Президентът на Словения пред Bulgaria ON AIR: Видях огромен прогрес в България

ЕС носи благоденствие на членовете си, каза Наташа Мусар
29 фев 2024 22:00, Красимир Ангелов
19

Ексклузивно пред Bulgaria ON AIR и програмния директор на медията - Николина Димитрова, говори президентът на Република Словения Наташа Пирц Мусар.

Тя разказа, че пази прекрасни спомени за България още от първото ѝ посещение у нас: "Показахте ми София и други части от страната, на които обикновено човек не би отишъл като турист. Имам забавни спомени. Вторият път беше за една конференция, която вашата компания организираше през 2017 г. Видях огромна промяна и прогрес във вашата страна и София. Не мога да кажа дали има промяна от 2017 г. досега, но съм сигурна, че има напредък. ЕС носи благоденствие на членовете си", каза Наташа Мусар.

"Посетила съм 86 страни по света, имам специална карта и апликации. Казах на сина ми, че трябва да посещава европейските държави. През 1977 г. вашата страна беше бедна. Това, което харесвам на Балканите, е топлината на хората. Все още си спомням град Дупница", даде пример Наташа Мусар.

По думите ѝ политиците трябва да разберат страховете на хората за промяна, защото да се смени валутата не е лесен процес.

"Повечето от хората се страхуват, че цените ще се качат. Това беше и страхът, срещу който се изправихме през 2007 година в Словения. Ние влязохме в ЕС преди 20 години. Словения беше от първите страни и нови членове на Съюза, които влязоха в Еврозоната преди рецесията. Разговорът в нашата страна беше същият - цените ще скочат, хората ще обеднеят, но това не се случи", коментира още Наташа Мусар.

Според нея да имаш еврото за валута улеснява много живота.

"Да пътуваш в Еврозоната е толкова по-лесно. По-лесно е за икономиката. Има повече плюсове, отколкото минуси. През моя живот съм преминала през 3 валути: динари в бивша Югославия, когато Словения стана независима имахме "толар", а сега в Европейския съюз имаме евро. Три валути само в моя живот", обобщи президентът на Словения.

"Искам да бъда запомнена като президент, който не е бил тих, който говори за важните неща. Имам още четири години от мандата си на президент. Има възможност за втори мандат. Когато стана на 65 г. ще съм изпълнила условията за пенсиониране, но освен това, това са 10 години от най-продуктивната част от живота. Ставам все по-мъдра. Искам да дам най-доброто от себе си", завърши тя.

Гледайте цялото интервю във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 2 месеца
Май сме живяли в паралелни вселени. В София за ж.к. Младост автобусите бяха на 2 и 2,5 минути в час пик. Сега са на 12-15 минути. Последните автобуси бяха на 20 минути и пристигаха в ж.к. Младост около полунощ, сега също. Същото беше и с другите квартали. Въшки има и сега по детските градини, но както и преди, така и сега си има препарати за това
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Маринела Цветанова- бяхме въшлясали от благоденствие- сутрин в детските градини се заравяха в главите на деца, а като окриеха ни викаха от работа да чистим въшки, по 50 деца в група, през 80г даже нямаше сапуни, обикалях по пазарите да търся домашен ***, нямаше лигнин- редила съм се на километрични опашки за те това елементарно нещо, малко по късно имаше ток 2 часа, 2 нямаше водата на същия режим, автобусите до кварталите бяха на 1 час, последния в 22часа- не ми хвали тоя рай...
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая е малко кьорава :)))
12
3
 
5
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 2 месеца
90 % от енергията която имаме в момента е благодарение на съоръжения построени тогава. ПАВЕЦ Чаира например. Такава уникална електроцентрала няма в половината свят! "Велика" Югославия с 22 милиона население имаше една ядрена централа с един реактор от 730 мегавата и внасяше ток от "бедна" България, която имаше АЕЦ Козлодуй с 6 реактора, от които два с по 1000 мегавата. Единственият им кяр беше, че Тито ги пусна да мият тоалетни чинии в Германия за да му носят Дойче марки. За това имаха дънки.
11
6
 
9
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 2 месеца
Че какво му е било бедното на България през 1977? Държавата благоденстваше. Безплатно образование на световно ниво, безплатно здравеопазване също на световно ниво. Социална политика. Култура. Много от това което експлоатираме в момента като материална база е създадено тогава или и съществувало към онзи момент. Това което се построи след промените е нищожно като процент и то с тотално занижено качество. Югославия не ни е превъзхождала. Това беше държава на контрастите. Политически Франкенщайн.
10
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
На България е отредена ролята на суровинен придатък,и източник на евтина работна ръка.Като знам родните търговци и "бизнесмени" що за стока са,цените след като въпросното евро бъде прието,ще отлетят в небесата.Заплатите обаче няма да ги последват.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Май живеем в някакви паралелни вселени. В София вече е такава гмеч от всякакви, блокове един върху друг, тесни улици препълнени с коли, мръсно и изтърбушено. А еврото ще направи богатите по-богати и бедните по-бедни, Сицилия още не може да се съвземе от влизането на еврото, това е добре за богати страни.
8
1
 
7
 
! Отговори
Петърчо преди 2 месеца
Таа сигурно е одила пеша по Софийските разбити улици,возила се е с градскио дека е пълен с роми и е видела дека са застроили половината Витоша
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видяла, си в София богаташите *** в селата, по провинцията, да, видиш как е минала чумата,
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ама за разлика от измислената ти държава, България има и е имала само една валута! Предвид, че Господ обича България и българите, мисля че това ще си остане така и за напрред!
5
5
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Хайде някой ни обясни, кво добро ни донесе юрохейският съюз... Тотален колониализъм от юрохея и кравария... ===)))
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да дойде да, я заведа по селата, в провинцията дето пълнят дупките по асвалта с натрошени керемиди, срутените и изоставени къщи и с рояците колумбийци
3
1
 
9
 
! Отговори
Прогрес наобратно преди 2 месеца
По-скоро регрес
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами така е... едни богатеят за сметка на други. Огромен прогрес!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не думай