Поредно увеличение на минималната заплата в Гърция

Страната провежда ефективна икономическа политика
28 мар 2024 19:23, Инна Ангелова
12
Поредно увеличение на минималната заплата в Гърция
Снимка: günter от Pixabay

Говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис съобщи, че се предижда ново увеличение на минималната заплата. Увеличението е четвърто в рамките на почти пет години, се казва в изявлението му, предаде БТА. Минималната работна заплата от 650 евро на месец през 2019 г. вече достигна 780 евро (на месец), а средната работна заплата се повиши до 1251 евро на месец от 1046 евро през 2019 г.".

Говорителят на гръцкото правителство обърна внимание на данните за БВП на глава от населението след критики от страна на основната опозиционна партия СИРИЗА-Прогресивен алианс, като цитира данни, публикувани от Европейската комисия.

"Заслужава си да се отбележи, че Европейската комисия публикува данни за 2023 г., които се отнасят за реалния БВП на глава от населението и за БВП на глава от населението от гледна точка на покупателната способност. Що се отнася до първата цифра, тя отчита и инфлацията през 2023 г. и показва, че Гърция е шампион по отношение на растежа в ЕС, с резултат от 2,5 процента (от 18 690 евро през 2022 г. до 19 150 евро през 2023 г.)", посочи Маринакис.

По думите му през същата година реалният доход на глава от населението в ЕС е останал непроменен. "Като цяло реалният доход на глава от населението през периода 2019-2023 г. в Гърция се е увеличил с темп, който е повече от два пъти по-висок от средния за Европа: с 2,1 процента вместо с 1 процента", подчерта правителственият говорител.

Павлос Маринакис сподели, че числата говорят сами. По време на управлението на Мицотакис доходът на глава от населението се е увеличил повече от два пъти в сравнение с този в ЕС. “Това се случи, защото въпреки сериозните и последователни външни кризи, правителството провежда ефективна икономическа политика, за което свидетелстват увеличаването на заетостта с около 400 000 нови работни места и реалното увеличение на заплатите в частния сектор през последните четири години с 6,1  процента", добави Маринакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Балкани
Тонове пластмаса се носят във водите на Дунав
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не разбирам, за пример ли се дават гърците?? Та те живеят на дълг от 20г. И могат да си направят мин.работна заплата и 5000е. ако искат....само дето, това са едни напечатани хартийки, необезпечени с реални стоки и услуги. Тях оттук нататък тепърва ще ги спасяват още и още от фалит. И ние сме тръгнали по този порочен път, след като политиците започнаха да клатят борда с безумните дефицити и пробойни в социалната система поне от 15г. назад...!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
При нас редовно се вдигат заплатите само на депутати, кметове абе тези от властта за другите все няма.
9
0
 
5
 
! Отговори
До-8 преди 4 седмици
МРЗ в Гърция става 820 евро,МРЗ в България е 477 Евро и това на фона на почти еднакъв БВП на глава от населението,българите имат БВП-64% от средният за ЕС,гърците имат БВП-67% от средният за ЕС,та викаш кой е"шампиона"и кой крие данъци,ние или гърците?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
После да не се чудите, що гърците са шампиони по укриване на данъци
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Там вдиган мин заплата за да излезат тарикатите на светло :)) или поне да плащат повече. Тук при нас може просто да вдигат мин осиг доход :))
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкова ли е сложно да напишете,от първи април 2024 година минималната работна заплата в Гърция става 820 Евро,или 1604 лева?Само не мога да си обясня графиката от вчера ,Българите имат БВП-64 процента от средният за ЕС,гърците имат БВП-67 процента от средният на ЕС,или Три процента разлика в полза на гърците,тогава откъде по дяволиme идва тая огромна разлика в минималното заплащане Гърция-1604 лева,България-933 лева или около 73 процента разлика в полза на гърците?
5
3
 
9
 
! Отговори
Славка преди 4 седмици
Днес разбрах,чух и видях , че България е на последно място в Европа по покупателна възможност! Какъв Шенген , каква евро зона и какво ни трябва още от зоната на здрача!Лъжа и пълнене на касичката на ЕС със заплати по 50 000 евро! Вярвайте им,както повярвахте на Царя!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес имаше мащабен протест за 1200 минимална, но като цяло хората гният в мизерия, никой не го отрази, платени псевдо-джурналя на повикване!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бг е единствената страна в ЕС, където за труд се плаща под 10 евро.
2
3
 
10
 
! Отговори
Банкянски тупань преди 4 седмици
Много трудно ще ни стигнат гърците по доходи.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Hямa npoблeм, Xaнc nлaщa...