Почина Даниел Канеман

През 2002 г. получи Нобелова награда
28 мар 2024 11:32, Инна Ангелова
11
Почина Даниел Канеман
Снимка: БГНЕС

Психологът Даниел Канеман почина на 90-годишна възраст. Канеман е автори на теории по поведенческа икономика, които оказаха силно влияние върху тази дисциплина и му донесоха Нобелова награда. Даниел Канеман е автор на “Мисленето”.

Психологът се противопоставя на схващането, че поведението на хората се корени в рационален процес на вземане на решения - по-скоро то често се основава на инстинкт. "Много области на социалните науки просто не са същите, откакто той се появи на сцената”, заяви професор Елдар Шафир, негов бивш колега.

През 2002 г. Канеман получи Нобеловата награда като признание за изследванията му в областта на психологията и икономиката. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски промениха облика на икономиката, която преди тяхната работа приемаше, че хората са "рационални участници", способни да преценяват ясно изборите, като например коя кола да си купят или коя работа да поемат.

Изследванията на двойката се фокусираха върху това, доколко вземането на решения се формира от странности и умствени преки пътища, които могат да изкривят мислите ни по ирационален, но предвидим начин.
 
Даниел Канеман е роден в Тел Авив и отбива военната си служба в Израел през 50-те години на миналия век.
"Имах ограничени амбиции, не се стремях към големи успехи. Бях много трудолюбив, но не очаквах да бъда известен психолог. Напълно съм способен на голямите удоволствия и имах страхотен живот", каза Канеман през 2015 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Балкани
Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мм.. Впечатли ме и се засилих да си купя книгите му, но реших първо да прочета каквото намеря и малко се разочаровах. В общи лини са неща, които един търсещ човек вече знае. Може да се каже, че е като Паулу Коелю на психологията - казва известни неща, но на достъпен език за широката публика - или отново "Те" дават в ръцете на "простолюдието" нужното, за да е информирано и да си измият съвестта... Забелязах и че пропуска нещо важно за модулацията на възприятията или пък умишлено го спестява.
7
3
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 седмици
Хайде сега обяснете защо изтрихте един безобиден мой коментар,който с уважение към един велик човек на Науката му каза "последно сбогом"! Що за змии съскат в главите на тези,които направиха това. Така,преди време,минтриехте коментарите,които споделяха болката от загубата на Майка ми. Вие не сте живи същества! Вие не сте дори тор! Вие сте абсолютно болни психясали ц..и..г..а..н..и.. в Днес.
6
3
 
9
 
! Отговори
На снимката преди 4 седмици
Афропитек награждава юдопитек.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние като к.......а гоберня се интересуваме от всичко но не и нашето предложение.
4
7
 
13
 
! Отговори
Поредният ЮдеюСемит преди 4 седмици
с Професия - Мошеник!
3
5
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Хвалиш се, че не си чувал Д.Канеман, сякаш е за хвалба
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен1.....ти освен свиренето на червата и цопването на .... в канала нещо друго чувал ли си
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не съм го чувал даже тоз еврей :)))