Гърците се лишават от храна за да се топлят зимата

85% се затрудняват да си покрият разходите за ток
26 ное 2023 14:00, Нели Христова
63
Гърците се лишават от храна за да се топлят зимата
Снимка: БГНЕС

Гърците търсят евтин начин за отопление, сочат проучвания. Половината от анкетираните признават, че компенсират разходите за отопление като намаляват парите за храна.

Последни проучвания публикувани днес показват, че 37% от гърците нямат средства да си отопляват достатъчно домовете, 85% се затрудняват да си покрият разходите за ток, а половината гърци намаляват разходите за храна, за да се отопляват през зимата. Тази година правителството отпуска безвъзмездна помощ на социално слаби домакинства за отопление.

В търсене на по-евтин начин да отопление много от гърците ползват дърва за огрев, предимно в планинските райони. Цените на дървата варират от 130 евро за кубик до 180 евро.

Част от домакинствата се отопляват с природен газ, но поради високата цена повечето потребители признават, че отопляват жилището си само по няколко часа.

Отопляващите се с нафта също редуцират часовете за ползване.

Не са малко и тези, които използват ток  за част от жилището поради високите цени на електроенергията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
А Българите преди 5 месеца
А на нас какаъв сатър ни готвят с зеления преход и излизането на свободния пазар на битовите клиенти,просто ни е бедна фантазията,но за сметка на това един кръг от олигарси ще крадът яко !
43
0
 
2
 
! Отговори
Евроатлантик еколог преди 5 месеца
А глобалното затопляне и то ли като контранастъплението ще бъде (никога)?!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българите се лишават над десетилетие, но на кой му пука. Сигурно 96% изпитват затруднение, няма значение дали в града или селото. Топлофикация пък ти реже главата и без да ползваш парно. Държавата се тресе от всичко, а политиците си живеят в някакъв измислен свят, но те са си добре. Не работят, а заплатата върви и то каква, купуват жилища на ниски цени, возят ги коли, хранят се евтино, а и какви отпуски за всеки празник си имат, че и лятото над 1 месец. Гърците ще се оправят, но тук едва ли.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ми прилича на руското пропагандно филмче в което уволнен от работа германец заедно със семейството си стояха на студено и сърбаха супа от хамстера на детето си за да не умрат от глад през зимата. Сигурно тия глупости са преведени с гугъл преводача от някой руски сайт.
40
2
 
10
 
! Отговори
ФлякФ преди 5 месеца
Неели Христова, отново ти пиша. В Република Гърция живеят и работят около 180000 български граждани. Всички имат близки и приятели в България. Така, че тази статия е пълна с лъжи и измама, затова никой не ви вярва. Впрочем, Гърция е с по-голям процент планини и гори от България. Там също има тежки зимни, големи студове и снеговалеж. Вижда се на картите, в интернет и в коректни публикации, а не в лъжливите Днес.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 43 Не ми се проверяваше за Горение, предположих, че и те може вече да не са словенка собственост, но всеки, като чуе Горение се сеща за Словения, за Шкода за Чехия, за Дачия за Румъния,макар,че тя и тя вече не е румънска собственост. Гърците имат силно лобо, но второ след еврейското не е, арменците имат повече влияние от тях в Света,италианците в САЩ също. Демокрацията да,ама те точно на тия стари лаври лежат. Нашите уреди Елдом не са световноналожени, но в Русия и Украйна гледам се продават
38
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 5 месеца
Писачите на статията,взимате ни съвсем за шшшшмааатки!
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
42, "Горение" е купена преди време ог Китай. Иначе не можеше да се справи с конкуренцията. Фабриките са в Сърбия вече. Гърците имат най-старата марка "демокрация", която не коментирам. Имат обаче второто най-силно лоби в света, след еврейското.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оно е голема студ у Атина.
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега гърците ли да жалим, че са в пъти по добре от нас? Ще имат 13-заплата и пенсия, а и зимата не е такава като нашата. Всичко сме си оправили, та ще ревем, че гърците се лишавали от храна, а колко такива има у нас, явно не знаете!
34
5
 
7
 
! Отговори
До хейт преди 5 месеца
Ти пък къде видя живи гърци. Дори по кръчмите нито персонала, нито клиентите са гърци.
33
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да беше Бг с топлия климат на Гърция, щеше да е райско.
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Не "комунизмът" на Папандреу ги е съсипал, а точно сегашната власт!
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОТВОРЕТЕ ПРОЗОРЦИТЕ ДА ВЛЕЗЕ ТОПЛОТО В ДОМА ВИ!!...
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОТВОРЕТЕ ПРОЗАРЦИТЕ ДА ВЛЕЗЕ ТОПЛОТО В ДОМА ВИ!!...
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Toва не са гърци, а египетски натрапници в Гърция!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
***, преди "за да" има запетая.
27
6
 
47
 
! Отговори
Хейт преди 5 месеца
Не ви ли е срам да публикувате откровени лъжи? Като че ли не можем да минем границата и да видим как е там? Кога сте виждали грък да се лиши от каквото и да било? Да не говорим, че зимата им е нищожна в сравнение с нашата (а по островите изобщо няма такава). Питайте българина какво му е да харчи пари за отопление 6-7 месеца в годината.
26
18
 
17
 
! Отговори
ЕвроАтлантичен ЕСССР преди 5 месеца
в 2024 година - Глад, Студ, Мизерия! а в Москва, Пекин и Пхенян - Топло, Красиво, Богато!
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да ги ожали човек, нас питат ли ни ??? хем по-малки заплати хем по- студено на север ..