В Северна Австралия очакват потоп, властите призоваха към евакуация

Най-опасно ще бъде в 170-хилядния град Кернс
17 дек 2023 14:22, Петър Бойчев
3
В Северна Австралия очакват потоп, властите призоваха към евакуация
Снимка: БГНЕС

Австралийските власти призоваха днес хиляди хора в северната част на щата Куинсланд в Северна Австралия да се преместят на по-високи места поради опасност от големи наводнения, причинени от проливните дъждове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според местните власти в някои предградия на град Кернс, популярна туристическа дестинация с население около 170 000 души, се очакват сериозни наводнения. "Жилищата в тези райони могат да се наводнят още повече заради приближаването на високи вълни и продължаващите валежи. Жителите трябва да се преместят на по-високи места още сега", съобщиха щатските аварийни и противопожарни служби на Куинсланд на своя сайт, предупреждавайки за извънредни ситуации в някои части от северната част на щата.

Наводненията са съпътствани от проливни дъждове, предизвикани от тропическия циклон "Джаспър", който връхлетя региона по-рано тази седмица, оставяйки десетки хиляди местни жители без електричество и наложи евакуацията на мнозина.

Австралийската метеорологична служба прогнозира "опасни и животозастрашаващи наводнения" в град Кернс и заяви, че по-късно днес нивото на придошлите води може да надхвърли отбелязания през 1971 г. предишен рекорд от 4,1 метра. Според местна аварийна група в града редица домове, сгради, пътища и мостове вече са били наводнени, като е възможно в района да бъдат прекъснати електрозахранването, водоснабдяването, телефонните услуги и да се стигне до проблеми с канализацията. Според метеоролозите проливните дъждове ще продължат и през днешния неделен ден, като ситуацията се следи отблизо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ламбда сонда преди 4 месеца
Синдито как е? Надявам се да е добре.....
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САШТ ще им помогне.
1
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Е сега е момента да тръгнат по хижи и заслони ,Коледа да празнуват