНА
10
0
 
27
 
! Отговори
Настъпиха лопатата преди 5 месеца
Не казват какъв е тоя ама ако се окаже че е от алах акбаровците, там ще настъпят лопатата вече.Ирландците са едни от най-коравите *** в света. Щом най-мощната империя в света (Британската) стотици години не ги е пречупила. Ще ги разпратят кой от където е на части.