Северна Корея изстреля над 200 брегови артилерийски снаряда

Южна Корея нареди евакуирането на цивилните от остров Йонбьон
5 яну 2024 09:00, Елка Василева
5
Северна Корея изстреля над 200 брегови артилерийски снаряда
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея изстреля тази сутрин артилерийски снаряди близо до спорната си морска граница с Южна Корея в нарушение на крехкото военно споразумение от 2018 г., съобщиха официални южнокорейски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Още по темата
Агенцията отбелязва, че това е накарало Южна Корея също да планира подобни учения.

Ученията на двете съперничещи си страни са първите от около година насам и се очаква да задълбочат и без това сериозната враждебност между тях.

Съветът на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла над 200 снаряда във водите северно от спорната им западна морска граница, като нарече севернокорейските учения провокация, въпреки че от Сеул не съобщават за щети, причинени от изстрелите. Южна Корея ще предприеме съответни стъпки, но не се дават повече подробности.

Жителите на разположения на първа линия южнокорейски остров Йонбьон казаха, че южнокорейските военни са ги помолили да се евакуират, тъй като планират да започнат учения с морски стрелби по-късно днес.

От 1999 г. насам морската граница между двете Кореи е била място на няколко кървави междукорейски морски сражения. През 2010 г. Северна Корея нанесе артилерийски удари по остров Йонбьон, в резултат на което загинаха четирима южнокорейци.

Споразумението от 2018 г. изисква Северна и Южна Корея да спрат ученията с бойни стрелби, както и въздушното наблюдение в забранените за полети и в буферните зони, които са установили по границата си.

Има опасност обаче това споразумение да се разпадне, след като между двете Кореи възникна конфликт след изстрелването на първия севернокорейски военен шпионски сателит през ноември.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Боби-Троби, виж каква коччинка сътвориха др0гарете от СеСеСеРето с името СК. Толкова е хубаво, че скакалците вече са застрашен вид, откакто свиннята Ким научи робите да рупат трева. Нооо Прасчо винаги намира пари за ракетки и бомби, то касскет друго не може и да роди.
2
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен 2 След войната СКорея е практически унищожена За 3 години война САЩ и Сие под егидата на ООН са пуснали на главите на Северо Корейците повече бомби от колко са ползвани във ВСВ от Съюзниците(САЩ, ВБ и СССР) 1952г САЩ дори бомбят иригациите на оризовите поля за да не може СКорея да произвежда храни. Единственото сигурно място са били тунелите и някои пещери. За това от тогава цялата поне военна индустрия на СКорея е заровена дълбоко под земята... Да трябва да се чете история!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След войната Северна Корея е доста добре, но от тогава на сетне управляващите крадат и харчат като за последно. Всяка година внасят огромни количества валута в замяна на роби, но нито лев не отива за дори минимално развитие на селските райони или индустрията. Още по времето на СССР, руснаците се отказаха да ги правят образцова държава за показ пред империалистите