Макрон отиде на фермерско изложение, последва хаос и сблъсъци

Той обеща въвеждане на ценови тавани в селскостопанските отрасли
25
Макрон отиде на фермерско изложение, последва хаос и сблъсъци
Снимка: БГНЕС

Освирквания, протестни викове, блъсканица  - традиционната визита на френски президент на Парижкото фермерско изложение често пъти е повод за конфронтация между политиката и земеделците. Но никога досега нещата не са прераствали в хаос, както вчера по време на пристигането на изложението на Еманюел Макрон, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Контекстът на фермерските протести предвещаваше "сложно гостуване" на президента на изложението. Но никой не си представяше, че при появата му ще бъде последвана от такава сцена, че се наложи намесата на полицаи с каски и щитове, опитващи се да възпрат гневни фермери.

Протестиращите се бяха мобилизирали още от 6 ч. сутринта местно време. Нещата ескалираха 8 ч., когато Макрон пристигна за церемонията по откриването на изложението, предвидена за 9 ч.

Последваха няколко часа са сблъсъци между гневни фермери и полицията, която ги отблъскваше. Заради животните на изложението, силите на реда нямаха право да използват сълзотворен газ. Самите животни в крайна сметка изпаднаха в паника от баталната сцена.

Заради напрежението откриването на фермерското изложение закъсня с четири часа и основната експозиционна зала, където бяха животните, беше затворена за обществеността, нещо, което не се е случвало досега, отбелязва Франс прес.

Все пак президентът успя за няколко часа да разгледа изложението. На няколко пъти той трябваше да отговаря на гневни коментари на фермери, допълва "Монд". В отговор той каза, че ситуацията с френското земеделие не е катастрофална и обеща въвеждане на ценови тавани в селскостопанските отрасли.

В петък Макрон анулира провеждането на голям дебат в пределите на фермерското изложение с участието на фермери и на  синдикати от отрасъла. Идеята за този дебат се провали, след като в четвъртък се разпространиха информации, че президентът е поканил на него екологичното движение "Бунтове на земята". Макрон вчера отрече да е имал намерение да кани представители на движението.

Той замени големия дебат, който планираше с малка дискусия с представители на земеделските синдикати, преди официалното откриване на изложението. А големият дебат ще бъде организиран в близко бъдеще в Елисейския дворец.

Фермерското изложение в Париж привлича около 600 000 посетители за около девет дни. Много често то се посещава и от политици, президенти и техни опоненти.

В началото на месеца френските фермери до голяма степен преустановиха протестите си, след като премиерът Габриел Атал обеща нови мерки в тяхна подкрепа на стойност 400 милиона евро. Но протестите се подновиха през седмицата с искане за повече помощ от страна на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Макрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ако не са фермерите, трактористите,краставичарите такива като маркончо ще умрът гладни
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е нали само "дюдюкаха" фермерите?? Вие го написахте това в предна статия. Кви сблъсъци, кви пет лева? Хахааааааа, те пък с една мека китка ли не могат да се оправят, да се напънат още малко!
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво е отишъл?
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Важното е да има милиарди за Украйна във вид на железа,а ферми,мерми,икономика и инфлация кой го е еня?
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако бъдат провесени по дърветата за нула време политиците ще влезнат в пътя!
13
1
 
32
 
! Отговори
НАРОДНАТА ЛЮБОВ преди 2 месеца
Заради животните на изложението, силите на реда нямаха право да използват сълзотворен газ. Самите животни в крайна сметка изпаднаха в паника от баталната сцена. МИ ЗНАЧИ ОТ ТУК НАТАТЪК НА ПРОТЕСТИ САМО С ЖИВОТНИ!
12
1
 
49
 
! Отговори
Смях преди 2 месеца
Полицията не могли да използват сълзотворен газ, заради животните, но по хората може. Ха ха ха. Ат тук натам по протести само с животни. Ха ха ха.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Френските фермери до голяма степен преустановиха протестите си, след като премиерът Габриел Атал им обеща нови мерки в тяхна подкрепа, но се оказа, че Габриел изпълнява само обещания, дадени на своя съпруг Стефан Сежурне.
10
17
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
Ето до какво водят дотациите.Има дотации , има проблем.
9
1
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Анонимен 5 Путин. Ха,ха..!
8
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откачалките искат да фалират земеделците,за да няма какво да се яде и да измрат невинни,защото били "замърсявали" и това водело до Глобално затопляне.Даже пускат статии най-нагло как трябвало да се съкрати свръхнаселението.Да си се съкращават те самите,а не другите!Укро зърното,което внасят не е читаво,защото на полската граница когато птиците са яли от разсипаното зърно всички до една след няколко минути са загинали.За какво опазване на околната среда говорим като и животните загиват?!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да вадят позабравеното изобретение на мосю дьо Гилотен и да ги почват наред
6
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Погледнах текста по диагонал, но очаквано не видях истинската причина за недоволството на всички в Европа, вкл. френските фермери - дъмпинга на замърсени с тежки мегали, ГМ стоки от пр0клетата Украйна.
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия не са като нас скоро Макрон и охраната, му няма да може да го спаси
4
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е ясно кой прави политиката във Франция и в ЕС!
3
0
 
28
 
! Отговори
До 2 преди 2 месеца
Ама знаят че ще му хареса...
2
1
 
34
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 месеца
Всички искат да "обичат" Макарон!
1
1
 
36
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Безгранична е народната любов....