Хиляди котки в Кипър са засегнати от мутация на COVID-19

Новият вариант е силно заразен и се разпространява бързо
18
Хиляди котки в Кипър са засегнати от мутация на COVID-19
Снимка: Pixabay

Хиляди котки в Кипър са били засегнати от началото на годината фатално от мутация на коронавируса, който заразява животните, съобщава електронното издание на кипърския в. „Филелефтерос“, като се позовава на агенция „Дойче веле“.

Според агенцията учените изразяват притеснение за вероятно разпространение на новата мутация на вируса от животни, транспортирани от Кипър до европейски страни, предаде БТА.

Кипър е известен като „острова на котките“, тъй като там живеят безброй бездомни животни и много хора решават да осиновят бездомно коте от Кипър, което често взимат със себе си в други страни в Европа, отбелязва агенцията.
Във Великобритания беше регистриран първият подобен случай на котка с коронавирус, взета от Кипър.
Коронавирусът сред котките е познат отдавна, като много котки са преносители на т.нар. котешки коронавирус (FCoV-23). Повечето от тях не се разболяват или проявяват леки симптоми, но в случаи на мутация на вируса инфекцията може да бъде фатална.

Според британско проучване новият вариант е силно заразен и се разпространява бързо, заразявайки котки от всички възрасти. Предаването е най-вероятно директно от котка на котка, с повишен риск от развитие на котешки инфекциозен перитонит, който не е опасен за хората.

Няма сигурни данни за броя на фатални случаи на острова, но според доклади той достига до 300 хиляди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: коткиКипъркоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Грую преди 3 месеца
Че то ваксина за това има от 100 години :)Моята всяка година я боцкат
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахахаха ваксита взеха ви за мезе вече хаха
15
1
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 3 месеца
Лемур, не си ти, когато не си си взел буснера!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами ваксинирайте ги! Няма друг начин. Или ще чакаме на "естествения" имунитет? Нали така, антиваксъри?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само влечугите за безвредни, те са чисти като сълза, да ги запазим. До сега няма ковид по тях, нищо че се хранят с ковидни животинки.:))
12
3
 
0
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 3 месеца
За първи път violet nANO MUTANTS засякох на бинове с ябълки от ЧИЛИ на 17 Юни 2019 в Англия. в заведения в Canterburry KENT UK в чаши с бира са снимани МУТАФИЦИРАНИ мирко мутанти. ТЕрористите ползваха големи екрани на стените и видео терористични камери.НЕ ВЛИЗАЙТЕ В ЗАВЕДЕНИЯ С ВКЛЮЧЕНИ ЕКРАНИ/телевизори. Облъчват жестоко проникващо. У нас микро мутанти вкл черно чумно активни се засичат в зони поразявани от тол терористични камери .
11
4
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 3 месеца
Warnings about CLORINE TOXIC TERROR ... Традиционно мед мафията поразява милиони с хлор токсични бойни отровни вещества .У нас най често ползват белина и тризон едно към гьоторен. жертвите вкл деца развиват респираторни заболявнаия. След неправилно лечение - бронхити,пневмонии,астма,диабет..След 1997 мед мафията ударно започна да ползва дигитално холограмни оръжия вкл в телефони и лични документи. Облъчва проникващо тежко жертвите . Лекуват се само балнеотерапия за два часа.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Котки, кучета, тревопасни, преживни, вълци, всичко под ножа, и питомни и диви оставят въглероден отпечатък, /дишат и ядат, просто живеят/..:)):)):))
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много котки, защото има много змии. Като заради *ковидо*/па и по котките:))/, избият котките, ще си отглеждат влечуги и плъхове. Цяла Гърция е пълна с котки и хората се грижат за тях за разлика от ЕС. За това във Франция е пълно с плъхове по подлези и около кофи за ***, YouTube има доста видеа.
8
4
 
9
 
! Отговори
Алф преди 3 месеца
Никога не яжте сурово котешко.
7
6
 
8
 
! Отговори
Алф преди 3 месеца
С две думи - подлагайте котешкото на термична обработка преди ядене.
6
6
 
4
 
! Отговори
Dr Who преди 3 месеца
горките животни, либийките наистина тормозят и котката ми, сега и вирус са й измислили, както и на приятелите й котки, нали животните нямаха това, сега започнаха с домашните животни, после ще твърдят, че и другите имали "вирус"плюс че този вирус е много обиден и този път са се взели много насериозно, за разлика от предните пъти и сплашват населението, а вече и животнитетормозят ми животното и кълнат, освен че имат либийките и чума като през средните вековеЗащо изобщо си вярват като пишат
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега и животните почнаха да тормозят. Добре,че не разбират от хора
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 1Продавам котешка ваксина за Ковид.Изгодно производител е Pfizer изгодно. Колко дози да ви доставиме?
3
5
 
3
 
! Отговори
Е щом е заразен, то преди 3 месеца
значи е много лек. Няма нужда да се притеснявате. Колкото по-силно заразен толкова по-лек.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пълни глупости.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес платените путинофили ги няма да дращят коментари. В противен случай вече щяха да са изпонасрали с какви ли не щуротии за Ковид и ваксини.