Гърция е на път да формира енергийната карта на Балканите

Тя се кани да стане ключов играч
17 фев 2024 21:00, Стела Стоянова
33
Гърция е на път да формира енергийната карта на Балканите
Снимка БГНЕС, архив

Гърция е на път да се превърне в ключов играч на енергийния пазар в Югоизточна Европа, благодарение на новите енергийни връзки, инфраструктурното развитие и стратегическите придобивания. Тази трансформация се подхранва главно от два важни фактора: преминаването към по-екологичен енергиен микс и намаляването на зависимостта от руски природен газ след инвазията в Украйна, се казва в анализ на "Катимерини".

Ключови инициативи като придобиванията, извършени от Public Power Corporation (PPC) в Румъния, и очакваното разширяване в България и на други регионални пазари, в съчетание с активните мерки, предприети от Независимия оператор за пренос на електроенергия (IPTO) за укрепване на електроенергийните междусистемни връзки, означават значителен напредък в тази посока. Едновременно с това големите енергийни конгломерати следят отблизо регионалното развитие, за да се възползват от потенциалните възможности за навлизане на пазара.

Освен това при неотдавнашното посещение на министър-председателя Кириакос Мицотакис в Сърбия са били обсъдени въпроси за увеличаване на капацитета на междусистемните връзки между Гърция и Сърбия. Това начинание изисква сътрудничество със северномакедонския оператор MEPSO, в който IPTO е изразил интерес да участва като акционер. Съобщава се обаче, че инвестициите, включително тези в Северна Македония, са спрени в очакване на резултата от изборите в съседната държава.

Завършването на втората междусистемна връзка с България бележи важен етап, като на хоризонта се очертават още междусистемни връзки, включително с Италия (1000 мегавата до 2031 г.), Албания (1600 мегавата до 2030 г.), Северна Македония (модернизиране на съществуващата линия Солун - Битоля) и Турция (втора междусистемна връзка до 2029 г.). Тези проекти по северните граници допълват по-широките планове за големи междусистемни връзки, като например тези, свързващи Израел-Кипър, Саудитска Арабия, Египет, както и предстоящата линия на Зеления егейски интерконектор, завършваща в Германия през Адриатическо море, ръководена от IPTO.

Стратегическата визия на PPC за Балканите беше изразена неотдавна във Вашингтон от Гиоргос Стасис, ръководител на бизнеса на компанията, по време на 5-ия форум за Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, организиран от „Катимерини“, Делфийския икономически форум и Гръцко-американския лидерски съвет (HALC). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ни е предначертало началството в европейския колхоз. Ние ще сме купувачи, а не продавачи на енергия.
27
0
 
1
 
! Отговори
Кольо преди 2 месеца
Уж ние щяхме да сме хъба, ама май станахме ръбъ.
26
0
 
2
 
! Отговори
Във България преди 2 месеца
Построиха над 5000 джамии за 3-ти МАРТ и инвеститорите и международните банки избягаха с 200 като изрева ходжата си забравиха химикалките.
25
0
 
2
 
! Отговори
Аналните дупетати преди 2 месеца
Направиха така всички проекти за заобикалят родината и корабите бягат по Дунава за западна Европа и ме могат да го стигнат с 200 срещу течението.
24
0
 
0
 
! Отговори
Жиката преди 2 месеца
Добрия добро ,да сториш лошия с ножа по главата. Христо Ботев
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
честити роби -бай тодор ви остави като енергиен център на балканите-сега сте разходен материал
22
4
 
1
 
! Отговори
Спас преди 2 месеца
До ПВУ ВасилевТецовете са обещани още по времето на ГЕРБ и Бойко се е подписал.И много пари се дават за компенсация и преустройство.Но отчайващата тростотия и малоумие не позволява тези хора да направят правилния избор и да се преквалифицират.Защото в Бг е пълно с работа и за добри пари.Има и такива на които им се плаща да ръчкат осите и се плаща от изток.В 21 век такива лупави народи не оцеляват.
21
9
 
4
 
! Отговори
грък от Бахамите преди 2 месеца
Защо плащате въглероден данък ? Щото сте глупави . Цял свят не плаща тези простотии само България като най умната държава плаща зелен данък, въглеродни квоти и куп подобни рекети.
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако матрялът не беше 85% неграмотни про'с'таци, България можеше да е в тази роля.
19
3
 
14
 
! Отговори
ПВУ Василев преди 2 месеца
ТЕЦ2 го закриха, оставиха стотици безработни. Защо? Василев подписа ангажимент ПВУ за повишаване на плащане на квоти борса ТЕЦ2. Цената на ток ТЕЦ2 скочи с 200%, ток стана непродаваем. Турция не плаща квоти. При наличие, че ТЕЦ2 работеше изцяло с български ресурси, независима, пълен производствен цикъл. Вместо нашите майцепродавци да настояваха квотите да се намалят, защото единствени в ЕС сме покрили изискванията за квоти над 46%, в ЕС са 32%, този подписа увеличение! Унищожи цял отрасъл.
18
2
 
15
 
! Отговори
Денков преди 2 месеца
"Няма значение дали българската икономика ще пострада от антируските санкции, важното е те да имат ефект върху Руската федерация". Заямяма на 17 февруари премиерът на България Денков в интервю пред вестник "Известия". А че след година потребителите излизат на борса ток, че тази година внасяме ток, че сметките стават непосилни, ток, вода, парно. Не им дреме. Ще профукат 120 милрд лева за негодни реактори. Подобно Българофобско управление не сме имали в историята на България.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е на път да стане икономически хъб на европейските балкани.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, можехме да сме ние... с два нови ядрени реактора плюс 5 и 6 реактор в Козлодуй, плюс Южен потк!
15
1
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 2 месеца
да благодарим ако бяха честни изборите ,а дано ама надали
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да благодарим на българските избиратели, които си избират и преизбират все същите управляващи!
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една държава без енергетика е кръгла нула. В момента управляващите ни нулират и това се прави от повече от 10 г. и съвсем скоро ще го постигнат.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като в енергетиката на България се назначават само партийни невежи същества, какво друго се очаква. Вижте в момента какъв е министъра, вижте какви управляват ЕСО и НЕК и не се чудете. Енергетиката е тежка и сложна система, която не е за самозабравили се частници, тя е за хора с опит в отрасъла. Всички трябва да бъдат съдени за съсипването на този организъм с който България беше енергийно НЕЗАВСИМА.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май към Гърция ще сме придатък, въпреки, че турците строят повече мощности и то ядрени и не им затварят въглищата! Ние без въглища ще сме гола вода и внос. На вятър и мъгла няма как да я караме.
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За сметка на баламурниците от България!
9
5
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
А на Бочко хъба? Нали щяхме да сме ние този ключов играч, след като се отказахме от Южен поток, заради чужди интереси? Все повече се убеждавам, че Народния съд е бил едно от най-добрите неща в новата ни история. И че без Нов народен съд, нямаме шанс да просъществуваме като държава. Народе?1100467